''η εκτ θα χρηματοδοτησει την αποπληρωμη του δντ εαν υπαρξει συμφωνια''...

00:01 29/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών εμφανίζεται η Deutsche Bank, με τους αναλυτές της να εξετάζουν, ...
όμως, τρία υποθετικά σενάρια και τις επιπτώσεις που αυτά θα έχουν για την ελληνική οικονομία.

Σενάριο Α: Μη επίτευξη συμφωνίας – Μη αποπληρωμή του ΔΝΤ (40% πιθανότητες)

Η ΕΚΤ
θα αντιδράσει με τον πλέον επιθετικό τρόπο. Ακόμη και εάν δεν υπάρξει άμεσος χαρακτηρισμός των ελληνικών δανείων ως μη εξυπηρετούμενα η ΕΚΤ θα περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA. Αντί να κηρύξει τις ελληνικές τράπεζες χρεοκοπημένες, η ΕΚΤ θα προτιμήσει να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση του ELA και επίσης να αυξήσει το «κούρεμα» της αξίας των ενέχυρων (collaterals) που μπορούν να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειστούν. Βάσει των εκτιμήσεων της Deutsche Bank αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα «μαξιλάρι» που κυμαίνεται από 30 έως 40 δισ. ευρώ. Απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το «κούρεμα» των collaterals θα μειώσει σημαντικά το παραπάνω ποσό, ενώ μπορεί να πιέσει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Σενάριο Β: Επίτευξη συμφωνίας – Η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να την «περάσει» από τη Βουλή πριν από την πληρωμή του ΔΝΤ (30% πιθανότητες)

Οι Ευρωπαίοι θα απαιτήσουν η συμφωνία να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, πριν υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση. Συμφωνία της τελευταίας στιγμής είναι κάτι πιθανό, αλλά δεν θα απομείνει πολύς χρόνος. Πιθανώς βουλευτές της κυβέρνησης ή και η αντιπολίτευση να μην δεχθούν να ψηφίσουν τη συμφωνία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της μορφής του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανόν η ΕΚΤ να προσφέρει ενδιάμεση χρηματοδότηση προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Θα το πράξει αυξάνοντας το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση. Το πιθανότερο, πάντως, είναι η ΕΚΤ να αφήσει την Ελλάδα να μην αποπληρώσει το ΔΝΤ, ενώ η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε «κούρεμα» των collaterals. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε συμφωνία και ταυτόχρονα θα διατηρήσει σε καλά επίπεδα τη ρευστότητα των τραπεζών.

Σενάριο Γ: Συμφωνία και ψήφισή της από τη Βουλή (30% πιθανότητες)

Σαφώς το πλέον θετικό σενάριο, το οποίο προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται στο Κοινοβούλιο, είτε από τους δικούς της βουλευτές είτε από την αντιπολίτευση. Μπορεί να μην αποπληρωθεί το ΔΝΤ αρκεί η συμφωνία να έχει επιτευχθεί λίγες ημέρες πριν την 5η Ιουνίου. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρέμβει η ΕΚΤ και να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, προκειμένου να διευκολύνει την όλη κατάσταση.
Πολιτικές αποφάσεις

Πολιτικής φύσης θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν, από εδώ και στο εξής, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να ισορροπήσει το οικονομικό κόστος μη επίτευξης συμφωνίας και το πολιτικό κόστος που μπορεί να προκαλέσει ένας συμβιβασμός. Το πολιτικό κόστος σαφώς δεν θα είναι αμελητέο.
Εξετάζοντας το πολιτικό σκηνικό που μπορεί να προκύψει μετά από μία συμφωνία έντιμου συμβιβασμού, η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι υπάρχει περίπτωση 10-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην την ψηφίσουν, ενώ υπογραμμίζει ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.'

Οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι είτε να προχωρήσει, απρόθυμα, σε δημοψήφισμα είτε να αποδεχθεί την ψήφιση της συμφωνίας με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ακόμη και σε αυτήν, όμως, την περίπτωση και εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη θα υπάρξουν πολιτικές επιπλοκές.

Πάντως ο οίκος θεωρεί ότι παρά τα προβλήματα η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμήσει να κλείσει συμφωνία με τους πιστωτές, αν και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι ισχυρές και ο χρόνος πιέζει, φυσικά περισσότερο την Αθήνα και λιγότερο τους πιστωτές. Εν γένει ο Ιούνιος είναι ο μήνας που όλα είτε θα λυθούν, είτε θα καταρρεύσουν.

Πηγή: www.newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα