Η επομενη μερα στο βατικανο...

22:27 1/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Mετά τη χθεσινή, ιστορική, παραίτηση του πάπα Βενέδικτου, η προσωρινή διοίκηση της Αγίας Έδρας ανατίθεται στον μέχρι χθες πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε...

Τις περασμένες ημέρες ο Μπερτόνε είχε ασκήσει δριμεία κριτική στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι «με τα όσα γράφουν και διαδίδουν θέλουν να επηρεάσουν τις επιλογή του νέου πνευματικού πατέρα των ρωμαιοκαθολικών». Ο ίδιος, θεωρείται από τους ισχυρούς υποψήφιους για την διαδοχή, έστω και αν φημολογείται ότι υπάρχει ομάδα ισχυρών κληρικών που τον αντιστρατεύεται.
Της όλης διαδικασίας
για την προετοιμασία του Κονκλάβιου (των ψηφοφοριών για την εκλογή του πάπα) θα προίσταται ο γηραιότερος εκ των καρδινάλιων, 'Ανζτελο Σοντάνο. Ο ίδιος, όμως, δεν θα μπορεί να πάρει μέρος στις ψηφοφορίες , διότι είναι πάνω από ογδόντα χρόνων. Στο εσωτερικό της Καπέλλα Σιξτίνα, όπου, κατά παράδοση, ψηφίζουν οι καρδινάλιοι, τον Σοντάνο θα αντικαταστήσει ο καρδινάλιος Τζοβάν Μπαττίστα Ρε.
Τις ημέρες αυτές έχουν ξεκινήσει οι πρώτες, άτυπες, επαφές των καρδιναλίων, σε ότι αφορά τα γνωρίσματα και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον νέο πνευματικό πατέρα των ρωμαιοκαθολικών. Στην Ιταλία, οι πρώτες αυτές συνομιλίες και εκκλησιαστικές διαβουλεύσεις είναι γνωστές ως «κοντσιλιάμπολι».
Την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι επίσημες συνελεύσεις των καρδιναλίων, με στόχο να ορίσουν, κυρίως, την ημερομηνία έναρξης του Κονκλάβιου. Μέχρι τώρα, οι προβλέψεις των αναλυτών, κάνουν λόγο για τις 10 Μαρτίου, αλλά δεν αποκλείεται, τελικώς, να μπορέσει να επισπευσθεί η όλη διαδικασία.
Με απόφασή του ο «επίτιμος πάπας» Βενέδικτος, πριν παραιτηθεί, όρισε ότι αν όλοι οι καρδινάλιοι έχουν συρρεύσει στην Ρώμη, το Κονκλάβιο μπορεί να αρχίσει πριν περάσει το διάστημα τις δυο εβδομάδων, που εθεωρείτο υποχρεωτικό, έως τώρα, ξεκινώντας από την ημέρα του θανάτου του ποντίφικα». Αυτή την φορά πρόκειται για παραίτηση και όχι για θάνατο, και οι πάγιες και γνωστές διαδικασίες, μπορούν να αλλάξουν.
Στα στενά δρομάκια της συνοικία του «Μπόργκο Πίο» -δίπλα στο παπικό κρατίδιο- τις ώρες αυτές, δημοσιογράφοι όλου του κόσμου προσπαθούν να συναντήσουν τους υψηλόβαθμους κληρικούς, για να καταλάβουν τις διαθέσεις τους και να σχηματίσουν μια κάποια ιδέα, σχετικά με τις προτιμήσεις τους.
Οι εκλέκοτορες του ποντίφικα, όμως, περιορίζονται σε γενικές δηλώσεις, όπως «είμαστε βέβαιοι ότι το 'Αγιο Πνεύμα θα μας προσφέρει, όπως πάντα, την καθοριστική έμπνευση» και «ο νέος πάπας θα πρέπει να είναι υγιής, σχετικά νέος και άγιος».
Για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν οι μέχρι τώρα φήμες-ότι ο καινούριος ποντίφικας δεν θα είναι Ιταλός, και, πιθανώς, ούτε και ευρωπαίος- υπάρχει, ακόμη, αρκετός, πολύτιμος χρόνος.
Keywords
Τυχαία Θέματα