Φλωρεντια: διακοπες σε αναγεννησιακο φοντο...

Οι λάτρεις της τέχνης, αλλά και της μόδας ξέρουν ότι η Φλωρεντία είναι ένας παράδεισος...
και το μέρος, που επιβάλλεται να επισκεφτούν! Γοητευτική και μικρή, με μια αναγεννησιακή ομορφιά που καθηλώνει αλλά και ζωντανή, γεμάτη καταστήματα και χώρους διασκέδασης, είναι ιδανικός προορισμός για μία μίνι απόδραση.

Οι λάτρεις της τέχνης, αλλά και της μόδας ξέρουν ότι η Φλωρεντία είναι ένας παράδεισος και το μέρος, που επιβάλλεται να επισκεφτούν! Γοητευτική και μικρή, με μια αναγεννησιακή ομορφιά που καθηλώνει αλλά και ζωντανή, γεμάτη καταστήματα και χώρους διασκέδασης, είναι ιδανικός προορισμός
για μία μίνι απόδραση.

Η πόλη των Μεδίκων και των σπουδαίων καλλιτεχνών και επιστημόνων της Αναγέννησης, όπως των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου, Μποτιτσέλι, Ντονατέλο, Δάντη, Γαλιλαίου και Μακιαβέλι, είναι ένα τεράστιο μουσείο από μόνη της και όσο κι αν την περπατήσεις την πρώτη φορά, δε θα καταφέρεις να τα δεις όλα. Αυτό, βέβαια, σου δίνει τη δικαιολογία να επιστρέψεις σύντομα!

Εξερευνώντας το λίκνο της Αναγέννησης
Μη σε ξεγελά το μικρό μέγεθός της. Αυτό που μόλις είπαμε, ότι δηλαδή τη Φλωρεντία δεν γίνεται να τη γνωρίσεις με μία και μόνο επίσκεψη είναι κανόνας και εξαιρέσεις δεν υπάρχουν (τουλάχιστον εμείς δεν έχουμε γνωρίσει ακόμη κάποιον που να τα κατάφερε). Από τη μία τα εμβληματικά κτίρια, τα μνημεία και τα μουσεία και από την άλλη τα εστιατόρια, τα wine bars και οι κομψές μπουτίκ -μην ξεχνάς ότι η Φλωρεντία είναι πατρίδα και μερικών κορυφαίων σχεδιαστών και οίκων μόδας, όπως του Gucci και του Salvatore Ferragamo, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Roberto Cavalli- η πρωτεύουσα της Τοσκάνης έχει πάρα πολλά ν’ ανακαλύψεις. Σημείωσε, ότι στο πρόγραμμα μπαίνει πάντα και μια εκδρομή εκτός Φλωρεντίας, στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Τοσκάνης, για να δεις από κοντά το μέρος που γεννά τα εξαιρετικά κρασιά που δοκιμάζεις παντού στην πόλη.

Ξεκίνησε τη γνωριμία σου με την πόλη με μια επίσκεψη στον καθεδρικό ναό Santa Maria del Fiore, γνωστότερο ως Duomo. Αναμφισβήτητα ο καθεδρικός ναός στην πλατεία Duomo, με τον τεράστιο τρούλο του Μπρουνελέσκι και το πανύψηλο καμπαναριό που σχεδίασε ο Τζιότο, είναι το χαρακτηριστικότερο μνημείο της πόλης. Στο εσωτερικό θαυμάζεις και τις μοναδικές τοιχογραφίες των Vasari και Zuccari. Απέναντι συναντάς και το οκτάγωνο Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη, από τα μωσαϊκά και τις αναπαραστάσεις του οποίου λέγεται ότι εμπνεύστηκε ο Δάντης την Κόλαση.

Κάθε επίσκεψη στη Φλωρεντία συνδυάζεται πάντα με επίσκεψη στο Uffizi, για να θαυμάσεις την τεράστια συλλογή έργων τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου, του Μποτιτσέλι, του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Τιτσιάνο, του Τζιότο κ.α.. Σπουδαία έργα θαυμάζεις, βέβαια και στα μουσεία στο Palazzo Pitti, καθώς και στην Galleria dell’ Accademia όπου θα δεις και το πρωτότυπο άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου.

Στην Piazza Santa Croce -μία από τις πιο κεντρικές πλατείες της Φλωρεντίας- βρίσκεις τον ομώνυμο γοτθικό ναό εντός του οποίου φιλοξενούνται οι τάφοι των Μιχαήλ Άγγελου, Γαλιλαίου, Μακιαβέλι, Ροσσίνι, κ.α. Την Piazza della Signoria, από την άλλη, στολίζουν το σιντριβάνι του Ποσειδώνα και το Palazzo Vecchio (εκεί φιλοξενείται σήμερα το δημαρχείο) με ένα αντίγραφο του αγάλματος του Δαβίδ μπροστά.

7 ακόμη must see & do
* Να επισκεφτείς τη Βασιλική του Αγίου Λαυρεντίου – Basilica di San Lorenzo, τόπο ταφής πολλών μελών της οικογένειας των Μεδίκων.
* Να περπατήσεις στην Ponte Vecchio, την παλιά και διάσημη γέφυρα του ποταμού Άρνου που χωρίζει την πόλη στα δύο. Εκεί βρίσκεις και πολλά κοσμηματοπωλεία.
* Να θαυμάσεις τη μαγευτική, πανοραμική θέα της πόλης από την Piazzale Michelangelo.
* Να πας για καφέ στα περίφημα cafes της Piazza della Republica.
* Να πας για ψώνια στην Borgo dei Greci.
* Να πας σε όσες περισσότερες τρατορίες και wine bars μπορούν να χωρέσουν στο πρόγραμμά σου.
* Να κάνεις roadtrip ως την πόλη Σιένα, το χωριό Montalcino, τον οικισµό Σαν Τζιµινιάνο και, φυσικά, την πόλη Πίζα με τον ξακουστό πύργο της. Στο δρόμο σου θαυμάζεις τους περίφημους αμπελώνες της Τοσκάνης και συναντάς οινοποιεία με επισκέψιμους χώρους που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμά σου.
Γαστρονομικό οδοιπορικό
Από τα γκουρμέ εστιατόρια ως τις παραδοσιακές τρατορίες με τα καρώ, κόκκινα τραπεζομάντιλα, τα wine bars και τις καντίνες, η Φλωρεντία έχει δεκάδες νόστιμα μέρη που ικανοποιούν απόλυτα όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Να θυμάσαι ότι είναι η πόλη που τιμά τις μοσχαρίσιες μπριζόλες -δοκίμασε σίγουρα την υπέροχη bistecca alla Fiorentina-, αλλά και τον… πατσά, τη σούπα ντομάτας με άφθονο ψωμί (pappa al pomodoro) καθώς και ό,τι συνοδεύει τα εκλεκτά κρασιά τους.
6 νόστιμα μέρη στη Φλωρεντία
Αν αναζητάς κάτι σικάτο και δημιουργικό θα πας σίγουρα στο κομψό εστιατόριο Ora d’ Aria του σεφ Marco Stabile, το οποίο αποτελεί γαστρονομική εμπειρία. Στο μενού βρίσκεις κλασικά πιάτα της Τοσκάνης αλλά και κάποια πιο δημιουργικά, ενώ υπάρχουν και 3 menu degustasion -ένα με κρέας, ένα με ψάρι και ένα χορτοφαγικό, τα οποία συνδυάζονται εξαιρετικά με κρασί από την ενημερωμένη wine list τους.

Ψαγμένα πιάτα βρίσκεις και στη ρετρό osteria Il Santo Bevitore με τις θολωτές καμάρες, που τιμά το slow food και τα εποχιακά προϊόντα. Στο μενού βρίσκεις πολύ καλές σούπες και ριζότο, ενώ δίπλα του είναι και το “αδερφάκι” του το Il Santino που σερβίρει μεζεδάκια και πλατό για να συνοδέψεις το κρασί σου.

Το εστιατόριο L’ Osteria di Giovanni σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, με το φιλόξενο περιβάλλον του και τις νόστιμες, παραδοσιακές σπεσιαλιτέ που σερβίρει. Στο μενού ξεχωρίζουν τα νόστιμα πιάτα ζυμαρικών και η πάντα ευπρόσδεκτη bistecca alla Fiorentina.
Για αυθεντική, τοπική κουζίνα θα πας στο Cibreo. Το μενού του εναλλάσσεται συχνά, αλλά αν τα πετύχεις δοκίμασε σίγουρα σούπα pappa al pomodoro, σουφλέ πατάτας και κεφτεδάκια κοτόπουλο με ρικότα.

Κλασικά πιάτα της Τοσκάνης γεύεσαι και στην Trattoria da Mario, κοντά στη διάσημη αγορά τροφίμων Mercato Centrale. Ο κόσμος κάνει ουρές για να δοκιμάσει την bistecca alla Fiorentina και τα άλλα πιάτα τους, γι αυτό φρόντισε να πας από νωρίς.

Στο δημοφιλές Casa del Vino η εκπληκτική συλλογή τοπικών κρασιών είναι διαθέσιμη by the glass και συνοδεύονται, μεταξύ άλλων, με αλλαντικά, τυριά, αντζούγιες, σαρδέλες και μπρουσκέτες.
Tip
Οι περισσότεροι επιλέγουν να επισκεφτούν τη Φλωρεντία την άνοιξη και το καλοκαίρι, έως και τις αρχές του Φθινοπώρου και γι αυτό εκείνη την περίοδο η πόλη “ασφυκτιά” από κόσμο. Αν θέλεις κάτι πιο ήσυχο και δε σε πτοεί το κρύο, μπορείς να κανονίσεις τις διακοπές σου για τα τέλη του φθινοπώρου ή και μέσα στο χειμώνα. Η Φλωρεντία, άλλωστε, είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Άσε που τότε, επειδή πάνε λιγότεροι θα πετύχεις και φοβερές προσφορές στα ξενοδοχεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα