Η ''καταρα'' των σπετσων ξαναχτυπησε τον τεως...

16:23 3/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Αν και τις δύο πρώτες ημέρες των αγώνων Ρεγκάτα η «Αφρόεσσα» είχε τερματίσει πρώτη, στο τέλος της ημέρας καταλάμβανε τη δεύτερη και τέταρτη θέση αντίστοιχα,...
καθώς η καταμέτρηση των πόντων δεν γίνεται αποκλειστικά με βάση το σκάφος που θα περάσει πρώτο την τελευταία σημαδούρα, αλλά σύμφωνα με έναν συντελεστή που εξάγεται από παράγοντες όπως το βάρος και το μήκος του σκάφους, η επιφάνεια και ο αριθμός των πανιών κ.ά.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και το πλήρωμά του ήταν αποφασισμένοι την τρίτη και τελευταία ημέρα των αγώνων της κατηγορίας παραδοσιακών σκαφών να κάνουν το μεγάλο ντεμαράζ.
Εξάλλου η κατάκτηση της πρώτης θέσης αποτελεί για τον Κωνσταντίνο ανεκπλήρωτο πόθο και για τον λόγο αυτό δαπανά κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ για τη βελτίωση του σκάφους του, αλλά και για να εξασφαλίσει το καλύτερο πλήρωμα.

Οι καιρικές συνθήκες κατά την τρίτη ημέρα ήταν ιδανικές, με τον άνεμο να μην ξεπερνάει τα 3 με 4 μποφόρ. Η αφετηρία δόθηκε στα θαλάσσια νερά μεταξύ Σπετσών και Σπετσοπούλας. Πάνω στην «Αφρόεσσα» βρισκόταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, η σύζυγός του Αννα-Μαρία και ο γιος του Νικόλαος με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ. Από νωρίς βρισκόταν στη θέση του το πολυμελές πλήρωμα του παραδοσιακού σκάφους, προεξαρχόντων της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, καθώς και του Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, με τον οποίο ο τέως είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Κωνσταντίνος, Αννα-Μαρία και Τατιάνα καθόντουσαν στην πρύμνη του σκάφους δείχνοντας να απολαμβάνουν τη διαδρομή, ενώ ο πρίγκιπας Νικόλαος είχε πάρει ζεστά τον αγώνα καθώς σηκωνόταν συνεχώς για να τεντώσει ο ίδιος τα πανιά.

Το μπαλόνι, όπως λέγεται το μεγάλο πανί που δίνει ώθηση όταν ο άνεμος έρχεται από πίσω, αποκόπτεται και πέφτει στη θάλασσα. Το πλήρωμα καθυστερεί να το ελέγξει και χάνεται πολύτιμος χρόνος για το σκάφος του τέως βασιλιά

Η «Αφρόεσσα» είχε κάνει εξαιρετική εκκίνηση δείχνοντας ότι μπορούσε να πάρει άνετα την πρωτιά με έναν πολύ καλό χρόνο. Ωστόσο ένα ανθρώπινο λάθος σε συνδυασμό με τα τερτίπια του αέρα τής στοίχισαν ακριβά. Εχοντας διανύσει τα 2/3 της πρώτης σημαδούρας και προσπαθώντας να την περάσει από τη δεξιά πλευρά, το μπαλόνι στην προκειμένη περίπτωση δεν βοηθούσε. Η Σοφία Μπεκατώρου από τη θέση του καπετάνιου έδωσε εντολή να κατέβει το μπαλόνι, όμως ο κακός υπολογισμός των μελών του πληρώματος που ήταν επιφορτισμένα με αυτό, μαζί με την αιφνίδια αλλαγή φοράς του ανέμου, είχαν ως αποτέλεσμα μέρος του μπαλονιού να πέσει στη θάλασσα και να βραχεί. Το σκάφος έκοψε ταχύτητα, απομακρύνθηκε από τη σημαδούρα και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά της ώρας για να επιστρέψει στην προγενέστερη θέση του και με την ίδια ταχύτητα. «Σήμερα είχαμε λίγο φατσάρει (απομακρυνόμασταν από την κατεύθυνση του ανέμου), μετά την εκκίνηση χάσαμε πολλή ώρα. Επειδή ξεκινήσαμε λίγο χαμηλά, για να βγάλουμε την τσαμαδούρα έπρεπε να πάμε όρτσα (κόντρα στον άνεμο). Οι άλλοι που ήταν από πάνω πήγαν προς τα κάτω (τους ευνοούσε ο άνεμος περισσότερο από εμάς σε σχέση με την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουμε)», δήλωσε αποκλειστικά στο «ΘΕΜΑ» ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος λίγη ώρα μετά τον τερματισμό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από τη συμμετοχή του στη Ρεγκάτα, αλλά και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης.

Η «εκδίκηση» του τέως 40 χρόνια μετά

Στην περσινή Ρεγκάτα η ιστορία είχε παίξει ένα περίεργο παιχνίδι. Δύο άνθρωποι που δεν συμπάθησαν ποτέ ο ένας τον άλλον, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο γνωστός σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης, είχαν έρθει και πάλι αντιμέτωποι έπειτα από σαράντα χρόνια εξαιτίας ενός ατυχήματος. Ο Κωνσταντίνος φαίνεται πως κατάφερε, έστω και άθελά του, να τον εκδικηθεί για το σκίτσο-σύμβολο της Μεταπολίτευσης που εμφάνιζε ένα παιδάκι να ουρεί μέσα στη βασιλική κορόνα. Με ποιον τρόπο τον εκδικήθηκε; Με το να εμβολίσει με το σκάφος του το τρεχαντήρι της οικογένειας Ορνεράκη!

