Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 17ο, η βραδια των εκλογων στο ραδιομεγαρο!

11:41 27/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου, η ΕΡΤ έχει φορέσει τα γιορτινά της. Τα 3 στούντιο, 1-2 και 3 με την κατάλληλη σκηνογραφική «διακόσμηση», περίμεναν το...
σύνθημα του αφέτη για να ξεκινήσει η μετάδοση.

Ο Ανδρέας Δριμιώτης, γενικός διευθυντής πληροφορικής του Δοξιάδη έχει εγκαταστήσει τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το στρατηγείο του στο στούντιο 3. Η έναρξη και μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αρχίσει σε λίγα λεπτά. Ένα πρωτοποριακό σύστημα που εφαρμόζεται για
πρώτη φορά στην Ελλάδα-γνωστός και σήμερα ο Ανδρέας Δριμιώτης για τις προβλέψεις και αναλύσεις του ως στέλεχος μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού-. Όλοι κρέμονται από τα χείλη του.

Οι παρουσιαστές, με επικεφαλής τον Τέρενς Κουίκ και τη Λιάνα Κανέλλη έχουν πάρει τη θέση τους, αφού όλη την ημέρα ειδησεογραφικά, συναδελφοί τους έχουν καλύψει όλες τις δραστηριότητες ψηφοφορίας των πολιτικών αρχηγών στα σημεία που ψήφισαν με συνεχή ροή ειδήσεων της ημέρας. Στη διεύθυνση ενημέρωσης, ο διευθυντής Αρίστος(Άρης)Μπουλούκος, ο διευθυντής τηλεόρασης Σπήλιος Χαραμής και ο γενικός Νίκος Δεληπέτρος, δίπλα από ένα ποτήρι «ουίσκι», σκυθρωποί και προβληματισμένοι από τις πληροφορίες που έχουν, διακρίνεις τη «ζωγραφιά» απογοήτευσης στα προσωπά τους.

Ο Ηλίας Μασούρας που έδωσε τη δική του μάχη με τη σκηνοθετική επιμέλεια των συγκεντρώσεων της ΝΔ, θέλει να κλάψει όπως μου εξομολογείται, αλλά προσπαθεί να κρύψει το δάκρυ του και γυρίζει αλλού το προσωπό του. Ο Τάσος Μπιρσιμιτζόγλου(Μπιρσίμ) πλέει σε πελάγη ευτυχίας και ετοιμάζεται με τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ να φύγει για το «Καστρί».
Τα πηγαδάκια στους διαδρόμους και την καφετέρια, από «φανατικούς» φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που εργάζονται στην ΕΡΤ, έχουν φέρει τα πρώτα χαμόγελα. Αντίθετα των Νεοδημοκρατών, όσοι παραμένουν πιστοί στη ΝΔ το χαμόγελο φαίνεται να παγώνει με τη μετάδοση των πρώτων αποτελεσμάτων. Ακόμα και πρόσωπα που μέχρι εκείνη την ώρα-τουλάχιστον- θεωρούντο φίλα προσκείμενα στο χώρο της ΝΔ, είχαν αλλάξει στρατόπεδο και πανηγύριζαν με τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας μια καλύτερη μεταχείριση και κάποια θέση τις επόμενες μέρες!

Η καθαρή νίκη του Ανδρέα Παπανδρεόυ δεν άργησε να φανεί. Η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ ήταν η συνέχεια που καλλιεργούσαν τις προηγούμενες μέρες και την Κυριακή τα διάφορα έντυπα, προσκείμενα στον «Ανδρέα» με επικεφαλής δυο που σήκωναν το βάρος της προπαγάνδας. Το κομματικό έντυπο «Εξόρμηση» με εκδότη τον Κώστα Λαλιώτη και μια πλειάδα δημοσιογράφων όπως θα δούμε σε άλλη ανάρτηση, και η εφημερίδα «Αυριανή» την οποία διάβαζαν τα λαϊκά στρώματα και η φτωχολογιά.
Τα πανηγύρια μέσα στην ΕΡΤ δεν άργησαν να πάρουν διαστάσεις θριάμβου όσο προχωρούσε η ώρα με επικεφαλής συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ, φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που είχαν αρχίσει να αλληλοσυγχαίρονται μεταξύ τους. Οι Νεοδημοκράτες απογοητευμένοι, αδυνατούσαν ακόμη και να συνεχίσουν την εργασία τους, ενώ κάποιοι, πιο «αισιόδοξοι», αιθεροβάμονες, πίστευαν ακόμη σε «θαύμα» και ανατροπή των αποτελεσμάτων.

Το ίδιο βράδυ άρχισε και η μετατόπιση προσώπων προς την πλευρά των νικητών. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη που με εξέπληξε. Ακόμη και παρουσιαστές των αποτελεσμάτων είχαν αλλάξει στρατόπεδο και μπροστά στο φακό έδειχναν ενθουσιασμένοι και χαμογελούσαν με πολλά υπονοούμενα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ενώ μέχρι πριν λίγες ώρες πρέσβευαν άλλες ιδεολογίες. Αλήθεια πόσο άρρωστος μπορεί να είσαι, για να αλλάζεις τόσο εύκολα και γρήγορα στρατόπεδο;

Αργότερα κάποιοι από αυτούς/ές έγιναν βουλευτές, υπουργοί, η πήραν υψηλές θέσεις στα κόμματα που μετακόμισαν. Το πρωί της 19ης Οκτωβρίου ξημέρωνε μια άλλη μέρα για την ΕΡΤ και την Ελλάδα. Η «Αυριανή» έγραφε: «Ανοίξτε τις φυλακές να βγουν οι εκδότες μας που έφεραν την αλλαγή». «Οι αγώνες και οι θυσίες της Αυριανής, μας δικαίωσαν…».

Να θυμίσουμε ότι η «Αυριανή» εκδόθηκε τον Μάρτιο του 1980 ως περιθωριακό φύλλο με ελάχιστη κυκλοφορία και 5 δραχμές όταν οι άλλες είχαν 15 δρχ. Τον Ιούλιο, 4 μήνες αργότερα μια μεγάλη απεργία διαρκείας στον τύπο, της δίνει φτερά. Διακόπτουν την εκδοσή τους όλες οι μεγάλες εφημερίδες, πλην Αυγής και Ριζοσπάστη! Ο κόσμος μένει χωρίς ενημέρωση. Η «Αυριανή» εκδίδεται κανονικά και ανεβαίνει σε κυκλοφοριακά ύψη με τις 5 δρχ., ξεπερνώντας και τις 200 χιλιάδες φύλλα, ακόμα και παραδοσιακές εφημερίδες όπως τα «Νέα». Η κυβέρνηση Ράλλη μετά από πιέσεις προσπαθεί να περιορίσει την εφημερίδα απαγορεύοντας την πωλησή της με μειωμένη τιμή 5 δρχ. Έτσι ξεκίνησε μια σκληρή αντιπαράθεση ΝΔ-Αυριανής, με σκληρούς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, για την οικογένεια Ράλλη και κυρίως με τη δηλητηριώδη «πένα» του Κυριάκου Διακογιάννη.

Μετά τις εκλογές του 1981, η εφημερίδα ταυτίστηκε ολοκληρωτικά με μία συγκεκριμένη ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και κυρίως με τον Μένιο Κουτσόγιωργα σε σημείο που να θεωρείται και προσωπική του εφημερίδα. Η στήριξη του εντύπου στο κίνημα έμεινε στην ιστορία ως «αυριανισμός».

Στις 21 Μαρτίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου ορκίζεται πρωθυπουργός με μια πλεοψηφία 172 βουλευτές. Για την ΕΡΤ άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο, με «εισβολή» νέων ανθρώπων στο ραδιμέγαρο της Αγίας Παρασκευής και την ΥΕΝΕΔ στην Κατεχάκη!

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… μέρος 18ο, απολογισμός 7 χρόνων παρουσία της ΝΔ στο ραδιομέγαρο και «εισβολή» του ΠΑΣΟΚ με νέα πρόσωπα.
Keywords
φακελος, ΕΡΤ, βραδια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, βραδια, φακελος, κανελλη, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, υπουργοι, ελλαδα, δρχ, απεργια, νέα, εκλογες, παπανδρεου, υενεδ, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, εκλογες 2010, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, αλλαγη ωρας, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, βουλευτες, εργασια, υενεδ, ωρα, αγωνες, ανδρεας παπανδρεου, βραδυ, διευθυνση, δικη, δρχ, ευκολα, ενημερωση, εντυπα, εφημεριδα, ιδιο, υπολογιστες, κεφαλαιο, κυβερνηση, λιανα κανελλη, μηνες, νικη, ομαδα, οικογενεια, ροη, πρωι, ροη ειδησεων, συνεχεια, τασος, τιμη, φυλλο, φυλλα, φτερα, φτωχολογια, φορα, χαμογελο, χειλη, ωρες, αρρωστος, φυλακες, η εφημεριδα, κυριακου, κυριακη, μπροστα, πληροφοριες, πωληση, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα