Εξεταζουν στο συριζα το ενδεχομενο προωρων εκλογων...

14:29 22/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Να αποκωδικοποιήσουν τις κυβερνητικές προθέσεις για την προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και να εκτιμήσουν με ρεαλισμό τα περιθώρια συμμαχιών, σε ένα πολιτικό σκηνικό...
που δεν διακρίνεται για σταθερές κομματικές συμπεριφορές (βλέπε τις αλλαγές στη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ για παράδειγμα), προσπαθούν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν όλοι ταυτόσημες προσεγγίσεις, ούτε διακατέχονται από
την ίδια αισιοδοξία, που για προφανείς λόγους πολιτικής επικοινωνίας εκφράζουν ηγετικοί παράγοντες δημοσίως.

Τα περισσότερα στελέχη του εκτιμούν ότι θα προκύψουν πρόωρες εκλογές το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2015, με αφορμή την προεδρική εκλογή.

Ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Σκουρέλτης, αλλά και ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος πλέον του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζουν ισχυρή πεποίθηση γι’ αυτό το σενάριο.

Αντιθέτως ο Γιάννης Δραγασάκης δεν είναι καθόλου βέβαιος, παρότι ευελπιστεί για τούτο, ότι θα συγκροτηθεί όντως ένα άτυπο μέτωπο 121 βουλευτών, που θα αρνηθούν να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές. Εκτιμά ότι η επιτυχία με την υπέρβαση αυτού του αριθμού στο θέμα με τη μικρή ΔΕΗ, δεν είναι ακόμη μια σταθερή συνισταμένη του πολιτικού σκηνικού και δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και σε άλλα θέματα, φυσικά και στην περίπτωση της προεδρικής εκλογής.

Την άποψη αυτή φαίνεται να ενισχύει η τάση παλινωδίας που επιδεικνύει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έδειξε να μετατοπίζεται κατά τι στο θέμα της προεδρικής εκλογής και να αφήνει παράθυρο ανοιχτό για πιθανή συναίνεση του κόμματός του στην ανάδειξη προέδρου από τη σημερινή Βουλή. Επιπλέον η ΔΗΜΑΡ επιδίδεται σε ένα ιδιόμορφο δημόσιο διάλογο, τόσο με το «κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ» για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αναζήτηση εναλλακτικής κυβερνητικής εξόδου, κάτι που μπερδεύει την Κουμουνδούρου – και όχι μόνο – για τις πραγματικές προθέσεις της.

Σε κάθε περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναδείξουν νέα μέτωπα μέσα από τα οποία θα σφυρηλατηθεί αυτό το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων, που θα αμφισβητήσουν έντονα κρίσιμες κυβερνητικές πολιτικές του επόμενου διαστήματος και θα προετοιμάσουν το έδαφος για πρόωρες εκλογές, έστω την άνοιξη του 2015.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουν τα ανοίγματα σε δυνάμεις της αριστεράς και είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και ψήφο ανοχής από πολιτικά κόμματα, σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές και στην προσπάθειά του να συγκροτήσει κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τις προγραμματικές του θέσεις στη Βουλή και δεν πρόκειται από μόνοι μας να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές… θα είναι δύσκολο δυνάμεις της αριστεράς να μην στηρίξουν με ψήφο ανοχής τις προγραμματικές μας δηλώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Διαμαρτυρία για τη Γάζα

Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το βράδυ της Τρίτης στις 7 στο Σύνταγμα, καθώς και πορεία προς τα γραφεία της Ε.Ε. στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ενάντια στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Αίτημα είναι η σύναψη εκεχειρίας, η άρση του αποκλεισμού της Γάζας και η οριστική επίλυση του Παλαιστινιακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, στα «σύνορα του 1967».
Keywords
Τυχαία Θέματα