Ινομυαλγια, η ''αορατη'' παθηση...

22:30 12/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Ως Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ινομυαλγία έχει οριστεί η 12η Μαΐου. Εφέτος η Ημέρα «γιορτάζεται» για πρώτη φορά και στην Ελλάδα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ατόμων...
με Ινομυαλγία που ξεκίνησε τα βήματά του πριν από λίγο καιρό.

Ως ινομυαλγία αναφέρεται μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού, καθώς αφορά πόνο στους μύες και όχι στις
αρθρώσεις. Ο πάσχων από ινομυαλγία υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, καθώς οι μύες, τένοντες και ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου. Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να εμφανισθεί ως άλγος, δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία κ.ο.κ.

Παρουσιάζεται επίσης τοπική ευαισθησία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Το 1990, το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας καθιέρωσε τα διαγνωστικά κριτήρια της λεγόμενης «αόρατης» μέχρι τότε πάθησης, ως εξής:
-Ιστορικό διάχυτου άλγους, που διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες και αφορά και στα τέσσερα τεταρτημόρια του σώματος και στον αξονικό σκελετό.
-Ύπαρξη 11 - 18 ευαίσθητων σημείων (tender points) όπου όποια πίεση βάρους 4 κιλών προκαλεί πόνο. Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση η οποία δεν είναι ορατή και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του ασθενούς.

Οι πάσχοντες από ινομυαλγία αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και σκεπτικισμό –στην καλύτερη περίπτωση- και θεωρούνται τεμπέληδες και υπερβολικοί από το περιβάλλον τους και ενίοτε από επαγγελματίες της υγείας, γεγονός το οποίο προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο. Ως εκ τούτου πρόκειται για ασθενείς που συνήθως ταλαιπωρούνται αρκετά χρόνια πριν λάβουν τη σωστή διάγνωση.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον Σύλλογο μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 697 73 83 495 και 697 78 75 296, στην ιστοσελίδα
www.inomyalgia.gr και https://www.facebook.com/groups/inomialgia/
Keywords
Αναζητήσεις
ponos stous mues, inomyalgia
Τυχαία Θέματα