Ετοιμη να τυπωσει χρημα η εκτ ''στρωνει κοκκινο χαλι'' για το ελληνικο ομολογο...

20:54 5/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Κάθε μέρα που περνά, το κλίμα γίνεται όλο και πιο ευνοϊκό για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού...
Μπορεί οι προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody's να μεταφέρονται για αργότερα, προς τον Αύγουστο, ωστόσο, το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, που θέλει την ΕΚΤ να εξετάζει στην πράξη πλέον το τύπωμα χρήματος και μάλιστα κατά 1
τρισ. ευρώ, δείχνει ότι η Αθήνα δεν έχει ανάγκη τη βοήθεια των οίκων αξιολόγησης, για να επιτύχει ένα ικανοποιητικό επιτόκιο στην έκδοση των ομολόγων της.

Η FAZ ισχυρίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη καταρτίσει οικονομικά μοντέλα, για να εκτιμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις ενός προγράμματος τυπώματος χρήματος ύψους έως 1 τρισ. ευρώ. Το δημοσίευμα έρχεται αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, άνοιξε την πόρτα σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όπως ονομάζεται, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη. Όπως είπε, το δ.σ. της ΕΚΤ συμφώνησε ομόφωνα ότι η ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει να εξετασθεί, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για καιρό.

Τι θα σήμαινε, πρακτικά, ένα πρόγραμμα QE της ΕΚΤ στα πρότυπα εκείνου που ακολούθησε η Fed; Η πρώτη και προφανέστερη συνέπεια θα είναι μια αξιοσημείωτη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς η απορρόφηση του φημολογούμενου ποσού του 1 τρισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να προκαλέσει σημαντική αύξηση των τιμών (ως γνωστόν, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν όταν οι τιμές τους ενισχύονται). Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια των τριών κύκλων ποσοτικής χαλάρωσης που έκανε η Fed, κάποιοι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι του αμερικανικού δημοσίου έφτασαν να έχουν έως και αρνητική απόδοση. Πρακτικά, οι αποδόσεις είχαν πέσει τόσο πολύ, ώστε κάποιοι επενδυτές ήταν διατεθειμένοι ακόμα και να πληρώσουν για το “προνόμιο” του να δανείσουν το αμερικανικό κράτος.

Είναι λοιπόν σαφές, ότι και μόνο η συζήτηση για το QE της ΕΚΤ είναι ικανή να ρίξει τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης. Και οι χώρες της περιφέρειας είναι οι πρώτες που ευνοούνται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έπεσε σήμερα (μία ημέρα μετά τη συνέντευξη τύπου του Draghi) στο ιστορικό χαμηλό του 3,194%.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τα ισπανικά κρατικά ομόλογα είναι τόσο υψηλή ώστε φτάσαμε στο εξής παράδοξο: Η χτυπημένη από την κρίση Ισπανία να δανείζεται φθηνότερα από ό,τι οι ΗΠΑ, με την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Πραγματικά, η απόδοση του ισπανικού 5ετούς ομολόγου έπεσε σήμερα στο 1,75%, την ώρα που η αντίστοιχη απόδοση του αμερικανικού 5ετούς κυμαίνεται στο 1,79%.

Θα αγοράσει ιδιωτικά assets ή κρατικά ομόλογα;

Το μεγάλο ερώτημα τώρα, είναι εάν τα σχέδια της ΕΚΤ για το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος θα εκτελεστούν μέσω της αγοράς τιτλοποιήσεων του ιδιωτικού τομέα ή κρατικών ομολόγων.

Με έκθεση που εξέδωσε την Παρασκευή, η Goldman Sachs σημειώνει μεν πως ο Draghi άφησε ανοικτή την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης, προσθέτει, όμως, ότι είναι πιθανότερο αυτή να γίνει μέσω των τιτλοποιήσεων (ABS). Βέβαια, ο οίκος σημειώνει πως το συνολικό ύψος της ευρωπαϊκής αγοράς τιτλοποιήσεων είναι 1,5 τρισ. ευρώ. Επομένως, κανείς αντιλαμβάνεται πως εάν η ΕΚΤ σκοπεύει να ρίξει στις αγορές 1 τρισ. ευρώ, θα πρέπει να αγοράσει και άλλα assets, με το σενάριο για αγορές κρατικών ομολόγων να επανέρχεται μοιραία στο προσκήνιο.

Αλλά και η Deutsche Bank σημειώνει σε τελευταία έκθεσή της ότι η πρώτη προσπάθεια του Draghi στην ποσοτική χαλάρωση θα αφορά, κατά πάσα πιθανότητα, ιδιωτικούς και όχι κρατικούς τίτλους. Και αυτό, γιατί πέραν του να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, προτεραιότητα του κεντρικού τραπεζίτη είναι να αντιμετωπίσει και την πιστωτική ασφυξία κυρίως στις χώρες της περιφέρειας, ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να δανείσουν ξανά την πραγματική οικονομία.

Αγοράζοντας ιδιωτικούς τίτλους (με τον όρο αυτό, η Deutsche Bank ουσιαστικά αναφέρεται στις τιτλοποιήσεις δανείων κτλ), η ΕΚΤ θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να δώσουν νέα δάνεια.

Όπως εξηγεί η Deutsche Bank, η αγορά κρατικών ομολόγων ίσως μια πιο δύσκολη υπόθεση, αφού κάποια μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ θα θεωρήσουν πως πλησιάζει επικίνδυνα στη χρηματοδότηση εθνικών κυβερνήσεων, κάτι που απαγορεύεται από τον κανονισμό της κεντρικής τράπεζας.

Όμως, κατά την άποψη της Deutsche, η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα έρθει τελικά, αργά ή γρήγορα. Εκτίμηση του οίκου είναι ότι ο Draghi θα αρχίσει αγοράζοντας τους ιδιωτικούς τίτλους και θα κρατήσει την αγορά κρατικών ομολόγων σαν την “τελευταία σφαίρα” του, την οποία θα χρησιμοποιήσει μόνο εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί τελικά αναγκαίο, αφού όλες οι άλλες κινήσεις θα θεωρηθούν ημίμετρα από την αγορά.

Έχουν περιθώριο να πέσουν και άλλο οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας;

Εν μέσω του ράλι των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, τελευταία έκθεση της Goldman Sachs γεννά ερωτήματα για το εάν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πτώση των αποδόσεων. Και αυτό γιατί ο οίκος προτείνει short θέσεις στα γερμανικά bunds. Εάν το trade του οίκου δικαιωθεί, και τα γερμανικά ομόλογα υποχωρήσουν, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να ενισχυθούν, τότε θα προκληθεί και διεύρυνση των spreads για τις χώρες της περιφέρειας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης των αποδόσεων για τις χώρες της περιφέρειας, σηματοδοτώντας ότι ενδεχομένως το κόστος δανεισμού τους έχει πιάσει τα κατώτερα δυνατά επίπεδα, τουλάχιστον για την περίοδο που διανύουμε και τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες.
Πηγή : newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα