Ερντογάν: απειλεί να κλείσει την κάνουλα του κουρδικού πετρελαίου

13:13 5/10/2017 - Πηγή: Fimotro

Τουρκία, Ιράν και Ιράκ θα αποφασίσουν από κοινού για το κλείσιμο της ροής πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε επιστρέφοντας από την αυθημερόν επίσκεψή του στο Ιράν, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ θα «συνέλθουν» και θα κάνουν πίσω στην απόφαση που έλαβαν με το δημοψήφισμα

για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Αν ληφθεί απόφαση για κλείσιμο της κάνουλας του πετρελαίου στην περιοχή, αυτή θα ληφθεί από εμάς. Η Τουρκία, το Ιράν και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ θα το πράξουν από κοινού», είπε.

«Η ηγεσία του Βόρειου Ιράκ έχει μεθύσει από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει ή τι είδους μέτρα παίρνει», σημείωσε.

Ο ίδιος επέκρινε την συμπερίληψη της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης Κιρκούκ στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως οι Κούρδοι δεν έχουν εκεί νομιμότητα και πως είναι «εισβολείς» στην περιοχή.

Σημειώνεται πως Ιραν και Τουρκία έχουν ήδη απειλήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Βαγδάτη και να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ έχουν διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με Ιρακινούς στρατιώτες στα σύνορά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα