Η ιδιωτικη τηλεοραση γερασε πριν ενηλικιωθει!

13:39 4/11/2015 - Πηγή: Fimotro
ΜΕGA, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΑLPHA, STAR, ΣKAI, ΚΑΙ Η ΕΡΤ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ...
Γράφει ο Κ.Π.
Ήταν 25η προς 26η Σεπτεμβρίου 1989, όταν στη μία μετά τα μεσάνυχτα ξημερώματα Τετάρτης, ψηφιζόταν ο ν.1866/89 που έβαζε τέλος στο κρατικό...
ραδιοτηλεοπτικό μονοπώλιο.
Ο τότε πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ και μετέπειτα πρόεδρος της δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με το δικό του ρητορικό τρόπο είχε στηλιτεύσει το νόμο
ως ακατάλληλο για τον τρόπο αδιοδότησης ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Και δεν είχε άδικο. 25 χρόνια μετά, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο από απλή βλάστηση έγινε «ζούγκλα».

Ο ν.1866/89 προέβλεπε την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεοράσεως και παροχή αδειών για την ίδρυση και λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών ΦΕΚ: 222/Α/1989. Θυμάμαι πολύ καλά τις διαφωνίες και του Παύλου Μπακογιάννη για τον συγκεκριμένο νόμο πιστεύοντας σε μια μελλοντική εξειδίκευση και βελτίωση του νόμου. Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, θα γινόταν συζήτηση για την τρομοκρατία. Αμέσως μετά θα φεύγαμε για Καρπενήσι να αξιοποιήσουμε τον εκεί ραδιοφωνικό σταθμό που είχε εγκαταστήσει ο Παύλος και υπολειτουργούσε. Στις 07:58 ο Παύλος Μπακογιάννης έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της 17Ν.

Η ασάφεια του νόμου, και η δίψα για νεοπλουτισμό και κυβερνητικό έλεγχο κάποιων αδίστακτων «τσαρλατάνων» και «μαφιόζων» βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν, πέρα από κάποιους σοβαρούς επενδυτές. Ανέβηκαν στα βουνά έβαλαν μια κεραία και απόκτησαν χωρίς χρήμα και ιδρώτα ένα ισχυρό μέσο «ενημέρωσης» πίεσης και εκβιασμού! Όποιος είχε το θράσος να βάλει μια κεραία έγινε καναλάρχης, με μια «κάλπικη προσωρινή» άδεια που έγινε μόνιμη, την οποία στη συνέχεια πωλούσε η εκμεταλλευόταν και αποκτούσε κοινωνικά ερείσματα και δύναμη.

«Μικροί» και «μεγάλοι» καναλάρχες, άρχισαν να εκπέμπουν δοκιμαστικά προγράμματα με μηδαμινά μέσα. Κάποιοι απευθύνθηκαν στους ανθρώπους της ΕΡΤ γι΄αυτή τους την προσπάθεια και το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Τα πολύτιμα αρχεία της ΕΡΤ έφευγαν νύχτα προς τους ενδιαφερόμενους. Η Ελληνική κοινωνία και ο κόσμος διψούσε για κάτι νέο, κάτι καινούργιο που έφερνε η απελευθέρωση από το μονοπώλιο της ΕΡΤ.

Αυτή τη δίψα γνώριζαν και οι επίδοξοι καναλάρχες και άρχισαν να δίνουν αμάσητη τροφή στους τηλεθεατές, με φανταχτερά προγράμματα, τηλεπαιχνίδια, σειρές και Σόου χωρίς τέλος. Λόγω του σκληρού ανταγωνισμού των «μεγάλων καναλιών», υπήρχαν «ψευτοαστέρες» που κέρδιζαν και κέρδισαν αστρονομικά ποσά που θα ζήλευαν και αστέρες της Αμερικάνικης Σόου μπίζ. Έτσι λοιπόν οι καναλάρχες, χωρίς καμιά μελλοντική πρόβλεψη, πίστευαν ότι η «αγελάδα» θα αυξάνει την παραγωγή γάλακτος χρόνο με το χρόνο. Η λανθασμένη αυτή εκτίμηση, άρχισε σιγά-σιγά να μετατρέπει την ιδιωτική τηλεόραση σε ναυαγισμένο πλοίο. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που ήρθε, δεν μπόρεσε να κρατήσει κάποιες τηλεοπτικές ισσοροπίες. 25 χρόνια μετά, η τηλεόραση έχασε την «αίγλη» και τη δύναμη που είχε και προσδοκούσε να κρατήσει, ενώ η ΕΡΤ μετά και το «μαύρο» έχασε τον προσανατολισμό της.

Η ιδιωτική τηλεόραση γέρασε πριν …….ενηλικιωθεί!!! Από τα φανταχτερά προγράμματα και Σόου, κατάντησε σε λαϊκές, φτηνιάρικες, και κουτσομπολίστικες εκπομπές, με ανόητες και ανίερες συζητήσεις καφενείου και συνοικιακού κουτσομπολιού! Από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα ξεκινάει ένας βομβαρδισμός «ενημέρωσης και ψυχαγωγίας» με απ΄ευθείας μετάδοση, χωρίς έλεγχο και φιλτράρισμα, με λόγους, λογύδρια και αστειότητες μεταξύ παρουσιαστριών, παρουσιαστών και προσκεκλημένων πολλές φορές.

Διαστρέβλωση της ελληνικής γλώσσας, με «αργκό» και κάποιες αγγλόφωνες λέξεις που σου φεύγει το «καφάσι». Ενώ ένα σημαντικό μέρος εκπομπών, φέρουν αγγλόφωνους τίτλους, λες και χάθηκαν Ελληνικές λέξεις από το πλούσιο λεξιλογιό μας που τιμούν και οι ξένοι! Άχ αυτή η ξενομανία!

Σήμερα η ιδιωτική τηλεόραση-δυστυχώς και η ΕΡΤ-έχει καταντήσει πασαρέλα μοντέλων με εντυπωσιακές φορεσιές και ψηλοτάκουνα παπούτσια ακριβών οίκων, να περιφέρονται στο πλατό πιστεύοντας ότι έτσι ψυχαγωγούν η ενημερώνουν. Με γόβες στιλέτο, ανοιχτό στήθος, ξώπλατα και εντυπωσιακό μακιγιάζ, λες και παρακολουθείς κάποιο στριπτιζάδικο. Από την άλλη βλέπεις και τον σκληρό ανταγωνισμό της «κατσαρόλας». Δεν υπάρχει κανάλι η πρωινάδικο να μην έχει τη δική του κουζίνα και να δίνει τη δική του συνταγή φαγητών στον πεινασμένο άνεργο και άστεγο!

Η τηλεόραση βέβαια απεικονίζει την κοινωνία. «εικόνα σου είμαι και σού μοιάζω». Αυτό μας αξίζει αυτό μας δίνουν. Ο πολιτισμός, έχει εξαφανιστεί. Δεν είναι τυχαίο, ότι εδώ και 15-20 χρόνια με «κουφέτα» πρωινάδικα, Ανίτες, Μενεγάκηδες και διάφορα άλλα πρόσωπα να μας βομβαρδίζουν καθημερινά με «μπούρδες». Αυτά θέλει ο κόσμος αυτά του δίνουν αυτή την κοινωνία θέλουμε.

Υπάρχουν πρόσωπα με δίωρες και τετράωρες ζωντανές εκπομπές και δεν ξέρεις γιατί υπάρχουν και τι προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο! Υπάρχουν παρουσιαστές εκπομπών που στη διάρκεια μιας 3ωρης 4ωρης εκπομπής, έχω χρονομετρήσει να μιλούν οι ίδιοι πολλές φορές περισσότερο από το 50% του χρόνου. Οι ίδιοι κάνουν ερωτήσεις σε προσκεκλημένους, οι ίδιοι απαντούν για πάρτι τους. Σε αυτό δεν εξαιρούνται και πολλοί παρουσιαστές/τριες ειδήσεων.

Και γράφοντας αυτά, θυμήθηκα τον Larry King, έναν από τους κορυφαίους Αμερικανούς παρουσιαστές με καθημερινή εκπομπή, στο CNN που έλεγε: «Όταν κάθομαι στην καρέκλα του παρουσιαστή, σκέφτομαι τι θα ακούσω πάλι σήμερα και όχι τι θα πω». Ο Larry είχε ένα πλεονέκτημα. Δεν ήταν πολυλογάς. Άφηνε τον προσκεκλημένο του να εκφραστεί με καίριες ερωτήσεις ακόμη και όταν υπήρχαν μεγάλες παύσεις για να απαντήσει!

Tο θέμα της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι τεράστιο και δεν εξαντλείται σε μία ανάρτηση. Σε επόμενη θα δούμε τι προσφέρουν τα εκατοντάδες κανάλια πανελλαδικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Πως χρησιμοποιούνται οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες, μια δημόσια περιουσία για να προσφέρουν «άρτον και θεάματα» μέσα από τηλεπωλήσεις, τηλετζόγο και ψυχαγωγία του «κώλου». Πρόσωπα ακατάλληλα μπροστά στο γυαλί, που ταλαιπωρούν καθημερινά τους τηλεθεατές.

Ο νέος νόμος με τον οποίο επιχειρείται να μπει μια τάξη, με αντιγραφεί παλαιότερων νόμων και αποφάσεων. Θα σχολιάσουμε τα πρωινάδικα και το χαμηλό επίπεδο αυτών που θεωρούνται προνομιούχοι και μας ταλαιπωρούν σε ενημέρωση και ψυχαγωγία!
Keywords
Τυχαία Θέματα