Επιστροφη με δακρυα, καμενο χαρτι ο ταγματαρχης

10:50 12/5/2015 - Πηγή: Fimotro
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ!
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα συγκινησιακή και φορτισμένη, άντρες και γυναίκες, πολλοί με τα παιδιά στην αγκαλιά τους...
και δάκρυα στα μάτια, πέρασαν την κεντρική είσοδο της ΕΡΤ από την πλευρά της Μεσογείων. Η κεντρική πόρτα εισόδου άνοιξε στις 10:35, το πρωί μετά από διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ. Οι εργαζόμενοι πριν περάσουν την εσωτερική πόρτα του κτηρίου, τίμησαν
με ενός λεπτού σιγή τους εκλιπόντες συναδέλφους τους.

Στη συνέχεια, συντεταγμένα έφτασαν στην κεντρική είσοδο του κτηρίου, και μετά από μια σύντομη ομιλία του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ανέβηκαν στον 1ο όροφο της καφετέριας, που τους προσέφεραν καφέ, προσφορά του Συναιτερισμού.

Χωρίς παρατράγουδα και φασαρίες απέναντι συναδέλφων τους εντός του κτηρίου που εργάζονται σε ΔΤ-ΥΠΟΙΚ-ΝΕΡΙΤ, πέρασαν στο στούντιο Β της Ραδιοφωνίας περισσότεροι από 450 αγωνιστές(από τους 1000 και πλέον που επιστρέφουν) για να πάρουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του αγώνα και την επιστροφή στο χώρο εργασίας τους, με την προ της 11ης Ιουνίου ιδιότητά τους. Υπήρχαν πολλές παρουσίες από την περιφέρεια. Κοζάνη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Μακεδονία Θράκη και άλλες περιοχές.

Το ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι έχει ως έξης:

«Να παραμείνει σε συνεχή συνεδρίαση η ΠΟΣΠΕΡΤ, που είναι ο πυλώνας αυτού του αγώνα και να επιλαμβάνεται κάθε εργασιακού θέματος που θα προκύπτει με τη διοίκηση της ΕΡΤ και να υπάρχει η φυσική παρουσία μας καθημερινά στο χώρο εργασίας μας, ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και να αναλάβουμε καθήκοντα.

Γνωρίζοντας το μέγεθος των αδικιών, των παραλείψεων και της αυταρχικότητας αυτού του νομοσχεδίου, κανένας κυβερνητικός βουλευτής ή υπουργός δεν προσήλθε σ' αυτή την συμβολική ενέργεια των εργαζομένων, εξαιρουμένων όσων ήταν στο εξωτερικό ή είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Εξαίρεση, αποτέλεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, η οποία όταν ήρθε έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, λόγω της σταθερής και αταλάντευτης θέσης της σ' όλη τη διάρκεια του αγώνα και μέχρι σήμερα. Επίσης, έγινε αποδέκτης της δυσαρέσκειας των εργαζόμενων, εξαιτίας των αδικιών του Νόμου για την ΕΡΤ, καθώς και την ομόθυμη αντίδραση για την τοποθέτηση του γνωστού Λάμπη Ταγματάρχη.

Στη συγκέντρωση ήταν παρούσα το μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, Νανά Νταουντάκη, σε αντίθεση με άλλους που την ίδια στιγμή έραβαν κουστούμια! για τις θέσεις που έχουν καπαρώσει με το γνωστό .αδιάβλητο τρόπο» !

Οι ομιλητές, εργαζόμενοι-απολυμένοι, στις ομιλίες τους, αναφέρθηκαν στον αγώνα των 23 μηνών, τις θυσίες και τους συναδέλφους που έφυγαν από κοντά τους και δεν μπόρεσαν να γευτούν τη χαρά της επιστροφής, στην εργασία τους. Ιδιαίτερη έμφαση τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ όσο και όσοι πήραν το λόγο τόνισαν ότι:

Δεν επιστρέφουν στην ΕΡΤ για να βολευτούν σε μία «δουλίτσα» που έχασαν αλλά να προσφέρουν σε έναν οργανισμό που κράτησαν ανοιχτό, αλλά και να προσφέρουν στην Ελληνική κοινωνία που μας στήριξε και περιμένει πολλά από μας. Δεν πρέπει να προδώσουμε αυτούς που μας συμπαραστάθηκαν. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν για το ν.4324/2015=4173/2013 που επαναφέρει σε λειτουργία την ΕΡΤ, που δεν ήταν αυτό που περίμεναν με τα όσα είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έμειναν ιδιαίτερα στις υπερεξουσίες του διευθύνοντος συμβούλου, που δεν της έχει ούτε ο «Πάπας!!!».

Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη, που δεν άξιζε μιας τέτοιας «προσωπικότητάς» η ΕΡΤ, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης θητείας του στο Ραδιομέγαρο και την καθολική αντίδραση στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και θύμισαν παλαιότερη ανακοίνωση που ανέφεραν μεταξύ άλλων:

«Ενόψει της διαδικασίας επιλογής της νέας Διοίκησης της ΕΡΤ, η συνέλευση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή τη φωνή της ΕΡΤ παντού στην Ελλάδα για 23 μήνες, δηλώνουμε απερίφραστα πως η επιλογή της νέας Διοίκησης θα πρέπει πρωτίστως και πάνω από όλα να σηματοδοτεί ένα νέο όραμα για την ΕΡΤ. Μιας ΕΡΤ πραγματικά δημόσιας, με ενσωμάτωση της εμπειρίας της αυτοοργάνωσης που μας έφερε έως εδώ και ανοιχτής στην κοινωνία. Μιας ΕΡΤ μακριά από τις σκιές του παρελθόντος και όσους υπηρέτησαν στρεβλώσεις που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν στο μέλλον».

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο, όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα η Ραχήλ Μακρή. Όπως είπε ήθελε να είναι εκείνη που θα οδηγούσε τους εργαζόμενους μέσα στο κτήριο, αλλά ήρθε καθυστερημένα, διότι βρισκόταν στο εξωτερικό με την πρόεδρο της βουλής Ζωή Κ. για το κατοχικό δάνειο. Κατά την εισοδό της, πνίγηκε στις αγκαλιές των αγωνιστών και φίλων της, ενώ δεν μπόρεσε να συγκροτήσει τα δάκρυά της.

Στη σύντομη ομιλία της, αφού εξήρε τον αγώνα τον εργαζομένων, μίλησε συγκινημένη για τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ που δέχτηκε τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων της αίθουσας και τα δάκρυα του Παναγιώτη Καλφαγιάννη αλλά και των μελών του ΔΣ του συνδικαλιστικού οργάνου που χωρίς αυτούς και τους αγωνιστές εργαζόμενους, σήμερα δεν θα βρισκόμαστε εντός του Ραδιομεγάρου είπε! Μίλησε και για το νομοσχέδιο, που και την ίδια δεν την ικανοποιεί.

Έχει πολλές ατέλειες και θα παλέψουμε μαζί να τις βελτιώσουμε τόνισε. Είπε ακόμη ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε να μην αδικηθεί κανένας εργαζόμενος και αυτοί που τώρα δεν πέρασαν την πόρτα της εισόδου αλλά ήταν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Όπως αλληλέγγυοι και οικογένειες συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους. Αναφέρθηκε επίσης στο διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ χωρίς να αναφέρει το ονομά του.

Είπε συγκεκριμένα: Διαφωνώ και εγώ με το διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Υπάρχει όμως μεγάλη αντίδραση στον τύπο, το κόμμα, στελέχη και βουλευτές. Εγώ έχω και το δικό σας αισθητήριο, που για να αντιδράτε κάτι θα ξέρετε πάρα πάνω. Στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας που θα γίνει η ακρόαση , θα κάνω το παν για να αλλάξει αυτή η απόφαση.

Εντωμεταξύ οι αντιδράσεις για τον Λάμπη Ταγματάρχη, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας για το διορισμό του στην ΕΡΤ, μετά το e-mail της ΤτΕ στο The toc που αποκάλυψε η «Εφημ. των Συντακτών». Ενώ με σκληρή δηλωσή τους, 3 βουλευτές πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταδικάζουν τη μεθόδευση του διορισμού του.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο Ταγματάρχης είναι «καμένο χαρτί». Εάν δεν τον αποσύρουν η δεν αποσυρθεί μόνος του, η παρουσία του στην ΕΡΤ, θύελλα θα φέρει και όχι ηρεμία. Ο χρόνος του θα είναι βραχύς στο Ραδιομέγαρο. Πάντως πολλοί πιστεύουν ότι στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψουν την απόφαση διορισμού του, εάν αυτοί που θα συμμετέχουν δεν δεχτούν την πίεση του Μαξίμου να ψηφίσουν τον/τους εκλεκτούς του, και όχι να επιλέξουν από 10-15 υποψηφίους από τους 153 που έθεσαν υποψηφιότητα.

