Φαϊμαν : h προστασια των συνορων της εε πρεπει να γινεται πρωτιστως σε ελλαδα και ιταλια...

Την ανάγκη να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε...
ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η προστασία τους πρέπει να γίνεται πρώτα από όλα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι εάν οι πρόσφυγες έχουν ήδη διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, οι προσφυγικές ροές μπορούν πλέον μόνον να μετατοπιστούν.

Στις δηλώσεις του, ο Φάιμαν εξέφρασε την ελπίδα, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο
της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Αφρική, η οποία αρχίζει μεθαύριο, θα προχωρήσει σε διεύρυνση των μέτρων προστασίας των κοινοτικών εξωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία και προς τούτο η ΕΕ θα επενδύσει περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, έχει περισσότερο νόημα οι πρόσφυγες να μπορούν να παραμένουν επί τόπου, καθώς αυτή είναι η μοναδική βιώσιμη λύση, και από την πλευρά της η Αυστρία θα διαθέσει συνολικά 26 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια επί τόπου.

Επιπλέον θα πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν τα κέντρα κατανομής των προσφύγων, τόνισε ο Φάιμαν, καθώς, κατά την άποψή του, τα μέτρα στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ εξυπηρετούν τον έλεγχο, αλλά δεν μειώνουν τον αριθμό των προσφύγων.

Για τον Αυστριακό καγκελάριο, η μοναδική βιώσιμη λύση, μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, για τους πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη, είναι η συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της ΕΕ στη διαδικασία κατανομής τους. Όλα τα άλλα αποτελούν, υπογραμμίζει, μόνον έκτακτα μέτρα, τα οποία οδηγούν περισσότερο σε μετατόπιση του προβλήματος αλλά όχι σε επίλυσή του, όπως ήδη έδειξε το παράδειγμα της Ουγγαρίας, διότι δεν ήταν τελικά λιγότεροι εκείνοι που διήλθαν από την Αυστρία ή τη Γερμανία, αλλά απλώς αναζήτησαν έναν άλλο δρόμο.

Όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος, για τα περαιτέρω βήματα στην Αυστρία προβλέπονται για φέτος δύο συναντήσεις συντονισμού στο θέμα της μετανάστευσης: αφενός μια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για μια κοινή στάση στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κατοικίας, αφετέρου μια συνάντηση με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων για την μέριμνα των παιδιών και τη σχολική εκπαίδευση.

Στόχος πρέπει να είναι η ταχεία και αποτελεσματική συνένωση των δυνάμεων, καθώς, όσο νωρίτερα ξεκινά η ενσωμάτωση τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της έννομης τάξης, προσέθεσε ο κ. Φάιμαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα