Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 13ο, γιαννενα: χοροι τραγουδια και ενθουσιασμος στο επιτελειο του πασοκ!

13:55 21/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Οι τεχνικοί της ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνικά μέσα που είχαν στη διαθεσή τους, για τη συγκέντρωση στα Γιάννενα στις εκλογές τον Οκτώβρη του ΄81, έκαναν μια φανταστική μετάδοση. Η πλατεία Ιωαννίνων όχι απλά ήταν γεμάτη, αλλά και η...
γύρω περιοχή κατάμεστη από κόσμο.

Η κινητοποίηση που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο μεγάλη, που άνθρωποι σχεδόν
απ΄όλη τη βόρειο Ελλάδα είχαν καταφθάσει στα Γιάννενα να ακούσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι κάμερες της ΕΡΤ είχαν στηθεί στα καλύτερα σημεία, ενώ ο γερανός που είχε επιστρατευθεί από το επιτελείο του Ανδρέα, ύψους 70 μέτρων με καμεραμάν το Γιάννη Σκούρτη έδινε μια φαντασμαγορική εικόνα. Ο φακός της ΕΡΤ όπου και αν στρεφόταν δεν μπορούσε να ξεφύγει από ένα απέραντο πράσινο χαλί κεντημένο με τα χρώματα του κινήματος σε μια κυματώδη λαοθάλασσα!

Με την εμφάνιση του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξέδρα, η λέξη «σεισμός» δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Μόνο αν ανατρέξει κανείς στην εποχή εκείνη και δει το βίντεο του αρχείου από τα Γιάννενα στην ΕΡΤ, θα καταλάβει το μέγεθος της συγκέντρωσης.

Στις πρώτες θέσεις της πλατείας σχεδόν το μισό μετέπειτα υπουργικό συμβούλιο. Γιώργος Γεννηματάς, Αντώνης Δροσογιάννης, Παρασκευάς Αυγερινός, Άκης Τσοχαντζόπουλος, Βασίλης Ιντζές, και βεβαίως ο ασυναγώνιστος Γιώργος Κατσιφάρας και πολλοί άλλοι μέσα στο πλήθος. Στυλοβάτες αυτής της συγκέντρωσης, αλλά και όλων των άλλων ήταν ο Γιώγος Παναγιωτακόπουλος και Κίμων Κουλούρης οι επονομαζόμενοι και «συγκεντρωσιάρχες» και έμπιστα πρόσωπα του Ανδρέα. Βεβαίως δεν έλειπε και ο Κώστας Λαλιώτης, ούτε ο Τηλέμαχος Χυτήρης και Νίκος Αθανασάκης.

Η εικόνα που έβγαινε από την εξωτερική μονάδα της ΕΡΤ, δεν ήταν απλά φανταστική ήταν ένα όνειρο, που μαζί με τα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, δημιουργούσαν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό στην πλατεία, αγγίζοντας της καρδιές των ψηφοφόρων του κινήματος: «Ραντεβού με την Ιστορία», «Εδώ και τώρα αλλαγή», «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «συμβόλαιο με το λαό», «περήφανα γηρατειά», «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» κ.ά. δονούσαν την ατμόσφαιρα με το ρητορικό λόγο του Ανδρέα! Ο Γιάννης Ντατσόπουλος δίνει τον καλύτερο εαυτό του με ειδικά εφέ στη μίξη και την επιλογή της καλύτερης εικόνας, μαζί με τον Τάσο Μπιρσιμιτζόγλου(Μπιρσίμ) που για πρώτη φορά συμμετείχε σε ένα τέτοιο γεγονός.

Όταν τελείωσε η μετάδοση όλοι ζούσαν ένα όνειρο. Η πλατεία είχε μετατραπεί σε ένα ανεπανάληπτο πανηγύρι από το χορό των συγκεντρωθέντων. Μια ανθρώπινη μάζα ανθρώπων λικνιζόταν στους ήχους επαναστατικών τραγουδιών, ενώ το:
«Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο σίγουρα ναι…», μεθούσε τα πλήθη με το πιο γλυκό …κρασί του Διονύσου!

Ενθουσιασμένος ο Ανδρέας και το επιτελείο του από τη μετάδοση και τα μηνύματα που έφτασαν στους στενούς συνεργάτες, ζήτησε ο ίδιος να δει τους τεχνικοί της ΕΡΤ να πάρουν ένα ποτό μαζί του. Την επιθυμία αυτή την μετέφερε ο Νίκος Αλευράς, ανιψιός του μετέπειτα προέδρου της βουλής Γιάννη Αλευρά και διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο μετάδοσης και δίπλα στον Γιάννη Ντατσόπουλο και Τάσο Μπιρσιμιτζόγλου(Μπιρσίμ).

Στο τραπέζι για ποτό, δεν πήγαν όλοι οι τεχνικοί της ΕΡΤ. Άλλοι διότι ντρέπονταν, και άλλοι για προσωπικούς λόγους. Όσοι όμως κάθισαν στο τραπέζι, μεταξύ αυτών ο Παντελής Πινακάς και Τάσος Μπιρσιμιτζόγλου, έμειναν κατενθουσιασμένοι, από την απαλότητα και ευγένεια, του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Τάσος, μετά το βάπτισμα του πυρός στις μεταδόσεις, δημιούργησε προσωπική επαφή, τόσο με τον ίδιο τον Ανδρέα, όσο με τον Κ. Λαλιώτη και άλλα στελέχη του κινήματος. Ανέλαβε επισήμως τη σκηνοθετική επιμέλεια σε όλα τα στάδια του ΠΑΣΟΚ, των στελεχών του, και τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και το 1989 που έχασε τις εκλογές, ενώ απολάμβανε πολλών προνομίων μέσα στην ΕΡΤ.
Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…. Μέρος 14ο Η τσάντα του Κατσιφάρα οι τεχνικοί της ΕΡΤ Ο Άκης και οι Πλατείες.
Keywords
Τυχαία Θέματα