Κατεβαινει τωρα ο πηχυς για τα εσοδα απο τη φοροδιαφυγη

09:37 2/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Ανοιχτό «παράθυρο» για νέες φορολογικές παρεμβάσεις εντός του Αυγούστου αφήνει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων του 2013 ενώ την ίδια ώρα η τρόικα...
βγάζει «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η τρόικα
έχει απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο για την είσπραξη εσόδων ύψους 1,9 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής την περίοδο 2013-2016.
Συγκεκριμένα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής προέβλεπε ότι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα ανέλθουν σε 3,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016. Ωστόσο, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας κατέβασαν το πήχη της απόδοσης κατά 1,9 δισ. ευρώ υποχρεώνοντας έτσι το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές ρυθμίσεις για την τόνωση των εσόδων εντός του Αυγούστου αποκαλύπτει η διατύπωση στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτήν οι φορείς και οι υπηρεσίες καλούνται να λάβουν υπόψη τους πέραν από τις αποδόσεις των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί «και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπισθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών (20 Αυγούστου του 2012) για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2013».
Παρεμβάσεις
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις στο «μέτωπο» των εσόδων δεν σημαίνει απαραίτητα την επιβολή νέων φόρων αλλά ενδεχομένως να αφορούν:
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή των φόρων που προκύπτουν από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε πολλές και μικρές μηνιαίες δόσεις οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.
Ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες για το κλείσιμο ανέλεγκτων φορολογικών σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ρύθμιση για τη δήλωση «κρυφών» εισοδημάτων και η φορολόγησή τους με χαμηλό συντελεστή πριν ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο.
Με την εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, επισημαίνει ότι το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου του 2012 θα πρέπει να υποβληθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι προτάσεις για τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού και ζητά από τις υπηρεσίες:
Να γίνει τεκμηριωμένη πρόβλεψη των προσδοκώμενων δημοσίων εσόδων ιδιαίτερα των ετών 2012 και 2013 ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των γενικότερων στόχων του προϋπολογισμού.
Να λάβουν υπόψη τη διενέργεια προβλέψεων των εσόδων για τα έτη 2014 έως 2016 τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2014 - 2016 (ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός).
Να λάβουν υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των μέτρων που νομοθετήθηκαν σε τρεις δόσεις από το κοινοβούλιο (Ιούνιος του 2011, Οκτώβριος του 2011 και Φεβρουάριος του 2012), καθώς και τις όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις για τα
Keywords
Τυχαία Θέματα