Οπως είχε αποκαλύψει πέρυσι το «ΘΕΜΑ», τη στιγμή που η «Αφρόεσσα» ήταν έτοιμη να περάσει την πρώτη σημαδούρα, η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε εντολή να ανοίξει το μπαλόνι, μια κίνηση που αποδείχτηκε λανθασμένη. Μέσα σε δευτερόλεπτα η «Αφρόεσσα» κατευθυνόταν ολοταχώς προς την πρύμνη του «ΕΝΑ». Ακολούθησαν σκηνές τρόμου. Ο Κωνσταντίνος, η σύζυγός του και το υπόλοιπο πλήρωμα παρακολουθούσαν το καΐκι τους να σκάει με δύναμη πάνω στο «ENA», το πλήρωμα του οποίου τραντάχτηκε από τη σύγκρουση. Η Ολυμπιονίκης προσπαθούσε μάταια να απομακρύνει το σκάφος τους, καθώς αυτό συνέχιζε να βρίσκει στην πλώρη του «ΕΝΑ», με αποτέλεσμα να του καταστρέψει το τιμόνι, προκαλώντας του και άλλες ζημιές. Τα μέλη του πληρώματος του «ΕΝΑ» επιχείρησαν να απομακρύνουν με τα χέρια το άλλο σκάφος, ωστόσο δεν τα κατάφεραν. Ο τέως βασιλιάς απέφυγε να αναμιχτεί στο συμβάν. Κάποιοι παλιοί ιστιοπλόοι, πάντως, έκαναν λόγο για... γλυκιά εκδίκηση, ανατρέχοντας στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, τότε που ο πατέρας του Λυκούργου Ορνεράκη, Σπύρος, χλεύαζε τον βασιλιά μέσα από τα σκίτσα του.

Από αριστερά, Απόστολος Δαμοράκης, Διονύσης Παπαντωνάτος, Νίκος Δαρουκάκης (ο ιδιοκτήτης του σκάφους) και Γιώργος Δημητρόπουλος

Οι «χίπηδες» που νίκησαν τον τέως βασιλιά

Εφιάλτης του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει γίνει το σκάφος «Ιliopotissa», καθώς τα τελευταία τρία χρόνια κερδίζει τόσο εκείνον όσο και τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους στην κατηγορία των παραδοσιακών σκαφών της Ρεγκάτα. Μια νίκη που για κάποιους έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις στενές αθλητικές ενός αγώνα και ιδιαίτερα συμβολική σημασία.

Η «Iliopotissa» δεν είναι κάποιο πολυτελές ιστιοπλοϊκό και το πλήρωμά της δεν το απαρτίζουν εφοπλιστές και επιχειρηματίες, αλλά απλοί άνθρωποι, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα έχουν ένα ελαφρώς χίπικο στυλ που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γκλαμουριά που χαρακτηρίζει τη διοργάνωση.

Οι «χίπηδες» της «Ιliopotissa» (φωτό δεξιά) που κέρδισαν στον αγώνα των παραδοσιακών σκαφών

Ο 62χρονος ιδιοκτήτης και καπετάνιος του σκάφους Νίκος Δαρουκάκης, με σκουλαρίκι στο αριστερό αυτί, αλογοουρά και γκρίζο μουστάκι, έχει μοιράσει τη ζωή του μεταξύ Καναδά και Ελλάδας. Είναι πατέρας δύο παιδιών, ανύπαντρος όμως από επιλογή. Ανήκει στη γενιά των μπίτνικ, του κινήματος που άνθησε στην Αμερική τη δεκαετία του 1950 και του 1960, πριν τους χίπηδες. Οι «Μπιτ» απαρνήθηκαν τον πλούτο και την αφθονία για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και αναζητώντας επίγειους παράδεισους την ώρα που οι περισσότεροι μετανάστευαν στα προάστια κυνηγώντας το αμερικάνικο όνειρο. Αυτή η απλότητα χαρακτηρίζει και το σκάφος του, παραμένοντας όμως γρήγορο και αξιόπλοο. «Τρία χρόνια κερδίζω τον βασιλιά σε όλους τους αγώνες. Ο τέως έχει ευκολίες, πολυτέλειες, σε αντίθεση με το σκάφος μου που δεν διαθέτει τίποτα από αυτά, είναι όμως πολύ γρήγορο για θάλασσα και πανιά. Το σκάφος είναι το όπλο μου», δηλώνει υπερήφανος στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Δαρουκάκης και τα μάτια του λάμπουν όταν αναφέρεται στη «Iliopotissa», την οποία κατασκεύασε με τα ίδια του τα χέρια πριν από 30 χρόνια, καθώς είναι ναυπηγός στο επάγγελμα.
Το πλήρωμα του παραδοσιακού σκάφους του αποτελούν ο 64χρονος Απόστολος Δαμοράκης με τη χαρακτηριστική μακριά γενειάδα και τα στρογγυλά γυαλιά μυωπίας, ο οποίος είναι δάσκαλος σε σχολείο της Αίγινας, ο 61χρονος Διονύσης Παπαντωνάτος, παιδίατρος στην Αίγινα, καθώς και ο νεότερος της παρέας, ο 51χρονος σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Δημητρόπουλος. Ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της «Iliopotissa» γιόρτασαν τη νίκη τους με χύμα κρασί και ούζο, γυρνώντας την πλάτη στους ακριβούς οίνους και τις σαμπάνιες.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα