''η ιταλια ετοιμαζεται να βγει απο την κριση''...

20:03 29/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Τα πρώτα αποτελέσματα τις προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για συρρίκνωση των δομών ...
των υπουργείων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα στηρίξουν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης παρουσιάζει σε έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Πέραν αυτού, προαναγγέλλει την άμεση εφαρμογή νέων ηλεκτρονικών μεθόδων διαγωνισμών για προμήθειες σε κεντρική διοίκηση, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα υπουργεία μειώθηκαν απο
45 σε 37 και ο συνολικός αριθμός των συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών μειώθηκε απο 1.173 σε 554.

Ειδικότερα, οι μετακλητοί απο 726 έγιναν 360 και οι συνεργάτες - σύμβουλοι απο 447 σε 194.

Τα στοιχεία διαβίβασε ο κ. Μάρδας στην Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Χρήστους Σταίκούρα αναφιορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν κοστολογηθεί στα 200 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός πέραν της μείωσης των δομών που θα επιφέρουν εξοικονόμηση πόρων σημειώνει πως τα χρήματα "θα προέλθουν κυρίως απο τον περιορισμό της σπατάλης στις κρατικές προμήθειες, μέσω των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο προμηθεύεται αγαθά και υπηρεσίες σε τιμές πολλαπλάσιες συγκριτικά με αντίστοιχες άλλων χωρ'ων μελών της ΕΕ. Η περιστολή της δαπάνης θα εδράζεται στην εφαρμογ΄ξη νέων μεθόδων στους δημόσιους διαγωνισμούς, που περιλαμβάνουν συγκεντρωτικές αγορές, συμφωνίες - πλαίσιο, ηλεκτρονικούς καταλόγους και ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Οι νέες μέθοδοι θα εισαχθούν και στους διαγωνισμούς κάτω των 60 χιλ ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία λειτουργιας ηλεκτρονικών συστημάτων προμηθειών, οι εν λόγω μέθοδοι θα εισαχθούν με τον γνωστό συμβατικό τρόπο. Ηδη είναι έτοιμο μέρος των νέων υποδειγμάτων των διαγωνισμών που θα εφαρμοστούν στην Κεντρική Διοίκηση, την Τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΝΠΔΔ. Με αυτο τον τρόπο θα βελτιωθεί η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός και θα εξοικονομηθούν πόροι ύψους εως και 20% των δαπανών, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εξοικονομήσεις αυτές θα μειώσουν το κόστος με το οποίο το Δημόσιο προμηθεύεται αγαθά και υπηρεσίες και συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσουν νεες ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε να μειώσουν την παροχή των δημόσιων αγαθών".

Επίσης, ο κ. Μάρδας υποστηρίζει ότι αρωγος στην προσπάθεια θα είναι και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας με εξοικονομήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ που ήδη έχει επιφέρει στον προϋπολογισμό του.
Keywords
Τυχαία Θέματα