Στη δηλωσή τους οι βουλευτές αναφέρουν:

Κοινή δήλωση Αννέτας Καββαδία, Αγλαΐας Κυρίτση και Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη,
βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
11 Μαΐου 2015

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε - στην αρχή ως φήμες, στη συνέχεια μέσω μερίδας του Τύπου - τη σύνθεση του Δ.Σ. της νέας ΕΡΤ. Με δεδομένο ότι η βουλευτική μας ιδιότητα δεν ακυρώνει την ιδιότητά μας ως δημοσιογράφων της ΕΡΤ, θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες αναγκαίες διευκρινίσεις:
Mε κανέναν τρόπο δεν συμμετείχαμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για τη στελέχωση του Δ.Σ., πολύ δε περισσότερο δεν είχαμε καμία ανάμειξη στη διαδικασία επιλογής των προσώπων. Η ενημέρωσή μας για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα, δυστυχώς, περιορίστηκε στις διαρροές στον Τύπο, από τον οποίο μάθαμε κι εμείς τις αποφάσεις. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας ή η άποψη άλλων δημοσιογράφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένο ότι η επιλογή του κ. Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ εγείρει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία στους ίδιους τους εργαζόμενους - που κράτησαν επί 23 μήνες ανοιχτή την ΕΡΤ και είναι αυτοί που, τελικά, θα αποτελέσουν τον καταλύτη για τη νέα ΕΡΤ που αξίζει η χώρα και η κοινωνία - και με δεδομένο, επίσης, ότι τα μηνύματα που εκπέμπει στο λαό η εν λόγω επιλογή είναι αντιφατικά και αποπροσανατολιστικά, καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει την απόφασή του.
Είναι, τουλάχιστον, άστοχο οι επιλογές προσώπων να αποδυναμώνουν ουσιαστικά - εν τη γενέσει τους - προοπτικές, προσδοκίες και οράματα για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θέλουμε. Η επιλογή προσώπων, η επαγγελματική πορεία των οποίων δεν συνάδει με το όραμα το οποίο έχουμε - και για το οποίο αγωνιστήκαμε - δεν μπορεί να ακυρώνει ή να θολώνει τους στόχους και την προοπτική.

Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι δεν χτίζεις το καινούριο με παλιά υλικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως για μας, μια ΕΡΤ στην υπηρεσία των πολιτών, μια ΕΡΤ απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος, μια ΕΡΤ αντάξια των προσδοκιών που καλλιέργησε ο αγώνας των εργαζομένων της, ήταν και παραμένει ο απαρέγκλιτος στόχος μας.

Αννέτα Καββαδία,
Αγλαΐα Κυρίτση
Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Keywords
δακρυα, ταγματαρχης, δακρυα, ταγματαρχης, εν λόγω, για μας, ραχηλ, ΕΡΤ, ποσπερτ, προσφορες, ιουνίου, κοζανη, συριζα, ΕΣΗΕΑ, ελλαδα, βουλη, ττε, εφημ, μαΐου, διευκρινίσεις, συγκεκριμένο, νέα, ΕΣΡ, τασσω καββαδια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, νεος παπας, κοινωνια, βουλευτες, γνωμη, εργασια, θρακη, πιεση, ττε, φημες, φυσικη, mail, αγκαλια, αξιζει, αξιζε, ατμοσφαιρα, γινει, δανειο, δεδομενο, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, διευκρινίσεις, διοικηση, εγινε, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εμειναν, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, ζακυνθο, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υπηρχαν, ηρεμια, θυελλα, θυσια, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λογο, μαΐου, μακεδονια, μακρια, μαξιμου, ματια, μηνυματα, μηνες, μνεια, μορφη, ξερετε, ονομα, οραμα, οραματα, ουσιαστικα, παιδια, ποσπερτ, πορτα, πρωι, ραχηλ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, φωνη, χρονος, χαρα, αντρες, αγκαλιες, αγωνας, εμφαση, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, ροδο, θεσεις, υλικα
Τυχαία Θέματα