Επιβεβαιωθηκε...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,
Οι απόψεις του...κ. Θεόδωρου Βάρδα ότι ..."δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα" καθώς και...ότι το "πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπεραρκετό" επιβεβαιώθηκαν πλήρως μετά τις χθεσινές δηλώσεις της...
κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Ο οικονομολόγος και γνωστός επιχειρηματίας φίλος και συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά έβαλε τα "γυαλιά " σε πολλούς ειδήμονες της καταστροφολογίας με μία ανάλυσή του που έκανε
αίσθηση και που έβαζε τα πράγματα σε τάξη...Σε άρθρο του ο κ.Θεόδωρος Βάρδας ανεφέρε σχετικά:"Η Δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί μόνο μέτρα ανάκαμψης ανάπτυξης"Το μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο από τον Μάιο του 2010 έως και σήμερα εφαρμόσθηκε στην Ελληνική οικονομία με αλλεπάλληλα μνημόνια, πάσχει από τρία θεωρητικά λάθη τα οποία κατά καιρούς έχουν όλα αναγνωρισθεί και από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ και από οικονομολόγους διεθνούς κύρους .1.Θεωρεί ότι το "συνολικό" δημοσιονομικό αποτέλεσμα διαφοράς εσόδων από δαπάνες (έλλειμμα η πλεόνασμα), ήταν ένα και το αυτό χωρίς να διακρίνει μεταξύ «διαρθρωτικού» το οποίο υπάρχει και σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης λόγω μόνιμων προβλημάτων της οικονομίας όπως δυσανάλογα μεγάλος δημόσιος τομέας κλειστά επαγγέλματα, γραφειοκρατία, διαφθορά κοκ, και «κυκλικού» το οποίο προκαλεί η ύφεση της οικονομίας λόγω υστέρησης δημόσιων εσόδων που οφείλεται σε μειωμένη οικονομική δραστηριότητα λόγω της ύφεση
Έτσι ενώ για την καταπολέμηση του «διαρθρωτικού» ελλείμματος χρειαζόταν μέτρα λιτότητας, για την καταπολέμηση του «κυκλικού» ελλείμματος το οποίο είναι συνέπεια των μέτρων λιτότητας για την καταπολέμηση του διαρθρωτικού ελλείμματος απαιτούνται μέτρα ανάκαμψης/ανάπτυξης της οικονομίας «μηδενικού» δημοσιονομικού κόστους.Η εφαρμογή των δυο αυτών πολιτικών, λιτότητας και ανάκαμψης/ανάπτυξης, ταυτόχρονα θα υποκαθιστούσε την αδυναμία διόρθωσης της ανταγωνιστικότητας μέσω νομισματικής υποτίμησης λόγω ευρώ και θα εξουδετέρωνε σε μεγάλο βαθμό το ύψος της ύφεσης και τις συνέπειες της σε όρους μείωσης ΑΕΠ και ανεργίας .Η εφαρμογή όμως μόνο μιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας με στόχο την μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, χωρίς εφαρμογή μέτρων ανάκαμψης/ανάπτυξης μηδενικού δημοσιονομικού κόστους με στόχο την μείωση του κυκλικού ελλείμματος, παραβίασε τον βασικό κανόνα οικονομικής πολιτικής του J.Tinbergen περί ισότητας μέτρων προς στόχους με συνέπεια την μερική αποτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής .
2.Οι προβλέψεις εξέλιξης των μακροοικονομικών μεγεθών όπως διάρκεια και μέγεθος ύφεσης και ανεργίας αλλα και ταχύτητας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσω εσωτερικής υποτίμησης, έγιναν με υποτιμημένους πολλαπλασιαστές ύψους 0,48 αντί για 1,5 υποεκτιμώντας έτσι τα αποτελέσματα των μέτρων λιτότητας στην ύφεση και αναβάλλοντας διαρκώς την έξοδο της χώρας.
3.Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρήθηκε αρχικά ήταν εμπροσθοβαρής με στόχευση την αύξηση των εισπρακτικών μέτρων μέσω φορολογικής επιδρομής και όχι την μείωση της δημόσιας δαπάνης και σπατάλης οδηγώντας κατά τρόπο κοινωνικά απαράδεκτο μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, κυρίως στον ιδιωτικό τομεα της οικονομίας, στην εξαθλίωση.Ήδη αυτή η πολιτική διορθώθηκε μερικά από τον Ιούλιο του 2012 μεταθέτοντας το βάρος προσαρμογής από τα εισπρακτικά στα μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών.
Αν λοιπόν το ΑΕΠ επανέλθει στα επίπεδα του 2007 μέσω μέτρων ανάκαμψης/ανάπτυξης τα οποία θα στοχεύουν στην μείωση του κυκλικού ελλείμματος, τότε προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα εμφανισθεί ως μεγάλη θετική διάφορα εσόδων δαπανών, εξαιρουμένων δηλαδή των τοκοχρεολυσίων, η άλλως ως "πρωτογενές" πλεόνασμα .
Το ύψος του σύμφωνα με την παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( com285/7.5.2013.σελ2) θα ανέρχεται στο 6.2% του ΑΕΠ ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΟΣΑ είναι μεγαλύτερο. Με υπολογισμούς βάσει διεθνώς παραδεκτών προτύπων υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να ανέλθει στο 8,5% του ΑΕΠ .
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς από την σωρευτική μείωση του ΑΕΠ 2008-2013 ύψους 25% χάνεται κατά την διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας , λόγω υστέρησης και απαξίωσης του παραγωγικού δυναμικού, περίπου το 28%
μπορούμε κατά συνέπεια να ανακτήσουμε μόνο το 72% του χαμένου ΑΕΠ της εξαετίας 2008-2013. Η κατά 25% μείωση του ΑΕΠ 2008-2013 επί 72% ανάκτηση λόγω ανάκαμψης θα ισούται με τελική αύξηση ΑΕΠ ίσου με 18% αντί 25% .
Με ελαστικότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος/αύξηση ΑΕΠ υπολογιζόμενης σε 0,48 η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος υπολογίζεται σε 8,5% επί του ΑΕΠ, μέγεθος το οποίο καλύπτει επαρκώς δημόσιες δαπάνες και τοκοχρεολύσια .

Σύμφωνα λοιπόν με τους παραπάνω υπολογισμούς η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να επιτευχθεί 100% και μάλιστα με πρωτογενές πλεόνασμα υπεραρκετό για την εξυπηρέτηση και του δημόσιου χρέους μόνο με μέτρα ανάκαμψης ανάπτυξης και καθόλου νέα μέτρα λιτότητας .Θα αρκούσε δηλαδή μόνο με μέτρα ανάκαμψης ανάπτυξης της οικονομίας να επιτευχθεί η επιστροφή του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2007 έτσι ώστε τα νέα δημόσια έσοδα τα οποία θα δημιουργηθούν από την αύξηση του ΑΕΠ να υπερκαλύψουν τις δημόσιες δαπάνες με συνέπεια την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 6% και ενδεχομένως και του 8% τα οποία είναι γενικώς παραδεκτό ότι εξυπηρετούν και καθιστούν το δημόσιο χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα !!!!

Η παραπάνω ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά την επικείμενη νέα διαπραγμάτευση δεν θα χρειασθούν πρόσθετα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο νέα μέτρα ανάκαμψης/ανάπτυξης της οικονομίας "μηδενικού" δημοσιονομικού κόστους τα οποία μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές (εξωγενείς επενδύσεις με πολιτική απόφαση της ΕΕ εν είδη σχεδίου Μαρσαλ, εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ολική η μερική επανεπένδυση εσόδων ιδιωτικοποίησης, άνοιγμα αγορών, εξάρθρωση της κρατικής γραφειοκρατίας, τερματισμό της δημόσιας σπατάλης και διαφθοράς, σύλληψη της φοροδιαφυγής κοκ).
Η ισότιμη παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη και το ευρώ αποτελούν εφικτούς στόχους μόνο με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης το οποίο αποτελεί και την μόνη αναγκαία και ικανή συνθήκη εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, έξοδο στις διεθνείς αγορές και... απεξάρτηση της χώρας από τα μνημόνια.Επιβαιβαιώθηκε ο κ. Θεόδωρος Βάρδας!Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα