Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 61ο, θανατος παπανδρεου, συνεδριο εκλογες, το ραδιομεγαρο αλλαζει!

11:55 1/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται στο σπίτι του στην Εκάλη υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παν-Παν ετοιμάζεται για μεγάλες αλλαγές...
Νιώθει πανίσχυρος, αφού έχει αλλάξει στρατόπεδο και δεν κινδυνεύει με έξωση έχοντας και τη στήριξη της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Από γενικός διευθυντής της ΕΤ2 που διορίστηκε στα τέλη του ΄93 με την άνοδο του Α. Παπανδρέου στην εξουσία, έγινε πρόεδρος το ΄95.

Όπως θα δούμε σε άλλη ανάρτηση ο Παν-Παν(Παναγιώτης Παναγιώτου) ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος και γενικός του φορέα όλων των εποχών μέχρι σήμερα. Από το 1993 μέχρι το 2002-ΠΑΣΟΚ(9 χρόνια). Ακολουθεί ο Χ. Παναγόπουλος 2004-2009-ΝΔ(5 χρόνια). Για τα έργα και τις ημέρες και των δυο θα αναφερθούμε συνοπτικά σε άλλη ανάρτηση. Σε αυτή την περίοδο είχαμε έρωτες γάμους, χλιδή και περιζήτητους εραστές. Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν.

Είναι πρωινό της 23ης Ιουνίου, όταν στις 05:30 χτύπησε το biper για πρώτη φορά(τότε η ΕΡΤ δεν μας είχε δώσει κινητά τηλέφωνα). Δεν του έδωσα σημασία και συνέχισα τον ύπνο. Σε λίγο συνέχισε και πάλι να χτυπά. Η κλήση ήταν από τις ειδήσεις. 05:45 επικοινωνώ με το έκτακτο τηλέφωνο των ειδήσεων όπως κάναμε σε έκτακτες περιπτώσεις. Η συνάδελφος νυχτερινής βάρδιας με καλούσε επειγόντως στο ραδιομέγαρο-επειδή έμενα πολύ κοντά στο κτήριο-όπως και άλλοι συνάδελφοι. Έτσι πληροφορήθηκα το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Από εκείνη την ώρα ξεκίνησε ένας μαραθώνιος μεταδόσεων με αφιερώματα-μερικά από αυτά ήταν έτοιμα-για τη ζωή του και δηλώσεις Ελλήνων και ξένων πολιτικών.

Από κει και πέρα τα γεγονότα ακολουθούν το δρόμο τους, για την ταφή του μεγάλου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου. Η κηδεία του ορίστηκε για τις 26 Ιουνίου από τον ιερό ναό της Μητρόπολης των Αθηνών. Η ΕΡΤ εγκατέστησε δυο αυτοκίνητα VAN εξωτερικών μεταδόσεων και 23 κάμερες για να καλύψει το μεγάλο αυτό θλιβερό γεγονός για την πολιτική ζωή του τόπου. Με κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στους γύρω δρόμους μέχρι το σύνταγμα και επάνω στο καμπαναριό έκανε αυτό που άξιζε σε έναν πολιτικό ηγέτη του αναστήματος του Ανδρέα! Μόνο αν κάποιος τηλεθεατής έβλεπε μέσα από τις κάμερες τον κόσμο σε κοντινά πλάνα, μπορούσε να καταλάβει τη λατρεία της λαοθάλασσας που τον συνόδευε στην τελευταία του κατοικία, μαζί με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Το τριήμερο που τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, έμενε βουβό μπροστά στη σορό του, ενώ ο Γιάννης Καψής όταν ρωτήθηκε για τον Ανδρέα Παπανδρέου επικαλέστηκε τα λόγια του Άγγελου Σικελιανού, στην κηδεία του Κωστή Παλαμά.

Ο Κώστας Σημίτης από το 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που γίνεται σε αίθουσα του Ολυμπιακού σταδίου και είναι σε εξέλιξη αμέσως μετά τον θάνατο και την κηδεία Παπανδρέου, ζητάει την εκλογή του και στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πολλά από τα μέλη ζητούν δυαρχία στο κίνημα και όχι πρόεδρος και πρωθυπουργός το ίδιο πρόσωπο όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το συνέδριο καλύπτεται ζωντανά από την ΕΡΤ. Η ομιλία του Κώστα Σημίτη μεταδίδεται απ΄ευθείας. Πολλοί από τους ομιλητές θέτουν πολλά ερωτήματα και ιδιαίτερα αυτοί που δεν είναι φίλα προσκείμενοι στον πρωθυπουργό. Κορυφαία στελέχη διαφωνούν. Ο Κώστας Σημίτης είναι ανένδοτος, τα θέλει όλα. Έτσι στην ψηφοφορία του συνεδρίου εκλέγεται και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου, 7 ημέρες μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Δηλαδή έγινε το αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε ο ιδρυτής του.

Ο Κώστας Σημίτης νιώθει πλέον πανίσχυρος. Έχει εκτοπίσει τους πάντες. Τα μυστικά ραντεβού, οι συμφωνίες και το πολιτικό κοντραμπάντο, έφεραν καρπούς. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου μέσα από το Ωνάσειο, η σύγκρουση των εκσυγχρονιστών (Σημίτης), των μεταρρυθμιστών (Αρσένης) και των προεδρικών (Τσοχατζόπουλος), έφερε τον εκσυγχρονιστή Κώστα Σημίτη στην κορυφή.....

Στο Μαξίμου καθιερώνεται ο «πρωινός καφέ», στον οποίο συμμετέχουν το δεξί του χέρι Θεόδωρος Τσουκάτος, Αναστάσιος Μαντέλης, Δημήτρης Ρέππας, Γεώργιος Πανταγιάς και ο Νίκος Θέμελης. Εκεί κατέγραφαν κάθε μελλοντική κίνηση και απόφαση που επρόκειτο να πάρουν…Η ΕΡΤ αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια δίνουν τα ρέστα τους υπέρ του νέου άρχοντα. Ο Κώστας Σημίτης όμως φαίνεται δεν είναι ευχαριστημένος. Θέλει και την επιβεβαίωση του Ελληνικού λαού. Τώρα και όχι στο τέλος της τετραετίας, σε έναν χρόνο περίπου.

Απεναντί του έχει τον Μιλτιάδη Εβερτ που είναι ο νέος αρχηγός της ΝΔ μετά την παραίτηση Μητσοτάκη και τις εκλογές του ΄93. Πιστεύει ότι θα τον κερδίσει αν προσφύγει άμεσα στις εκλογές. Ο Δημήτρης Τσοβόλας που έχει αποχωρήσει και έχει κάνει δικό του κόμμα το ΔΚΗΚΙ, πιστεύει ότι δεν θα τον επηρεάσει, ούτε και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που έχει διαδεχθεί τη Μαρία Δαμανάκη, όταν στις εκλογές του ΄93 δεν κατάφερε να μπει στη βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς με την ΠΟ.ΛΑΝ δεν τον αγγίζει. Προκηρύσσει λοιπόν εκλογές για τις 22 Σεπτεμβρίου. Η μάχη αρχίζει …κατακαλόκαιρο.

Η ΕΡΤ βρίσκεται και πάλι στο κέντρο του προεκλογικού αγώνα, για να καλύψει τις συγκεντρώσεις όλων των κομμάτων. Η ΝΔ με τον Μιλτιάδη ΄Εβερτ, για πρώτη φορά κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη –Πάτρα κλπ., αντίθετα με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ(Παπαρήγα), ΣΥΝ(Κωνσταντόπουλος) ΔΗΚΙ(Τσοβόλας) ΠΟ.ΛΑΝ(Σαμαράς).

Στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, Ο Κώστας Σημίτης κερδίζει τις εκλογές με 41,49 και 162 έδρες. ΝΔ 38,12 108 έδρες, ΚΚΕ 5,61 11 έδρες, ΔΗΚΙ 4,43 9 έδρες. Ο Αντώνης Σαμαράς με 2,94 μένει εκτός βουλής. Η νέα κυβέρνηση Σημίτη ορκίζεται στις 25 Σεπτεμβρίου.

Αρμόδιος υπουργός Τύπου, ΜΜΕ και ΕΡΤ, αναλαμβάνει ο Δημήτρης Ρέππας. Στο ραδιομέγαρο πανηγυρίζουν. ΠΟΣΠΕΡΤ και σκληροί συνδικαλιστές έχουν τον πρώτο λόγο. Μαζί με τον Παν-Παν ξεκινούν ένα νέο μοντέλο διοίκησης.

Θέσεις και διευθύνσεις αλλάζουν χέρια, αλλά ο πρόεδρος Παναγιώτης Παναγιώτου γράφει τη δική του ιστορία. Την ώρα που τα ιδιωτικά κανάλια βρίσκονται στην κορυφή δεν μπορεί να τα ανταγωνιστεί. Το χρήμα όμως ρέει άφθονο σε πρόγραμμα, ενώ η ενημέρωση και προπαγάνδα φτάνει στο απροχώρητο μέσα από την ΕΡΤ.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…(Δευτέρα 4 Ιουλίου)μέρος 62ο. Ενοποίηση ειδήσεων, μεταφορά στο ραδιομέγαρο της ΕΤ2, θάνατος Καραμανλή. Αλλαγές, ποτηράκια για κέφι και ευχάριστες στιγμές…Απολαύσεων!
Keywords
φακελος, ΕΡΤ, θανατος, παπανδρεου, εκλογες, εκλογες 2012, θανατος, φακελος, κωστας σημιτης, νικος θεμελης, ΠΑΣΟΚ, ποσπερτ, χλιδή, ιουνίου, ειδήσεις, κηδεία, αθηνα, συνταγμα, ολυμπιακος, ψηφοφορία, τσοχατζοπουλος, εβερτ, νεα δημοκρατια, βουλη, σαμαρας, ελλαδα, ΚΚΕ, νέα, μμε, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, θεσσαλονικη, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ακης τσοχατζοπουλος, τελος του κοσμου, νεος παπας, αυτοκινητα, ιατρικη, κινητα, μμε, προγραμμα, τηλεφωνο, τηλεθεατης, ωνασειο, ωρα, ανδρεας παπανδρεου, αξιζε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, δαμανακη, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, αιθουσα, ενημερωση, εργα, εξελιξη, ζωη, κηδεία, ιδιο, υπνο, ομιλια, καμερες, καψης, κυβερνηση, κινηση, κομμα, χτυπα, λογια, λογο, μαξιμου, μαρια, μυστικα, ποσπερτ, πρωινο, ραντεβου, ρεππας, σημιτης, σπιτι, τριημερο, φτανει, φορα, χερι, χλιδή, χρημα, ψηφοφορία, δημητρης, ερωτες, ιδιαιτερα, ιουνίου, κληση, κωστας, μπροστα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα