Καρκίνος του πνεύμονα και παθητικό κάπνισμα

Το 20% των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες (κάθε χρόνο 16.000 – 24.000 Αμερικανοί περίπου δεν καπνίζουν ή δεν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καπνού). Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές , κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 10 θανατηφόρων καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι αλήθεια ότι μένοντας μακριά από τον καπνό είναι το πιο σημαντικό μέτρο που οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές

έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία στην κατανόηση του τι προκαλεί τον καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές:

1.Το αέριο ραδόνιο. Η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές είναι η έκθεση σε ραδόνιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Ευθύνεται για περίπου 21.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο. Το ραδόνιο εμφανίζεται φυσικά σε εξωτερικούς χώρους σε μη βλαβερή ποσότητα, αλλά μερικές φορές συγκεντρώνεται σε σπίτια χτισμένα σε εδάφη με κοιτάσματα φυσικού ουρανίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι υψηλότερος σε αυτούς που έχουν ζήσει για πολλά χρόνια σε ραδόνιο-μολυσμένο σπίτι, μιας και το ραδόνιο είναι άχρωμο και άοσμο, ο μόνος τρόπος για να το αντιληφθούμε θα πρέπει να διαβάσουμε τον οδηγός του πολίτη για το ραδόνιο, που εκδίδει η EPA, εξηγεί πώς να ελέγξετε το σπίτι μας για το ραδόνιο εύκολα και ανέξοδα, καθώς επίσης και τι πρέπει να κάνετε αν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά.

2. Παθητικό κάπνισμα. Κάθε χρόνο, περίπου 7.000 ενήλικες πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα, ως αποτέλεσμα της αναπνοής από το παθητικό κάπνισμα. Οι νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου αυτού. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία Network SM (ACS CAN), ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός προστασίας καρκινοπαθών, θυγατρική της American Cancer Society, εργάζεται για να επεκτείνει και να ενισχύσει αυτούς τους νόμους για την περαιτέρω προστασία τόσο των καπνιστών όσο και των μη καπνιστών από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.

3. Καρκινογόνες ουσίες κατά την εργασία. Για μερικούς ανθρώπους, ο χώρος εργασίας είναι μια πηγή έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες, όπως ο αμίαντος και η εξάτμιση των κινητήρων ντίζελ. Αυτά έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την έκθεση της εργασίας σε τέτοια υλικά που προκαλούν καρκίνο, όμως αυτό έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση και η βιομηχανίες έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Αλλά οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, και εάν εργάζεστε γύρω από αυτούς τους χώρους, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να περιορίζετε την έκθεσή σας όποτε αυτό είναι δυνατό.

4. Μόλυνση του αέρα. Είναι από καιρό γνωστό ότι η εσωτερική και εξωτερική ρύπανση του αέρα συμβάλλει στον καρκίνο του πνεύμονα. Το 2013, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την εξωτερική ρύπανση του αέρα ως παράγοντα που προκαλεί καρκίνο (καρκινογόνο). Σύμφωνα με την Elizabeth Ward, PhD, του American Cancer Society, οι κίνδυνοι του καρκίνου του πνεύμονα που σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα είναι χαμηλότερη στις ΗΠΑ από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες, λόγω των πολιτικών που συνέβαλαν στη μείωση των επιπέδων έκθεσης.

5. Μεταλλάξεις του γονιδίου. Οι ερευνητές μαθαίνουν όλο και περισσότερα για το τι προκαλεί τα κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκινικά, και πώς τα πνευμονικά καρκινικά κύτταρα διαφέρουν μεταξύ τους σε καπνιστές και μη καπνιστές. Για παράδειγμα, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Clinical Research Cancer εξηγεί ότι ένα συγκεκριμένο είδος της μετάλλαξης των γονιδίων είναι πολύ πιο συχνό σε καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές από ότι στους καπνιστές. Η μετάλλαξη αυτή ενεργοποιεί ένα γονίδιο που κανονικά βοηθά τα κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται. Η μετάλλαξη προκαλεί το γονίδιο που θα ενεργοποιηθεί συνεχώς, έτσι ώστε τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Γνωρίζοντας τις οποίες γονιδιακές αλλαγές που προκαλούν τα κύτταρα να αναπτυχθούν, αυτό έχει βοηθήσει τους ερευνητές στο να αναπτύξουν στοχευμένες θεραπείες, με φάρμακα που στοχεύουν ειδικά αυτά τα κύτταρα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση του κινδύνου

Οι μη καπνιστές έχουν ήδη εξαλείψει τον βασικότερο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι άνδρες καπνιστές έχουν περίπου 25 φορές περισσότερες πιθανότητες και οι γυναίκες καπνιστές περίπου 26 φορές πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα από τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Αλλά οι μη καπνιστές μπορεί να κάνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου τους ακόμη περισσότερο.

Δοκιμές στο σπίτι σας για το ραδόνιο, αποφεύγοντας το παθητικό κάπνισμα, και τον περιορισμό των εκπομπών στο χώρο εργασίας μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε τις κύριες αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές.

Μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές και μη-καπνιστές.

Το άρθρο είναι μια χορηγία του νέου ηλεκτρονικού καταστήματος http://vaporshop.gr

Το VAPOR SHOP δραστηριοποιείται στο χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου από το 2014 με σκοπό την πώληση προϊόντων , υγρών αναπλήρωσης και αξεσουάρ.

Το κατάστημα συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως , οι οποίες πληρούν όλες τις προδιαγραφές και έχουν όλες τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται ώστε να εγγυώνται την καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια στον χρήστη.

Keywords
Τυχαία Θέματα