Φιλης - μπαλτας στο μανχαταν της χλιδης...

20:17 4/4/2016 - Πηγή: Fimotro
...ΚΑΙ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΚΑΝΟΝΑ ΣΑΒΟΥΑΡ ΒΙΒΡ...
Νέα Υόρκη, Δευτέρα 21 Μαρτίου, ώρα 19.30. Επί της οδού 9 West, στον αριθμό 53, κάπου μεταξύ 5ης και 6ης Λεωφόρου, με το θερμόμετρο ...
να δείχνει λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν. Ενα μαύρο και ένα λευκό μίνι βαν με φιμέ τζάμια
σταθμεύουν λίγα μετρά πριν από την είσοδο του εστιατορίου «The Modern». Βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, έχει λάβει κριτική τριών αστέρων στους «New York Times» και τέσσερα James Beard βραβεία. Για να απολαύσεις δε την εκλεπτυσμένη σύγχρονη μαγειρική του σεφ Αμπραμ Μπίσελ χρειάζεται να κάνεις κράτηση τουλάχιστον 28 ημέρες νωρίτερα και θα σου κοστίσει μίνιμουμ 300 δολάρια για γεύμα δύο ατόμων.

Μικρές λεπτομέρειες για τους ανθρώπους κοινωφελούς ιδρύματος που ξέρουν πώς να περιποιούνται τα εκάστοτε υπουργικά στελέχη και λοιπούς καλεσμένους τους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού κυρίως, κάθε χρόνο την ίδια εποχή, ταξιδεύοντάς τους «στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» και πάντα με ανέσεις πέντε αστέρων.

Φέτος, λοιπόν, ήταν η σειρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των δικών της υπουργών να βιώσουν τη γενναιόδωρη και μοναδική αυτή εμπειρία φιλοξενίας, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διαμονή στα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης και δείπνα στα καλύτερα και πιο ακριβά εστιατόριά της.

Ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης συν γυναιξί και τέκνοις, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς με τη σύζυγό του, καθώς και οι διευθυντές των γραφείων τους Τάκης Κατσαρός και Δημήτρης Ζέρβας, αντίστοιχα, είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε πολυτελή δωμάτια και executive σουίτες του φημισμένου «New York Palace», το οποίο βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία, με τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης να απέχουν μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια. Και βέβαια, με όλα τα έξοδα να καλύπτονται από τους οικοδεσπότες, όπως είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν με τα μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων, στις οποίες έχει αναφερθεί το «ΘΕΜΑ». Με μοναδική διαφορά, ωστόσο, ότι αυτή τη χρονιά προσκλήθηκαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης αντί για έναν, ενώ μαζί τους, εκτός από τους στενούς τους συνεργάτες, συνταξίδεψαν και μέλη των οικογενειών τους, πράγμα που δεν συνηθίζεται από τους εκάστοτε υψηλούς προσκεκλημένους-κυβερνητικά στελέχη για να μη θεωρηθεί πρόκληση, ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου η χώρα δοκιμάζεται από την οικονομική ύφεση και τα μνημόνια.

Οπως και να ’χει, οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα σκέφτηκαν -και ίσως όχι άδικα- ότι αυτό το ταξίδι, έστω και αν δεν συνάδει με το «σεμνά και ταπεινά», άξιζε τον κόπο να το πραγματοποιήσουν, αφού δεν παρουσιάζεται κάθε μέρα η ευκαιρία να γνωρίσεις τη Νέα Υόρκη, την πόλη που δικαίως χαρακτηρίζεται κέντρο του κόσμου, και μάλιστα δίχως να δια­θέσεις ούτε ένα σεντ πέρα από τα προσωπικά σου ψώνια, σήμα κατατεθέν της χώρας όπου γεννήθηκε ο καταναλωτισμός. Ενα μακρινό και πολυδάπανο ταξίδι που πολύ δύσκολα πραγματοποιεί ο μέσος Ελληνας - πόσο μάλιστα τη σήμερον ημέρα με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες.

Διαμονή σε σουίτα των 1.750 δολαρίων Οι πολυπληθείς καλεσμένοι πέταξαν για Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου με την British Airways και τα αεροπορικά τους εισιτήρια ήταν Business Class. Ο υπουργός Παιδείας και η οικογένειά του φιλοξενήθηκαν στο ξεχωριστό τμήμα του ξενοδοχείου που φέρει την ονομασία «Towers», καθώς πρόκειται για δύο πύργους που διαθέτουν ξεχωριστή ρεσεψιόν από το κεντρικό κτίριο, room service 24 ώρες το 24ωρο και μοναδική θέα στην πόλη της Νέας Υόρκης, στον καθεδρικό ναό St. Patrick’s και το Rockefeller Center. Συγκεκριμένα, η οικογένεια Φίλη διέμεινε σε executive 2 bedrooms suite των 1.750 δολαρίων τη βραδιά και το ζεύγος Μπαλτά σε executive 1 bedroom suite με κόστος 1.400 δολάρια τη βραδιά. Μάλιστα οι οικοδεσπότες κάλυψαν και το κόστος για το room service και το mini bar μέχρι το ποσό των 50 δολαρίων ημερησίως για κάθε προσκεκλημένο, συστήνοντάς τους ωστόσο να έχουν μαζί τους πιστωτική κάρτα στο όνομά τους, την οποία θα παρουσίαζαν στην υποδοχή του ξενοδοχείου σε περίπτωση υπέρβασης του προαναφερθέντος ποσού για room service, mini bar ή άλλες υπηρεσίες. Τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη των οικογενειών τους και οι συνεργάτες τους αφίχθησαν στο αεροδρόμιο «JFK» της Νέας Υόρκης με την πτήση 113 της British Airways το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Μαρτίου.

Οι executive suites στο «New York Palace» όπου κατέλυσαν οι δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με τις οικογένειές τους

Το πρόγραμμα, όπως αυτό εστάλη στους προσκεκλημένους, δεν περιλάμβανε καμία δραστηριότητα από την ημέρα της άφιξής τους έως και το βράδυ της Δευτέρας, όπου και έπρεπε να μαζευτούν στο λόμπι του ξενοδοχείου για να μεταφερθούν στο εστιατόριο «The Modern» για το προγραμματισμένο δείπνο. Στο μεταξύ είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, να επισκεφτούν τα αξιοθέατα και να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα της 5ης Λεωφόρου. Για τις πιο μακρινές αποστάσεις υπήρχε πρόβλεψη να διατεθεί από ένα αυτοκίνητο για κάθε υπουργό και τη συνοδεία του καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους.
Ομως και η προπερασμένη Τρίτη, 22 Μαρτίου, ήταν ελεύθερη βάσει του προγράμματος, όπως είχαν ζητήσει και οι συνεργάτες των δύο υπουργών προκειμένου να το γεμίσουν με συναντήσεις έστω και της τελευταίας στιγμής ώστε να δικαιολογήσουν την αποχή σχεδόν μιας εβδομάδας από τα καθήκοντά τους. Πιο άτυχος στάθηκε ο υπουργός Παιδείας, η πρόθεση του οποίου να επισκεφτεί το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Queens College και να διδάξει στην τάξη του κ. Νίκου Αλεξίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους ομογενείς.

Αντιδράσεις Ο διευθυντής του Κέντρου Χρίστος Ιωαννίδης διαχώρισε τη θέση του για ενδεχόμενη παρουσία του υπουργού Παιδείας στο κολέγιο εξαιτίας των παλαιότερων αναφορών του στο ζήτημα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Με επιστολή του προς την ομογενειακή εφημερίδα «Greek News», ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει ότι «το Κέντρο καθιστά σαφές ότι όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με την πιθανολογούμενη επίσκεψη του υπουργού Παιδείας, αλλά και αντιτίθεται σε αύτη». Ως αιτιολογία ο διευθυντής αναφέρει ότι «η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός» και ότι «το Κέντρο τιμά και σέβεται τη μνήμη των αδελφών μας Ποντίων που υπήρξαν θύματα αυτής». Αλλά και η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Νίκος Φίλης θα μας έχει αντίκρυ του σε κάθε δημόσια εμφάνισή του».

Τελικά ο υπουργός Παιδείας συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του μια επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, καθώς και με τον εκτελεστικό διευθυντή στον ΟΗΕ για τη UNICEF Αντονι Λέικ προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα συνεργασίας για το θέμα των προσφύγων.

Νέα Υόρκη, 5η Λεωφόρος - Rainbow Room - Τετάρτη 23 Μαρτίου, 20.00

Ακόμα πιο χαλαρό ήταν το πρόγραμμα για τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος αρκέστηκε στο να παραβρεθεί και να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης «Θεοί και θνητοί στον Ολυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Διός», το απόγευμα της προπερασμένης Τετάρτης, να συνομιλήσει με προσωπικότητες της Ομογένειας, αλλά και να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε δείπνο στο ακριβό «Rainbow Room», στην πιο όμορφη ταράτσα της πόλης, με θέα που κόβει την ανάσα, γεγονός που εντυπωσίασε τους δύο υπουργούς και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Η επόμενη μέρα ήταν και πάλι ελεύθερη βάσει του προγράμματος του ιδρύματος, όπως και η 25η Μαρτίου έως το απόγευμα, συγκεκριμένα μέχρι τις 19.35, όταν όλοι οι καλεσμένοι έπρεπε να βρίσκονται στο λόμπι του «New York Palace» για να μεταφερθούν στο «JFK» με τελικό προορισμό την Αθήνα. Προφανώς γι’ αυτό ο κ. Φίλης δεν κατάφερε να βρίσκεται στους επισήμους για την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση του Συντάγματος, αφού την ίδια ημέρα έπαιρνε το αεροπλάνο της επιστροφής για τα πάτρια εδάφη. Αλλωστε, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν...

Νέα Yόρκη, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - The Modern - Δευτέρα 21 Μαρτίου, 19.30. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης καθώς εισέρχεται στο εστιατόριο του MoMA, του διασημότερου μουσείου μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Για να κλείσεις τραπέζι εδώ χρειάζεται κράτηση τουλάχιστον έναν μήνα πριν, ενώ η μίνιμουμ τιμή για γεύμα δύο ατόμων είναι 300 δολάρια

Αψηφώντας τους κανόνες του σαβουάρ βιβρΜετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Θεοί και θνητοί στον Ολυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Διός», οι προσκεκλημένοι έχουν πάρει τις θέσεις τους για το επίσημο δείπνο στο φημισμένο «Rainbow Room» στον 65ο όροφο του Rockefeller Plaza. Εδώ απολαμβάνεις τη θέα σαν γνήσιος Νεοϋρκέζος και μαζί την άψογη εξυπηρέτηση, ενώ έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις την εκλεπτυσμένη σύγχρονη κουζίνα. Ο φωτογραφικός φακός εστιάζει σε μια ατυχή-βάσει των κανόνων του σαβουάρ βιβρ- στιγμή για τον κ. Νίκο Φίλη, καθώς είναι γνωστό ότι η πετσέτα απλώνεται στα γόνατα, δεν δένεται στον λαιμό, αλλά ούτε στερεώνεται ανάμεσα από τα κουμπιά του πουκαμίσου ή οπουδήποτε αλλού.

Η κεντρική αίθουσα του διάσημου εστιατορίου «The Modern»
Πηγή : protothema.gr
Keywords
new york times, σαβουαρ βιβρ, new york, το θεμα, british airways, room service, 25η μαρτιου, νέα, west, βαν, michelin, york, times, james, σεφ, συριζα, θεμα, υπουργοι, εισιτήρια, business, class, room, mini, jfk, queens, greek, news, μνήμη, ηπα, οηε, unicef, rainbow, αθηνα, plaza, protothema, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, παρελαση, μνήμη, το θεμα, αυτοκινητο, ηπα, θεμα, μαγειρικη, ξενοδοχεια, οηε, προγραμμα, σεφ, υφεση, ωρα, british airways, james, unicef, αεροπορικα, αεροπλανο, αεροδρομιο, αλεξιου, αξιζε, αστερια, αψογη, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γνησιος, δευτερα, διον, δειχνει, δωματια, ευκαιρια, αιθουσα, εισιτήρια, εμφάνιση, εξυπηρετηση, εξοδα, εποχη, επρεπε, εστιατορια, εφημεριδα, ζευγος, ζερβας, ιδια, υπηρεσιες, θεα, θυελλα, ιωαννιδης, ιστορικο, κουζινα, κτιριο, λεπτομερειες, λεωφορος, λομπι, μαυρο, μηδεν, μινι, νεα υορκη, νικο, παντα, οικογενεια, ομορφη, ονομα, πτηση, σαβουαρ βιβρ, συγκεκριμενα, συζυγο, σειρα, σουιτα, τιμη, τμημα, τριτη, υπουργος παιδειας, φιμε, χριστος, ψωνια, ωρες, αγορες, ατυχος, βαν, business, class, queens, δημητρης, φακος, χωρα, λευκο, michelin, mini, room, plaza, ποδια, protothema, rainbow, room service, σημα, ταξιδι, θερμομετρο, θεσεις, west, york
Αναζητήσεις
φιληςφυλης γηπεδο αεκ
Τυχαία Θέματα