Και οι δικαστες εναντια στο ασφαλιστικο νομοσχεδιο...

23:58 2/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δέχθηκε σήμερα και τα πυρά...
των δικαστών.
Μετά του δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς, το σύνολο των επιστημονικών φορέων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ήρθαν σήμερα σχεδόν όλες οι δικαστικές Ενώσεις (εκτός από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος) και εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σε μία ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας.

Να
σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω δύο δικαστικές Ενώσεις δεν συμμετείχαν, ωστόσο μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους ήταν παρόντα στην ανοιχτή συζήτηση.

Κατ΄ αρχάς, τις διατάξεις του νομοσχεδίου τις ανέλυσε ένας εκ της επιτροπής των «σοφών», ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, ο οποίος μεταξύ των άλλων, επισήμανε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θέτει ηλικιακά όρια, αλλά θέτει τη δομή της νέας σύνταξης και της ασφαλιστικής εισφοράς, ενώ στην ουσία η σύνταξη μετατρέπεται σε επίδομα.

Ακόμα, ανέφερε ο κ. Μπούρλος ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, ενώ καταργείται η δεύτερη σύνταξη μέχρι το 2018 και έως τότε που θα υπάρξει ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας, από την δεύτερη σύνταξη θα καταβάλλεται μόνο μια προσαύξηση, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, Για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού στην πράξη πρέπει να εκδοθούν τουλάχιστον 64 υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο.

Ακόμη, ο κ. Μπούρλος διευκρίνισε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει και αυτούς που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εάν τελικά ψηφιστεί από τη Βουλή ο επαναπροσδιορισμός των συντάξεων θα προκαλέσει χιονοστιβάδα προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Στην συνέχεια ο κ. Μπούρλος απάντησε σε ερωτήσεις των δικαστών επί του περιεχομένου του εν λόγω νομοσχεδίου.

Όμως, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δέχθηκε την αυστηρή κριτική των δικαστών. Ειδικότερα, δικαστές, όλων των βαθμών έλαβαν τον λόγο και μεταξύ των άλλων, τόνισαν, ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε το ασφαλτικό νομοσχέδιο, δεν πρέπει να το δεχθούμε», «οι δικαστικές Ενώσεις να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν τον κατήφορο, αλλά και οι δανειστές δεν μπορούν να ζητούν αυτά που ζητούν», κ.λπ.

Μετά το τέλος της ανοιχτής συζήτησης οι δικαστικές Ενώσεις σε πόρισμά τους αναφέρουν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, εφόσον επιφέρει περικοπή των συντάξεων και υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό προς ενίσχυση των θέσεων τους επικαλούνται απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του περασμένου έτους.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι «το κριτήριο των ασφαλιστικών επιλογών της Πολιτείας δεν μπορεί να είναι η "δημοσιονομική προσαρμογή" κατά τρόπο αποσπασμένο από τις ευθύνες του κράτους για την απαξίωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικά την απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος».

Σε άλλο σημείο επισημαίνουν ότι τα αποθεματικά των Ταμείων αξιοποιήθηκαν διαχρονικά από τις Κυβερνήσεις για άσχετους σκοπούς.

Συγκεκριμένα, στο πόρισμά τους οι δικαστικές Ενώσεις αναφέρουν τα εξής:

«Η διαχρονική (από τον α.ν. 1611/1950 μέχρι και σήμερα) αξιοποίηση από το Κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι παράγοντες που «υπονόμευσαν» διαχρονικά το ασφαλιστικό σύστημα.

Σήμερα για μία ακόμη φορά επιχειρείται η κάλυψη των ελλειμάτων των Ταμείων από τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι λειτουργοί του Ν.Σ.Κ., αν και δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Και έτσι, παρότι η πρωτοφανής πρόοδος της επιστήμης παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για σύγχρονες κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, βρισκόμαστε προ των πυλών νέων περικοπών των συνταξιοδοτικών παροχών και υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και περαιτέρω υποβάθμισης των παροχών της υγείας και πρόνοιας.

Επισημαίνουμε με έμφαση ότι :

Ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες η περικοπή των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων, που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντάς του, πέραν των αναγκαίων βασικών αγαθών και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου (πρβλ. Ολ Σ.τ.Ε 2288/2015).

Το κριτήριο των ασφαλιστικών επιλογών της Πολιτείας δεν μπορεί να είναι η «δημοσιονομική προσαρμογή» κατά τρόπο αποσπασμένο από τις ευθύνες του κράτους για την απαξίωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικά την απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Συνεπώς δεν νοείται να κληθούν άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους, να καλύψουν τα κενά του ασφαλιστικού συστήματος».

Το πόρισμα το υπογράφουν οι πρόεδροι των Ενώσεων: Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος του Σ.τ.Ε., Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών, Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ. και Σταμάτης Γιακουμέλος, ε.τ. Αρεοπαγίτης
Keywords
Τυχαία Θέματα