Φρενο σε προωρες συνταξιοδοτησεις βαζει η τροϊκα

14:28 17/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Τον περιορισμό όλων των συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας ζητά η Τρόικα και εξετάζει η κυβέρνηση. H ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις μόνο σε όσες περιπτώσεις...
παρεκκλίνουν του γενικού κανόνα, δεν δικαιολογούνται και κυρίως δεν αφορούν ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Με την διαπίστωση, πάντως, πως μόλις το 21% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (16% των ανδρών και 30% των γυναικών) συνταξιοδοτείται
στην κανονική ηλικία, το ΚΕΠΕ στην έκθεσή του προετοιμάζει το έδαφος για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις ομάδες ασφαλισμένων που «γλύτωσαν» με τις προηγούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν ήδη μπει μια σειρά ειδικών κατηγοριών, που κάνοντας χρήση της δυνατότητας να «κατοχυρώσουν» δικαίωμα έως το 2010 ή το 2012, περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος επέρχεται όταν ο ασφαλισμένος πληροί σωρευτικά τόσο την προϋπόθεση συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και αυτήν της πραγματοποίησης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης. Η κατοχύρωση αφορά στην δυνατότητα των ασφαλισμένων να «κλειδώσουν τη συνταξιοδότηση» έχοντας συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Θα βγουν όμως στη σύνταξη, όταν συμπληρώσουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι διαβεβαιώσεις αφορούν στην προστασία όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Άλλωστε, έχει διαπιστωθεί από τις προηγούμενες παρεμβάσεις ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν έχει τα άμεσα και επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με τα έσοδα των ταμείων. Οι πιέσεις όμως της τρόικας για ενιαίους όρους συνταξιοδότησης επαναφέρουν στο προσκήνιο σκέψεις και για παραμετρικές παρεμβάσεις, προκειμένου να κλείσει οριστικά η πόρτα της εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα