''h tyφλη και ξεδια ντροπη βια στην ουκρανια πρεπει να τερματιστει''...

23:30 24/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε σήμερα την «απερίσκεπτη, ...
τυφλή και ξεδιάντροπη» επίθεση σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της Μαριούπολης της Ουκρανίας, κατά την οποία τουλάχιστον 27 πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

«Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Έχουμε ανάγκη μια άμεση κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Ερτουγρούλ Απακάν σε μια ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.

Κάλεσε ακόμη
τα αντίπαλα μέρη να επιστρέψουν «άμεσα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εφαρμόσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες υπεγράφησαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Δυστυχώς έχουμε καταγράψει τις τελευταίες ημέρες μια κλιμάκωση των τυφλών βομβαρδισμών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συμπεριλαμβανομένων και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η πόλη Ντονέτσκ και (η πόλη) Ντεμπάλτσεβε», η οποία συνδέει τις πρωτεύουσες των περιοχών των φιλορώσων εξεγερμένων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Λίγη ώρα νωρίτερα την επίθεση στη Μαριούπολη καταδίκασε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, καλώντας τη Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε νωρίτερα ότι ξεκίνησε «η επίθεση στη Μαριούπολη σήμερα».

Η ενδεχόμενη κατάκτηση της βιομηχανικής αυτής πόλης με μισό εκατομμύριο κατοίκους θα δημιουργούσε μια χερσαία γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Κριμαία, μια περιοχή που προσαρτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά παραμένει εξαρτημένη από το Κίεβο για την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την τροφοδοσία της με διατροφικά είδη.

Ο Ζαχαρτσένκο δεν αναφέρθηκε στην επίθεση με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Γκραντ στη συνοικία της Μαριούπολης το πρωί. Άλλα στελέχη των αυτονομιστών αρνήθηκαν ότι ευθύνονται οι αντάρτες και κατήγγειλαν μια «προβοκάτσια» των δυνάμεων του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας από τη δική του πλευρά διεμήνυσε σε μια ανακοίνωσή του ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την «τελειωτική νίκη» έναντι των φιλορώσων αυτονομιστών.

Στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απαίτηση την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει τον ρώσο εισβολέα που απειλεί την Ουκρανία, την Ευρώπη και την παγκόσμια ασφάλεια», όπως υποστήριξε.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «προσωπικά υπεύθυνος» για την πολύνεκρη επίθεση στη Μαριούπολη.
Keywords
Τυχαία Θέματα