Φευγει...

19:38 19/1/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΔημοσιογράφος ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Η "προαναγγελθείσα παραίτηση" του κ. Παντελή Καψή τον Μάρτιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ δίνει τροφή για σενάρια σήμερα ως προς την ΝΕΡΙΤ, την λειτουργία της και τις προσλήψεις σε αυτήν με κύριο θέμα...(....την παγκόσμια πρωτοτυπία) τον τρόπο που προβλέπονται να γίνουν...Καταργείται οτιδήποτε έχει σχέση με την δημοσιογραφία, μπαίνει πλαφόν προϋπηρεσίας τα 15 έτη ενώ μεταπτυχιακά κ.α. δίνουν την εντύπωση ενός διαγωνισμού για "πρωτάρηδες" στην
δημοσιογραφία!Ακόμα διερωτώμαι αν ένας κάτοχος "μεταπτυχιακού" όταν θα βρεθεί μπροστά στην.... "κάμερα" θα μπορέσει να αρθρώσει λέξη περιγράφοντας δημοσιογραφικά τα γεγονότα!Η τηλεόραση σίγουρα θέλει πολλές δεξιότητες πέραν της μόρφωσης που κανείς δεν αντιλέγει ότι πρέπει να έχει ο δημοσιογράφος!Τώρα έρχεται ο υπουργός και λέει φεύγω το Μάρτιο το θέμα είναι τι αφήνει πίσω του λέμε εμείς...Και επειδή στο Μαξίμου την Τετάρτη το πρωί άκουσαν τον κ. Καψή με προθυμία για την ΝΕΡΙΤ ας ακούσουν και εμάς... Πάμε πρωτα στα θεσμικά Σφοδρή... επίθεση για τις... μειωμένες σε αριθμό ....προσλήψεις δημοσιογράφων στην ΝΕΡΙΤ και για τον... "απαράδεκτο και ντροπιαστικό τρόπο επιλογής τους" εξαπολύει η ΕΣΗΕΑ όπου με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: 'Εντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ για τον τρόπο και τον μειωμένο αριθμό δημοσιογράφων στην ΝΕΡΙΤ "Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την οριστική απώλεια περισσότερων από 500 θέσεων εργασίας δημοσιογράφων της ΕΡΤ, όπως αυτονόητα προκύπτει από την προκήρυξη μόλις 132 θέσεων για την ΝΕΡΙΤ.Διαφωνούμε ριζικά με τον αδιαφανή τρόπο πρόσληψης αυτού, του ελάχιστου για τις ανάγκες της ΝΕΡΙΤ προσωπικού, καθώς το σύστημα μοριοδότησης που επελέγη ευνοεί τους υποψήφιους χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έναντι των απολυμένων συναδέλφων της ΕΡΤ, ολοκληρώνοντας έτσι το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ της 11 ης Ιουνίου 2013.
Ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας υποβαθμίζεται σε επίπεδο τοπικού καναλιού, από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς ο σχεδιασμός της ΝΕΡΙΤ αποδεικνύεται κατώτερος των κυβερνητικών δεσμεύσεων περί «ελληνικού BBC ». Ακυρώνονται έτσι οι διακηρύξεις των κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Καλούμε τον υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθώς και τον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ κ. Γ. Προκοπάκη, να πάρουν πίσω τώρα αυτούς τους απαράδεκτους σχεδιασμούς. Να εξετάσουν με σοβαρότητα το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να λάβουν το συντομότερο αποφάσεις ουσιαστικής αναβάθμισής της χωρίς εμπάθειες και αποκλεισμούς." Απαράδεκτα κριτήρια Είναι αλήθεια ότι...τα "απίστευτα και απαράδεκτα κριτήρια" του διαγωνισμού για δημοσιογράφους δημοσίευσε η ΝΕΡΙΤ...όπου έρχεται τώρα και βάζει (...εάν είναι ποτέ δυνατόν) "ειδικούς αξιολογητές" για την πρόσληψη δημοσιογράφων στον Νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα!
Έτσι μετά το... "σάλο" που προκλήθηκε από το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία νέου φορέα ονόματι ΝΕΡΙΤ και μετά από τόσους μήνες διαβουλεύσεων οι αρμόδιοι της Δημόσιας Τηλεόρασης εξέδωσαν δυο προκηρύξεις για 132 θέσεις δημοσιογράφων, θέτοντας κριτήρια που για άλλους είναι εντελώς «φωτογραφικά» και για άλλους δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην σταδιοδρομία ενός δημοσιογράφου!

Στην νέα προκήρυξη για τις προσλήψεις περιγράφονται τρία στάδια αξιολόγησης των ενδιαφερομένων
Στο πρώτο στάδιο, αξιολογούνται οι τίτλοι σπουδών, η προϋπηρεσία, γνώση ξένων γλωσσών, χρήσης Η/Υ κλπ.Ως εδώ καλά… ωστόσο, εντύπωση προκαλούν τα κριτήρια αξιολόγησης όπως αυτά περιγράφονται στις αναρτήσεις των ιθυνόντων στον διαδικτυακό ιστότοπο opengov.gr. στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης. Εκεί μπαίνουν επιπρόσθετα στοιχεία του υποψήφιου που – κατά τους συντάκτες των προκηρύξεων – αποδεικνύουν πόσο… καλός δημοσιογράφος είναι!Και καλά να συμπεριληφθεί η επιστημονική κατάρτιση που πράγματι είναι χρήσιμη για έναν δημοσιογράφο.Ας υποθέσουμε επίσης ότι και το πόσες αποκαλύψεις έχει κάνει κάποιος στην καριέρα του ή το πόσες… αποστολές έχει πάει, είναι δημοσιογραφικό κριτήριο.Αλλά η… συγγραφή βιβλίων ή ο συντονισμός… συνεδρίων, γιατί αποτελούν «πειστήρια» ότι ο εκάστοτε υποψήφιος είναι άξιος για τη θέση;Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως σκοπίμως συμπεριελήφθησαν τα εν λόγω στοιχεία και αναρωτιούνται... μήπως τα κριτήρια είναι «φωτογραφικά», προκειμένου οι θέσεις να καλυφθούν από… συγκεκριμένα άτομα;Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη για τις θέσεις των δημοσιογράφων, 117 θα έχουν έδρα την Αθήνα και 15 τη Θεσσαλονίκη και θα είναι αορίστου χρόνου.
Αντίστοιχα, για τους έχοντες καλλιτεχνική ειδικότητα (σκηνοθέτες, παραγωγοί, μοντέρ, φωτιστές, γραφίστες κ.λπ.), η προκήρυξη αφορά 197 άτομα με έδρα την Αθήνα και 27 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι "ντροπή" επαγγελματίες δημοσιογράφοι να μπουν σε τέτοια διαδικασίαΜαθαίνω ότι τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο η ΠΟΕΣΥ και ο ΠΣΑΤ ετοιμάζονται από την ερχόμενη Τρίτη για αντίδραση αφού θεωρούν εύλογα ότι: "ντροπιάζεται το δημοσιογραφικό επάγγελμα" με τέτοιου είδους διαδικασίες προσλήψεων όπου σίγουρα μειώνουν την επαγγελματική υπόσταση των δημοσιογράφων.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου θεωρεί ότι χάθηκαν 500 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων με το κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν αναγνωρίζει την ΝΕΡΙΤ καθώς και τα "κριτήρια προσλήψεων" των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ αφού σε λίγο θα ζητηθούν προσόντα όπως ο... χορός (...γιατί όχι;) για την πρόσληψη δημοσιογράφων στο δημόσιο και την ΝΕΡΙΤ !
Πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις προσλήψεις δημοσιογράφων στο ΔημόσιοΕίναι γνωστό σε όλους ότι για να προσληφθεί "δημοσιογράφος" στο δημόσιο αρκούσαν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης για το δημόσιο δηλαδή τίτλοι σπουδών γνώση ξένων γλωσσών κ.α. ενώ ειδικότερα στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι της εταιρείας προσλαμβάνονταν με: συμβάσεις έργου ή αορίστου χρόνου με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας που αξιολογούσε το βιογραφικό και τις ανάγκες της εταιρείας με απαραίτητο προσόν μόνον την ασφάλιση τουλάχιστον 4 χρόνων στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου Νόμος 1730.
ΣυμπερασματικάΗ ΝΕΡΙΤ που από 1-1-2014 είναι σε λειτουργία και έχει ΔΣ και πρόεδρο και διευθύνοντα τον κ. Προκοπάκη μπορεί να επανδρωθεί με συμβάσεις έργου και συμβάσεις αορίστου χρόνου, το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί με τόσο "σύνθετα και προσβλητικά" για τον κλάδο προσόντα που "κολλάνε" οτιδήποτε έπρεπε από χθες να υπάρχει στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα...
Η απάντηση απλή στο... "βωμό¨της δικομματικής το κομμάτι της ενημέρωσης έχει περάσει προπολού στο ΠΑΣΟΚ και μη μου πείτε πως όχι οι επιλογές στην ΔΤ το αποδεικνύουν περίτρανα και όπως είπε ό ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε κοντινό φίλο του τι να κάνουμε είμαστε συγκυβέρνηση για αυτό και δεν ασχολούμαι με την ΕΡΤ !!! Όλα κολλούν

Πρέπει να γίνουν συμβάσεις έργου από τους κκ.Μάναλη - Προκοπάκη αφού με τον"απαράδεκτο τρόπο επιλογής δημοσιογράφων" θα αργήσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ με το νέο προσωπικό αυτής με αποτέλεσμα να μην "αναδειχθούν" επαρκώς τα γεγονότα της... Ελληνικής Προεδρίας!
Απορίας άξιο είναι γιατί ο... κ. Γκίκας Μάναλης δεν κάνει "συμβάσεις έργου" σε δημοσιογράφους μετά την νομοθετική ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στον ειδικό εκκαθαριστή για την υπογραφή συμβάσεων ανάλογα με τις ανάγκες της ΔΤ;Ανάλογη απορία υπάρχει και για την καθυστέρηση στην ΝΕΡΙΤ με τον κ. Προκοπάκη όπου ο Ελληνικός λαός πληρώνει νε μεν ανταποδοτικό τέλος 3 ευρώ το δε ΔΣ της εταιρείας δεν παίρνει αποφάσεις ούτε προετοιμάζεται για την λειτουργία της εταιρείας!
Με το Μαξίμου να παρακολουθεί προς το παρόν ένα... "ανύπαρκτο ραδιοτηλεοπτικό σχήμα" πού μεταδίδει εικόνες χωρίς κανένα δημοσιογραφικό σχολιασμό δίχως "ίχνος" προγράμματος σε συνδυασμό με την δημοσίευση πληθώρα ανακοινώσεων του υπουργού με προκηρύξεις προσλήψεων που μόνο γνώσεις... χορού(!) δεν ζητούν από επαγγελματίες δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΑ για να προσληφθούν στην ΝΕΡΙΤ ! Υστερόγραφο Κάποιοι ξέχασαν ότι είναι... δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ, όλοι οι υπόλοιποι ΆΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΜΗ κάντε "αίτηση για πρόσληψη στην ΝΕΡΙΤ" και αν ξέρετε από...χορό (!) σημειώστε το στην "αίτηση για πρόσληψη" μπορεί να μην είναι στις προϋποθέσεις αλλά οι ειδικοί (αναρμόδιοι) "αξιολογητές" και οι "κρατούντες" μπορεί να το εκτιμήσουν στην "μοριοδότηση" τους όπως πριν λίγους μήνες έκαναν και στην ΔΤ με τα "ευτράπελα" και τις "αλχημείες" που έγιναν όπου προσελήφθησαν οι "εκλεκτοί" και οι γνωρίζοντες από καλή καλογραμμένη αίτηση και καλά φωτοαντίγραφα ! Είναι ώρα να δοθούν οι εντολές Μαξίμου σε... Γκίκα Μάναλη και Προκοπάκη να διορθωθούν όλα αυτά έστω και τώρα ποτέ δεν είναι αργά!Η είδηση δεν είναι ότι θα παραιτηθεί ο κ.Καψής η ειδήση είναι ότι θα παραιτηθεί το Μάρτιο.........! Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα