''η τακτικη αναστασιαδη οδηγει σε αδιεξοδο''...

Τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με την τακτική που ακολουθεί ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών ...
στο Κυπριακό, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού.
«Είχαμε πει από την αρχή ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένα λακωνικό κοινό ανακοινωθέν για την επανέναρξη των συνομιλιών, το οποίο να επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάση λύσης», ανέφερε ο κ. σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ο κ. Αναστασιάδης ακολουθεί άλλη τακτική, η οποία μας
οδηγεί, κατά την κρίση μας, σε αδιέξοδο».
Διατύπωσε ακόμη εντάσεις και για τον τρόπο που έχει χειριστεί ο κύπριος Πρόεδρος και κάποια επιμέρους ζητήματα, όπως η αποκάλυψη του εγγράφου Ντάουνερ, ο χειρισμός του θέματος των διαπραγματευτών και άλλα.
«Έπρεπε να τα χειριστεί με μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη συλλογικότητα», είπε.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ διέψευσε ότι στη σύσκεψη του κ. Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στις 14 Δεκεμβρίου, συμφώνησε με το προσχέδιο κοινής διακήρυξης, που έδωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στην τουρκοκυπριακή.
«Κάνετε μεγάλο λάθος ότι υποστηρίξαμε το προσχέδιο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Κάθε άλλο παρά έτσι έχουν τα πράγματα. Άσκησα κριτική στον Πρόεδρο, όμως θεωρώ ότι δεν είναι της παρούσης να τα πω. Αναμένω να δω πού θα καταλήξει αυτή η προσπάθεια, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υπονομεύσω τον Πρόεδρο. Εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε, όταν και εφόσον καταλήξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τότε θα μιλήσω και δημόσια και θα ξεκαθαρίσω πώς τοποθετήθηκα. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να δώσω στη δημοσιότητα και τα πρακτικά της συγκεκριμένης σύσκεψης».
Ερωτηθείς, αν είναι ματαιοπονία οι συζητήσεις για το θέμα της κυριαρχίας, που είναι το «αγκάθι» για μια συμφωνία στην κοινή διακήρυξη, αφού από το 2004 έγιναν αποδεκτά τα χωριστά δημοψηφίσματα, ο κ. Κυπριανού απάντησε:
«Κάθε άλλο, εγώ θεωρώ ότι το θέμα της κυριαρχίας είναι από τα πιο σημαντικά. Θεωρώ, όμως, ταυτόχρονα ότι ήταν ρυθμισμένο και σαφές μέσα από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια- Ταλάτ και την ερμηνεία, η οποία αποδίδεται στον όρο "κυριαρχία" στο έγγραφο συγκλίσεων του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ».
Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε επίσης ότι αν και αυτή η προσπάθεια στο Κυπριακό καταλήξει σε αποτυχία «θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά και με μια συνέπεια το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα