Η κυβερνηση αλλαζει τον εκλογικο νομο: etoiμο το σχεδιο για τις νεες περιφερειες...

21:31 19/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Ένα ένα ξεδιπλώνει τα κομμάτια του παζλ για το νέο εκλογικό νόμο η κυβέρνηση. Η απόφαση για την αλλαγή ...
του συστήματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως αποκαλύφθηκε και από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τις τελευταίες ημέρες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σίγουρα τη μείωση του μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και πιθανόν τη μείωση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή
από το 3% που είναι σήμερα.

Ως προς το πρώτο, τη μείωση του μπόνους, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο θεωρείται ότι δεν θα ξεπερνά τις είκοσι έδρες, εάν τελικά επικρατήσει η άποψη που λέει ότι ένα σύστημα απόλυτα απλής αναλογικής, με μηδέν μπόνους δηλαδή, θα προκαλέσει προβλήματα ακυβερνησίας. Για το όριο εισόδου επίσης η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της, αλλά για το σπάσιμο των περιφερειών φαίνεται ότι το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεκαθάρισε, σε δηλώσεις του (στην ΕΡΤ) ότι θα σπάσουν όλες οι μεγάλες περιφέρειες, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές». Ο υπουργός χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς».

Στο μικροσκόπιο λοιπόν έχουν μπει οι δέκα περιφέρειες του σημερινού εκλογικού χάρτη που εκλέγουν πάνω από 6 βουλευτές.
Είναι οι περιφέρειες:

Β' Αθηνών: Εκλέγει 44Α' Αθηνών: Εκλέγει 14 Α' Θεσσαλονίκης: Εκλέγει 16Αττικής: Εκλέγει 15Β' Θεσσαλονίκης: Εκλέγει 9Β' Πειραιά: Εκλέγει 8Αχαΐας: Εκλέγει 8Ηρακλείου: Εκλέγει 8Λαρίσης: Εκλέγει 8Αιτωλοακαρνανίας: Εκλέγει 7
Στο πλαίσιο των αλλαγών θεωρείται επιβεβλημένο να βρεθεί λύση σε διάφορες εκκωφαντικές παραφωνίες, όπως το γεγονός που παρατηρείται σήμερα να μην εκλέγει το δεύτερο κόμμα βουλευτή σε περιφέρειες που έχει πάρει μεγάλα ποσοστά (ισχύοντα παραδείγματα η Ροδόπη και η Πιερία).
Keywords
Τυχαία Θέματα