Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 64ο, λαοσυναξεις, προσληψεις, αποχωρησεις, αλλαγες, οικονομικα σκανδαλα!

12:35 6/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Η νίκη Σημίτη στις εκλογές της 13ης Απριλίου δίνει φτερά και πάλι στο ΠΑΣΟΚ, έστω και αν αυτά δεν μοιάζουν με του «αετού». Στην ΕΡΤ όχι απλά πανηγυρίζουν, αλλά γιορτάζουν καθημερινά...
διοίκηση και συνδικαλιστές. Η προπαγάνδα μέσα από εκπομπές και ειδήσεις απογειώνεται. Η ΕΡΤ
καλείται να πάρει μεγάλες αποφάσεις για νέα προγράμματα και διοικητικά θέματα που ταλανίζουν το ραδιομέγαρο, αφού ο αριθμός των προσλήψεων με δίμηνες συμβάσεις και έκτακτο προσωπικό τραβάει την ανηφόρα.

Από την άλλη στη ΝΔ αρχίζουν γκρίνιες και αλληλοκαρφώματα για την απώλεια των εκλογών, με σαφείς αιχμές και για χειρισμούς στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή. Θυμάμαι στην ΕΡΤ οι αλληλοκατηγορίες στελεχών μεταξύ στελεχών της γαλάζιας παράταξης είχαν ιδιαίτερη προβολή στα δελτία ειδήσεων. Και ενώ όλα αυτά είναι στην καθημερινή επικαιρότητα, προκύπτει και θέμα λαοσυνάξεων και ταυτοτήτων.

Με νωπή την εντολή της κυβέρνησης Σημίτη τα στελέχη αναλαμβάνουν δράση, φέρνοντας στην επικαιρότητα θέμα αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Θέμα για το οποίο δεν υπήρχε στην προεκλογική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκλογές αναφέρθηκε ο τότε υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση της εκκλησίας της Ελλάδος.
Στις 15 Μαΐου σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αποφασίζει ότι το θρήσκευμα δεν πρέπει να αναγράφεται στις ταυτότητες. Ο Αρχιεπίσκοπος που βρίσκεται για επίσκεψη στη Ρουμανία τηλεφωνεί στο γραφείο του πρωθυπουργού για να του επισημάνει ότι νιώθει «αιφνιδιασμένος».

Στις 24 Μαΐου ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι το θρήσκευμα δεν θα αναγράφεται στα αστυνομικά δελτία, επικαλούμενος την υποχρέωση της Ελλάδας να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Η δήλωση του πρωθυπουργού προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «θυσιάζει κατ' εξακολούθηση το δημόσιο συμφέρον στο βωμό των κομματικών του σκοπιμοτήτων».

Στις 26 Μαΐου, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κηρύσσεται ομόφωνα «ανένδοτος» αγώνας με όλα τα μέσα. Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 15 και 21 Ιουνίου, προγραμματίζονται δύο από τις μεγαλύτερες λαοσυνάξεις. Θα στηθούν δύο τεράστιες εξέδρες, από τις οποίες ο κ. Χριστόδουλος θα μιλήσει στους πιστούς.

Οι λαοσυνάξεις αυτές είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα. Η βοήθεια που ζητά από την ΕΡΤ η αρχιεπισκοπή για να καλύψει και να μεταδώσει ζωντανά τις συγκεντρώσεις, όχι απλά είναι αρνητική, αλλά απαγορεύει και σε προσωπικό της ΕΡΤ να συμμετέχει. Μπροστά στην άρνηση της διοίκησης του ραδιομεγάρου, συγκροτείται μυστική ομάδα τεχνικών από την ΕΡΤ, βρίσκεται ιδιωτική εξωτερική μονάδα την οποία πληρώνει η αρχιεπισκοπή και με έξοδα της εκκλησίας της Ελλάδος μεταβαίνουν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί 24 κάμερες ζώνουν την πλατεία Αριστοτέλους, τον Λευκό Πύργο, μέχρι και το άγαλμα Βενιζέλου για να καλύψει την ομιλία του Μακαριστού-αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Εδώ ας μου επιτραπεί να πω ότι η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης όπως και σε άλλες πολιτικές συγκεντρώσεις που έχω βρεθεί, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση μετά τη μεταπολίτευση. Η πρώτη ήταν στο σύνταγμα το ’74. Προεκλογική ομιλία Καραμανλή και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη 15 Ιουνίου ομιλία Χριστόδουλου το 2000. Η δεύτερη έγινε στο σύνταγμα στις 21 Ιουνίου. Δικαιολογώντας την εκτίμησή μου ότι η λαοσύναξη της Θεσσαλονίκης γιατί ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση μετά τη μεταπολίτευση θα ήθελα να πω τα εξής: Η συγκέντρωση έγινε απόγευμα-μέρα χωρίς φωτισμούς τρίκ εφφέ και αυθόρμητη προσέλευση χωρίς καθοδήγηση σε χώρους με πανό και παραπλάνηση της εικόνας, από τοο Λευκό Πύργο μέχρι το άγαλμα Βενιζέλου Τσιμισκή και γύρω δρόμους. Τα τεχνικά μέσα ήταν ελάχιστα μπροστά σε αυτά που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ σε πολιτικές συγκεντρώσεις.

Στο ραδιομέγαρο δεν ασχολούνται με λαοσυνάξεις. Το χρηματιστήριο έχει αρχίσει να χάνει μονάδες, στις ειδήσεις δεν είναι πλέον πρώτο θέμα. Το ραδιομέγαρο έχει άλλα σχέδια λόγω υπερφόρτωσης προσωπικού. Έτσι αποφασίζει εθελουσία έξοδο υπαλλήλων της ΕΡΤ, με 5ετή πλασματικά χρόνια εργασίας. Η απόφαση δίνει την ευκαιρία να αποχωρήσει έμπειρο τεχνικό και εξειδικευμένο προσωπικό. Νέες εκπομπές και χρήμα ρέει και πάλι μέσα από το ψυχαγωγικό και ενημερωτικό πρόγραμμα.
Στη ΝΔ μετά τις εκλογές έχουμε αναταράξεις. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιτίθεται στον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον κατηγορεί ως τη «Σαλώμη» του κόμματος για την απώλεια της εξουσίας. Λίγο αργότερα ο Κώστας Καραμανλής διαγράφει τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο ίδιος δημιουργεί νέο κόμμα. Ο Κώστας Καραμανλής δεν σταματάει εδώ. Αποπέμπει και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο από εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ και διορίζει τον Θοδωρή Ρουσσόπουλο. Για μας το δεύτερο λάθος του Κώστα
Καραμανλή όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Η ΕΡΤ ζει στο δικό της κόσμο. Ετοιμάζεται να βάλει τα καλά της για να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα του 2004. Ο Παν-Παν μετά από 9 χρόνια στο τιμόνι της ΕΡΤ την εγκαταλείπει πληγωμένη το 2002, όπως όλοι οι πρόεδροι και γενικοί διευθυντές, μαζί με τον Κώστα Αλαβάνο με σπατάλες και αδιαφάνεια διαχείρισης του χρήματος. Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Σωτήρης Μανιάτης. Αναφέρει:

«Ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε ποινική δίωξη για απιστία, κατ' εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε βαθμό πλημμελήματος για τη ζημία που υπέστη η (τότε, 2001) δημόσια τηλεόραση από τη μίνι σειρά και ταινία με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός», η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η δίωξη ασκήθηκε για τα πλημμελήματα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος παραγραφής τους, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τέλεση κακουργηματικών πράξεων σε βάρος της δημόσιας τηλεόρασης. Στις 28 Ιουνίου 2006 θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι Παναγιώτης Παναγιώτου (πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ), Κωνσταντίνος Αλαβάνος (πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΤ)... ...και Ιωάννης Μπασίμπαγλης (ιδιοκτήτης τής «Γ. Μπασίμπαγλης και Σία Ε.Ε.».). Οι δύο πρώτοι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του εισαγγελέα Εφετών, κατηγορούνται ότι με τις ενέργειές τους ζημίωσαν κατ' εξακολούθηση την περιουσία της δημόσιας τηλεόρασης της οποίας είχαν την επιμέλεια ή διαχείριση και έπρεπε να διασφαλίσουν τα δικαιώματα που απέρρεαν από τη σχετική σύμβαση που είχαν συνάψει.

Συγκεκριμένα το 2001 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΕΡΤ, της «Γ. Μπασίμπαγλης και Σία Ε.Ε.» και της «Rosebud SA - Κινηματογραφικές επιχειρήσεις Α.Ε.» για τη δημιουργία ταινίας (διάρκειας 120 λεπτών) και μίνι σειράς (τεσσάρων 45λεπτων επεισοδίων) σε σκηνοθεσία Διονύση Ζουρμπάνου, συνολικού κόστους 643.362.084 δραχμών (δηλαδή 1.888.077 ευρώ). Την παραγωγή ανέλαβε η «Γ. Μπασίμπαγλης και Σία Ε.Ε.» και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 30/5/2001 και να παραδοθεί η λεγόμενη κόπια «zero» στην ΕΡΤ στις 20/9/2001. Συμφωνήθηκε επίσης, σε περίπτωση που οι συμπαραγωγοί δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, ότι η ΕΡΤ είχε δικαίωμα να κηρύξει έκπτωτη την εντεταλμένη παραγωγό εταιρεία και να ζητήσει τις σχετικές αποζημιώσεις καθώς και ποινική ρήτρα 10% επί του συνολικού κόστους.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν κανονικά, αλλά σταμάτησαν αδικαιολόγητα, χωρίς να ολοκληρωθεί η παραγωγή. Παρ' όλα αυτά οι παραπάνω όροι της σύμβασης δεν ενεργοποιήθηκαν ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εφετών, οι Π. Παναγιώτου και Κ. Αλαβάνος «παράλειψαν δολίως να το πράξουν αυτό ζημιώνοντας εν γνώσει τους την περιουσία» της ΕΡΤ.

Κατέβαλαν μάλιστα στη «Γ. Μπασίμπαγλης και Σία Ε.Ε.», τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2002, τις απαιτήσεις της -δηλαδή συνολικό ποσό 210.000.000 δραχμών (616.288 ευρώ)- παρ' ότι δεν είχαν τέτοια υποχρέωση, καθώς η παραγωγή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Π. Παναγιώτου φέρεται να υπέγραψε άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό (12/3/2002) σε αντικατάσταση της σύμβασης (25/6-3-2001), με το οποίο συμφώνησε «να καταργηθούν οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η εντεταλμένη παραγωγός εταιρεία» και δεν φρόντισε να «διασφαλιστούν τα συμφέροντα» της ΕΡΤ θέτοντας νέους δεσμευτικούς όρους, χρονοδιαγράμματα και ρήτρες σε βάρος της «Γ. Μπασίμπαγλης και Σία Ε.Ε.», η οποία είχε ήδη αθετήσει τις αρχικές υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο Ι. Μπασίμπαγλης κατηγορείται ότι «με πρόθεση προκάλεσε σε άλλους την απόφαση να τελέσουν την άδικη πράξη που διέπραξαν». Με πειθώ και φορτικότητα, όπως επισημαίνεται, παραινέσεις και ανταλλάγματα, τα οποία όμως δεν διακριβώθηκαν κατά την ανάκριση, έπεισε τους δύο πρώτους να διαπράξουν τα παραπάνω αδικήματα με στόχο να ωφεληθεί η εταιρεία του.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 65ο, Αλλαγές στην κορυφή. Ολυμπιάδα της Αθήνας, νέα σκάνδαλα, εκλογές, νίκη της ΝΔ. Άρχοντας της ΕΡΤ και των ΜΜΕ ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος, ευρωεκλογές.
Keywords
φακελος, ΕΡΤ, προσληψεις, προσληψεις, φακελος, για μας, ολυμπιακοί αγώνες, διονύσιος σολωμός, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, ειδήσεις, νέα, νεα δημοκρατια, δραση, μαΐου, ελλαδα, θεσσαλονικη, αθηνα, ιουνίου, βενιζελος, συνταγμα, καρατζαφερης, ελευθεροτυπια, εταιρεία, μμε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, κωστας καραμανλης, ηθικη, θεμα, καθημερινη, μμε, πρωτο θεμα, προγραμμα, ρουμανια, τηλεοραση, αγωνες, απιστια, απλα, απωλεια, ατζεντα, βοηθεια, βρισκεται, γυρισματα, δευτερο, δημοσιο, δηλωση, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εκτιμηση, εξοδα, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ζημια, ζητα, θοδωρης, ιδιωτικο συμφωνητικο, ομιλια, καμερες, κομμα, λαθος, μαΐου, μινι, νικη, νωπη, ομαδα, προγραμματα, ρητρα, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σια, σκηνοθεσια, σχεδια, ταυτοτητες, φτερα, χρημα, χριστοδουλος, ιωαννης, κωνσταντινος, αγωνας, ανηφορα, δικαιωμα, δικαιωματα, εκπομπες, ελληνικα, για μας, ιουνίου, κωστας, λευκο, μπροστα, σωτηρης, θεματα
Τυχαία Θέματα