''h aξιολογηση δε συνδεεται με τιμωρια και απολυση ''...

20:31 21/3/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ;
Η αξιολόγηση θα βοηθήσει το εκπαιδευτικό σύστημα, προκειμένου να εντοπίσουμε τις αδυναμίες, υπογράμμισε...
μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε τα εξής:

Για τη διαθεσιμότητα:
«Αντιλαμβάνομαι την εύλογη αγωνία και οργή των εκπαιδευτικών που δεν επανατοποθετούνται και οδηγούνται στην απόλυση. Και κάνουμε μία ύστατη
προσπάθεια, γιατί είπαμε από την αρχή ότι δεν περισσεύει κανένας εκπαιδευτικός.

Από την αρχή είπαμε επίσης ότι άλλο κινητικότητα και άλλο απολύσεις. Γιατί η κινητικότητα, ως μέτρο, μπορεί να είναι ευεργετικό, για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Θα ήθελα, πάντως, να σας θυμίσω, ότι πριν από ένα χρόνο, μιλούσαν για 7.500 εκπαιδευτικούς, που έπρεπε να απολυθούν από το Υπουργείο Παιδείας.

Κάναμε αξιολόγηση των δομών μας, παρουσιάσαμε ένα στελεχιακό σχέδιο του Υπουργείου και πείσαμε την Τρόικα ότι, όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα και δεν περισσεύει κανείς, αλλά και ότι μπορούμε να βάλουμε σε κινητικότητα – λόγω των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζουμε - γύρω στους 1800 ανθρώπους. Κάναμε επίσης περίπου 4500 μετατάξεις από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος επεσήμανε: «Θα σας πω, λοιπόν, πού βρισκόμαστε σήμερα. Αρχικά, ήταν ένας αριθμός 2.500 εκπαιδευτικών που βρήκαν σε διαθεσιμότητα που με τις εξαιρέσεις έφτασε στους 1850. Για τους 1600, ήδη έχουν βγει προσκλήσεις και τοποθετούνται.

Για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους χρόνους, πέρασε και τροπολογία στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, μέσα στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε, εφόσον έχουν γίνει οι προσκλήσεις, όταν εξαντληθεί ο χρόνος, να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Τώρα, έχουν μείνει 250 συνάδελφοι. Για τους 250 αυτούς εκπαιδευτικούς, εμείς, τον περασμένο μήνα, με Νομοσχέδιο που περάσαμε, δημιουργήσαμε κενές οργανικές θέσεις. Γιατί υπάρχουν πράγματι κενά. Στους χώρους της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, στους χώρους της κατάρτισης, στις δομές του Υπουργείου Παιδείας.

Εκεί, λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα γενικότερο, το οποίο αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση στο σύνολό της και πρέπει να το δούμε, διότι η Κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή και αντιμετωπίζει κάποιες δεσμεύσεις, που έγιναν από προηγούμενες Κυβερνήσεις, όσον αφορά ορισμένους αριθμούς διαθεσιμοτήτων, ορισμένους αριθμούς απολύσεων. Εκεί, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα και ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε».

Για την αξιολόγηση υπογράμμισε:
«Για πρώτη φόρα, μετά από 32 χρόνια, άρχισε η αξιολόγηση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, επιμορφώσαμε τα επίπεδα διοίκησης των εκπαιδευτικών και η επιμόρφωση συνεχίζεται, για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Θα περίμενα από την ΟΛΜΕ να αγκαλιάσει την προσπάθεια της αξιολόγησης, όχι να σταθεί απέναντι.

Γιατί η αξιολόγηση, ήρθε να μας βοηθήσει όλους. Δηλαδή, να δούμε που υπάρχουν αδυναμίες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αν δεν το αξιολογήσεις, πώς θα καταλάβεις τι πρέπει να βελτιώσεις; Και να δούμε ποιοι συνάδελφοι θέλουν επιμόρφωση και πού και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. Δεν είναι ούτε τιμωρία - γιατί υπάρχει μια προπαγάνδα ότι η αξιολόγηση συνδέεται με τιμωρία και απολύσεις. Γ’ αυτό υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο».

Για τις αλλαγές στο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων υπογράμμισε:
«Κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν εξαντλούσαν τη διδακτέα ύλη, σπρώχνοντας τα παιδιά στα ιδιαίτερα και φροντιστήρια. Εμείς τι λέμε τώρα; Έχοντας εξορθολογήσει τη διδακτέα ύλη, λέμε ότι ο καθηγητής θα έρχεται στις προαγωγικές εξετάσεις, θα βάζει δύο θέματα της επιλογής του και τα άλλα δύο θα προέρχονται από μια ψηφιοποιημένη Τράπεζα Θεμάτων. Με αυτή την αλλαγή, αναγκάζονται οι πάντες να έχουν διδάξει όλη την ύλη. Αλλιώς μπορεί να εκτεθούν. Αφορά μόνον την εφετινή Α’ Λυκείου και όχι της εφετινές Πανελλαδικές ».

Για την Επαγγελματική Εκπαίδευση επεσήμανε:
«Έχουμε κάνει μια σημαντική μεταρρύθμιση, συνολικά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Γιατί η Επαγγελματική Εκπαίδευση, τα τελευταία 30 χρόνια ήταν το αποπαίδι. Όλοι θελαν να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, να περάσουν στο Πανεπιστήμιο και να μπουν στο Δημόσιο. Αυτό τι αποτέλεσμα είχε; Να έχουμε πολίτες, οι οποίοι στερήθηκαν από δεξιότητες, με αποτέλεσμα, φυσικά, την ανεργία.

Κάναμε, λοιπόν, μια συνολική μεταρρύθμιση, μαζέψαμε τα γνωστικά αντικείμενα στα ΤΕΙ, ώστε να είναι γνωστικά αντικείμενα Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, νέες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, τον 4ο χρόνο της Μαθητείας, μία συνολική τομή, για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν επιλογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Άλλωστε εφέτος διπλασιάστηκαν οι μαθητές των δημοσίων ΙΕΚ από 5500 χιλιάδες σε 12.000, ξεκινάμε τη λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης και αυτά αποδεικνύουν ότι εμείς αναβαθμίσαμε την τεχνική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση».

Για την εισαγωγή των μαθητών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο υπουργός δήλωσε:
«Υπήρχε μια ρύθμιση, ώστε οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι, να μπαίνουν σε επιπλέον θέσεις, με χαμηλότερους βαθμούς. Εμείς τι κάνουμε τώρα; Γιατί νομίζω, είναι δικαιότερο, γιατί ανταγωνίζονται με όλους και παίρνουν ελεύθερα μετεγγραφή. Κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα, μέσα στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου, για την Έρευνα και την Τεχνολογία».

Για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών ο υπουργός τόνισε:
«Να δούμε πρώτα απ’ όλα, τι λέει ο νόμος: Λέει ότι αυτοί, οι οποίοι έχουν εισαχθεί πριν από το 2006 - δηλαδή κοντεύουν να συμπληρώσουν δεκαετία πια - και αν είναι ανενεργοί πρέπει μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου έως το τέλος του 2014 να διαγραφούν.

Σας θυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, εμείς νομοθετήσαμε αλλεπάλληλες εξεταστικές, για αυτούς που έχουν δυσκολίες να αποφοιτήσουν για να μπορέσουν σιγά σιγά, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δίνοντας τα μαθήματα που τους απομένουν. Όμως οι αιώνιοι φοιτητές, οι πραγματικά αιώνιοι, δεν γίνεται να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι θέμα τάξεως αλλά και κόστους».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα