Για κακουργημα οι τοκογλυφοι της θεσσαλονικης...

17:46 16/1/2013 - Πηγή: Fimotro
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα καθίσουν τα μέλη μεγάλου τοκογλυφικού κυκλώματος που εξαρθρώθηκε πέρσι τον Ιανουάριο σε γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., με βασικό κατηγορούμενο ...
γνωστό επιχειρηματία τής Θεσσαλονίκης.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται
σε δίκη, πέραν του επιχειρηματία, άλλα 13 άτομα, μεταξύ των οποίων τραπεζικοί, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος, ένας δημοσιογράφος και ο πρώην επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Για τον τελευταίο, το δικαστικό συμβούλιο, με το ίδιο βούλευμα, αποφαίνεται την άρση του μέτρου της προσωρινής κράτησης και την αντικατάστασή του με περιοριστικούς όρους.
Οι 14 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της συγκρότησης από κοινού εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, της εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, της οπλοφορίας-οπλοκατοχής και της κατοχής ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το βούλευμα, το κύκλωμα δάνειζε χρήματα με τόκο 5%-15% μηνιαίως, εκβίαζε και απειλούσε επιχειρηματίες, ενώ, όπως επισημαίνεται, το διάστημα από το 2004 έως το 2011 αποκόμισε κέρδη από τοκογλυφική δράση που ανέρχονται στα 40,3 εκατ. ευρώ.
Κατά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν συλληφθεί συνολικά 53 άτομα από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που εμπλέκονταν σε τέσσερα διαφορετικά κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας, με ξεχωριστή δομή και δράση. Ήδη από τα τέσσερα λεγόμενα κυκλώματα τής «μαφίας του Θερμαϊκού» παραπέμφθηκαν σε δίκη τα πρώτα δύο.
Πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με βούλευμα που εξέδωσε «έστειλε» σε δίκη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, 24 άτομα που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση της οποίας «αρχηγοί» φέρονται ότι ήταν τρία αδέλφια. Το συγκεκριμένο κύκλωμα, σύμφωνα με το βούλευμα, αποκόμισε τοκογλυφικά κέρδη ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ κατά το χρονικό διάστημα από το 2001 μέχρι το 2012.
Για τα δύο τελευταία κυκλώματα αναμένεται να εκδοθούν το επόμενο διάστημα ισάριθμα βουλεύματα για την παραπομπή τους ή όχι σε δίκη.
Keywords
Τυχαία Θέματα