''η καλπη μπορει να φερει ανατροπεσ''...

15:45 14/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων εκτιμά ότι θα καθορίσει ...
το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισημαίνοντας ότι παρά τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα «μπορεί να υπάρξουν ανατροπές στις μετρήσεις, άλλωστε δεν βγαίνουν πάντα όπως καταγράφονται».

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά πως «υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, οι οποίοι είναι πολύ μεγάλη δεξαμενή, που θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα και από αυτούς ένα πολύ μεγάλο
ποσοστό θα αποφασίσει την Παρασκευή και το Σάββατο προ των εκλογών και ένα άλλο ποσοστό την Κυριακή το πρωί».

Θύμισε μάλιστα το εκλογικό θρίλερ του 2000 όταν η ΝΔ κατέγραφε πρωτιά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και στα exit polls όμως το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ήττα με 1,5 μονάδα διαφορά. Συμπερασματικά, τις ημέρες που μας μένουν μέχρι και να κλείσουν οι κάλπες όλα μπορούν να συμβούν, είναι ανοιχτά όσο ποτέ άλλοτε.

Τόνισε πάντως ότι απαιτείται από τις ηγεσίες των κομμάτων να διατηρήσουν ήρεμους προεκλογικούς τόνους προκειμένου οι ψηφοφόροι να μπορέσουν να ακούσουν το τι προτείνει η κάθε παράταξη υπενθυμίζοντας ότι το 2012 οι πολίτες «δεν ήθελαν ούτε να μας ακούσουν και η ψήφος τους ήταν ψήφος τιμωρίας, διαμαρτυρίας, οργής συνολικής προς το πολιτικό σύστημα».

Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτή την φορά οι κοινωνία θα κατακρίνει όποιο κόμμα επιχειρήσει να υιοθετήσει «τις κραυγές και τις ακραίες χωρίς λόγο εντάσεις».

Αναφορικά με την επιμονή της ΝΔ να τονίζει τους κινδύνους πιθανού Grexit σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας «Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μην απαντήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα και να διαλύσει αυτό το φόβο, αντί να απαντήσει καλλιεργεί μια άποψη ότι η ΝΔ επενδύει στο φόβο. Όσοι μας παρακολουθούν πρέπει να ξέρουν ότι εκλογές γίνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ποτέ δεν υπάρχουν τέτοιου μεγέθους αβεβαιότητες και αστάθειες σε ολόκληρο το σύστημα της ευρωζώνης. Γιατί δεν υπάρχουν; Γιατί ποτέ κανένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία δεν έχει πει ότι θα αμφισβητήσει τις συλλογικές γενικές συμβάσεις που έχει υπογράψει και έχει δεσμεύσει η χώρα. Αυτό προκαλεί μεγάλο πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να απαντήσει ευθέως και να πει ότι θα σεβαστεί αυτές τις συμβάσεις, οπότε θα διαλυθούν οι όποιοι κίνδυνοι, επιμένει να διατηρεί αυτή την ασάφεια και με γενικόλογες απαντήσεις να προκαλείται ο φόβος παντού. Δεν είναι ανάγκη να το καλλιεργήσει αυτό η ΝΔ».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σπάσει αυτό το κλίμα, το οποίο λέει ότι εμείς καλλιεργούμε, με μια του λέξη μπορεί να το διαλύσει. Δεν θέλει να το διαλύσει, θέλει να κρατάει αυτά τα σύννεφα. Μια πολύ μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετές συνιστώσες, το πιστεύει αυτό. Αυτά όμως δεν μπορούν να περάσουν και να μείνεις και στο νόμισμα της ευρωζώνης» πρόσθεσε για να συνεχίσει «Ακούω ότι και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε το '81 ότι θα φύγει από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ και δεν έφυγε. Καταρχήν, η αναξιοπιστία δεν μπορεί να είναι προτέρημα για να ψηφίσεις κάποιον, αλλά τότε δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα. Μπορούσε να τυπώσει χρήμα και αυτά που έλεγε ότι θα κάνει ήταν ζητήματα διεθνών οργανισμών τα οποία δεν επηρέαζαν την οικονομία. Επιτρέψτε μου να πω καθαρά στους πολίτες ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά στην οικονομία υπάρχουν και μπορεί να δημιουργηθούν με βάση τη δημοκρατική διέξοδο που έχει στις 25 Γενάρη ο πολίτης. Είναι κυρίαρχος της μοίρας του.

Πρέπει να αποφασίσει και να πεισθεί». Τέλος, αναφορικά με την επιλογή του να επιμείνει στην «μάχη του σταυρού» στην Β’ Αθήνας παρά τις πληροφορίες ότι του προτάθηκε μια θέση στο Επικρατείας απάντησε λέγοντας πως «Διότι είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος, εγώ είμαι άνθρωπος της μάχης, εγώ θα πω ότι είμαι άνθρωπος της αρένας, μ’ αρέσει η μάχη, μ’ αρέσει η εκλογική διαδικασία, θεωρώ ότι τώρα, πολύ περισσότερο, που δημοκοπικά η ΝΔ δεν κατέγραφε πρωτιά θα ήταν ένα μήνυμα απαισιοδοξίας να έδειχνα ότι πάω να βολευθώ στο Επικρατείας, ή δε μετέχω σ’ αυτή τη διαδικασία όπως πρέπει και πολύ ενεργά, Κατ’ αρχάς να σας πω ότι μ’ έχουν τιμήσει οι πολίτες τα Β’ Περιφέρειας Αθηνών με τον σταυρό προτίμησης όλα αυτά τα χρόνια. Έχουνε αξιολογήσει κατά τη γνώμη μου μία πορεία. Και πιστεύω ότι και τώρα θα με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους παρ’ ότι πάρα πολλοί έχουν την αίσθηση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δε χρειάζεται σταυρό προτίμησης και γι’ αυτό το τονίζω παντού και τους λέω, όχι και τώρα χρειάζομαι σταυρό προτίμησης, γιατί να σας πω εάν είναι να μην εκλεγώ γιατί το ξέρανε και δε με σταυρώσανε, εντάξει, αλλά εάν δεν εκλεγώ γιατί νόμιζαν ότι δε χρειάζομαι σταυρό, αυτό είναι ένα ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξεως και γι’ αυτό και το επισημαίνω. Αλλά θέλω να σας πω ότι η όλη μου η ιδιοσυγκρασία, ο χαρακτήρας μου, όπως μ’ έχουνε μάθει κι οι πολίτες και πλέον ανεξάρτητα του θεσμικού αξιώματος το οποίο εκφράζω κι αυτή τη στιγμή, πιστεύω και θεωρώ ότι κι οι ίδιοι οι πολίτες θα θέλανε να είμαι παρών σ’ αυτήν τη μάχη και πιστεύω ότι θα μ’ εμπιστευθούν και πάλι».
Keywords
Τυχαία Θέματα