Γκρινια στην κυβερνηση για τους πλειστηριασμους

20:47 14/8/2013 - Πηγή: Fimotro

Αναταράξεις και προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν στους κυβερνητικούς κόλπους, οι διαφορετικές φωνές και προσεγγίσεις αναφορικά με το θέμα της άρσης στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Ήδη στο...
εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνουν να δημιουργούνται δύο στρατόπεδα με σαφώς διαφορετική τοποθέτηση απέναντι στο θέμα, με βουλευτές που δηλώνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις από τη μία, και άλλους που απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα. Από το ΠΑΣΟΚ μάλιστα
υπάρχουν φωνές που ζητούν παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας και για το 2014, καλώντας και βουλευτές της ΝΔ να υπογράψουν σχετική τροπολογία.
Χαρακτηριστική αυτών των προθέσεων ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος μιλώντας στο REAL FM ξεκαθάρισε: «Σας λέω ευθέως ότι ζητάμε παράταση της τροπολογίας (σ.σ. για την προστασία της πρώτης κατοικίας) για ένα χρόνο και θα κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο το ΠΑΣΟΚ προς αυτήν την κατεύθυνση». Υπενθύμισε ωστόσο με νόημα, πως αριθμητικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν προκειμένου να ψηφισθεί η παράταση, δείχνοντας σαφώς και προς την κατεύθυνση των βουλευτών της ΝΔ.
Σύγχυση
Να σταματήσει η συζήτηση που προκαλεί σύγχυση και αναστάτωση στην κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά είπε, ζήτησε χθες με δηλώσεις του ένας ακόμη προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής, ο Δ. Καρύδης, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε και τους υπουργούς που ανοίγουν το θέμα. «Πιστεύουμε ότι ειδικά αυτό το θέμα δεν θα πρέπει να το ανοίξουμε και να δημιουργήσουμε στην ελληνική κοινωνία μια ακόμα σύγχυση μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και μια αναστάτωση. Γι' αυτό λέω ότι οι υπουργοί οι οποίοι βγαίνουν και κάνουν όλες αυτές τις συζητήσεις αυτή τη στιγμή, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση της σύγχυσης και της αναστάτωσης που δημιουργούν στον Έλληνα πολίτη, προσφέρουν.Είναι ανεύθυνες οι τοποθετήσεις και οι στάσεις, είναι πρόχειρες», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης, ενώ υπενθύμισε πως «ο κ. Βενιζέλος έκανε τοποθέτηση. Τα μικρά και μεσαία σπίτια πρέπει να προστατευθούν. Να μη τα θέσουμε καθόλου σε κίνδυνο». «Αν δώσουμε μαζικά σκοτωμένα σπίτια στην αγορά, πώς θα ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα;», διερωτήθη.
Αποστάσεις
Το θέμα πάντως προκαλεί αντιδράσεις και εντός της ΝΔ, καθώς υπάρχουν γαλάζιοι βουλευτές οι οποίοι σπεύδουν να πάρουν αποστάσεις από τις κυβερνητικές προθέσεις για διαχωρισμό, στην περίπτωση των πλειστηριασμών, εκείνων που αδυνατούν να πληρώνουν από τους κακοπληρωτές. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν η χθεσινή τοποθέτηση της βουλευτού της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη, η οποία μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM υποστήριξε ότι είναι «καλύτερα να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, παρά να γίνει πρώτα εμφύλιος».
Μάλιστα χαρακτήρισε ιδεοληψία του ΔΝΤ την άποψη ότι αν δεν αρθεί η αναστολή των πλειστηριασμών θα καταρρεύσει η αγορά ακινήτων.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος πάντως κινήθηκε, ένας άλλος βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος μιλώντας στο MEGA τάχθηκε υπέρ του να ανοίξει η συζήτηση, υπό τον όρο όμως ότι θα υπάρξουν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. «Να μη κρύβονται πίσω από αυτούς που δεν μπορούν, κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν» είπε ο κ. Τζαμτζής εκτιμώντας πως «αν συνεχιστεί η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κάποιος που έχει την οικονομική δυνατότητα θα σταματήσει να πληρώνει». «Υπάρχει μια ακινησία στην αγορά. Και ειδικά στην οικοδομική δραστηριότητα», επισήμανε. Ο βουλευτής της ΝΔ πάντως ξεκαθάρισε πως «αν έρθει μια τέτοια διάταξη στη Βουλή, θα έχω στο μυαλό μου το θέμα της προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».
Το θέμα πάντως συνεχίζει να προκαλεί και τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης οι κοινωνικές αντιδράσεις θα οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες. «Οι άνθρωποι που στη γειτονιά τους κάποιος συνάνθρωπός τους, κάποιος φίλος τους χάνει το σπίτι, δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια» είπε ο Ανδρέας Καρίτζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Διαμαντώ Μανωλάκου από το ΚΚΕ προειδοποίησε: «Οπου πηγαίνουν να κάνουν κατάσχεση, θα μπαίνουμε μπροστά, όλη η γειτονιά, όλη η περιοχή, αυτή είναι η απάντηση, δεν υπάρχει άλλη λύση».
Εμφύλιος ή κατάρρευση
«Καλύτερα να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, παρά να γίνει πρώτα εμφύλιος», δήλωσε η βουλευτής της Ν.Δ. Σ. Βούλτεψη. Χαρακτήρισε ιδεοληψία του ΔΝΤ την άποψη ότι αν δεν αρθεί η αναστολή των πλειστηριασμών θα καταρρεύσει η αγορά ακινήτων.
Κριτήρια
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Ιορδάνης Τζαμτζής, δήλωσε: «Να μη κρύβονται πίσω από αυτούς που δεν μπορούν, κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν». Ξεκαθάρισε όμως ότι «αν έρθει μια τέτοια διάταξη στη Βουλή, θα έχω στο μυαλό μου το θέμα της προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».
Αντιδράσεις
«Οι άνθρωποι που στη γειτονιά τους κάποιος συνάνθρωπός τους, κάποιος φίλος τους χάνει το σπίτι, δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια» εκτίμησε ο Ανδρ. Καρίτζης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα