Επισπευση της πρoεδρικης εκλογης βλεπει - η θα ζητησει ο συριζα μετα το παρισι...

Σε… κόκκινο εκλογικό συναγερμό θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας μετά τα όσα έγιναν - ή δεν έγιναν - στο Παρίσι ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τρόικα...
Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι είτε δεν θα υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, είτε η όποια κατάληξη θα είναι για μια ακόμη φορά ιδιαίτερα επώδυνη για τον ελληνικό λαό.

Υπό
αυτό το πρίσμα ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του εκτιμούν ότι ίσως και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώξει να επισπεύσει την διαδικασία της προεδρικής εκλογής, που είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο και να την φέρει τον Ιανουάριο, καθώς ο ενδιάμεσος χρόνος δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση. Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός δεν το πράξει όμως, ο κ. Τσίπρας φέρεται να σχεδιάζει να αναλάβει ο ίδιος σχετική πρωτοβουλία με το αντίστοιχο αίτημα. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου συζητούνται ήδη συγκεκριμένες ημερομηνίες για την περίπτωση που η προεδρική εκλογή επισπευστεί: πρόκειται για την 12η Ιανουαρίου, κατά την οποία θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία, η 17η του ίδιου μήνα για την δεύτερη ψηφοφορία – θεωρείται απ’ όλους ότι και οι δύο θα είναι αποτυχημένες, καθώς απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – και η 22α, πέντε μέρες αργότερα δηλαδή, για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, που προβλέπει ότι αρκούν και 180 βουλευτές για να σχηματίσουν προεδρική πλειοψηφία.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά φυσικά ότι είναι μάταιος κόπος για την κυβέρνηση να αναζητά τους πολυπόθητους 180 βουλευτές και άρα η προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές είναι αναπόφευκτη.

Τα εκλογικά σενάρια αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιθανόν να υπάρξει νωρίτερα – ίσως και στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης – παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το Παρίσι κατέληξε σε Βατερλό για την κυβέρνηση. Υψηλόβαθμοι παράγοντες της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η τρόικα έχει «τελειωμένη» την κυβέρνηση και ότι δεν βλέπει ιδιαίτερο νόημα στο να παρατείνεται η σημερινή πολική κατάσταση στη χώρα, αλλά προτιμά να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο το συντομότερο, ώστε να ξέρει με ποιον να μιλήσει.
Στο τραπέζι και το... Λονδίνο
Βέβαια δεν είναι μόνο το… Παρίσι, που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το… Λονδίνο, με όσα συνέβησαν κατά την και μετά την ενημέρωση που έκαναν σε εκπροσώπους των αγορών οι οικονομολόγοι του κόμματος Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός.

Τα δύο στελέχη αναμένεται να ενημερώσουν την πολιτική γραμματεία την Παρασκευή, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ηγεσία του κόμματος δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί τους, παρά τα όσα διέρρευσαν περί προβληματικών επαφών και αδυναμίας να πειστούν οι επενδυτικοί οίκοι και τα ξένα κεφάλαια για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον γίνει κυβέρνηση.

Ούτε καν η αριστερή πτέρυγα, που είχε εγείρει αρχικά ενστάσεις για την «αποστολή» στο city της βρετανικής πρωτεύουσας δεν έχει σοβαρό θέμα πλέον. «Εάν δεν πείστηκαν οι αγορές, σημαίνει ότι παραμένουν ριζοσπαστικοί» σημείωναν με νόημα και ικανοποίηση συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης δήλωσε για την πληροφορία ότι άνθρωπος ισχυρού ξένου επενδυτικού οίκου σχολίασε αρνητικά την όλη παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο:

«Το email που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο (με υπογραφή η οποία αφαιρέθηκε στη συνέχεια) σχετικά με το κλίμα στις συναντήσεις που είχα αυτές τις μέρες με επενδυτές δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον ένα διεθνές ακροατήριο το οποίο αντιλαμβάνεται ότι είναι απαραίτητη μια συνολική λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία με συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Η νέα κυβερνητική αποτυχία στο Παρίσι δεν μπορεί να καλυφθεί επικοινωνιακά με κακοστημένες διαρροές. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να συνηθίσει αυτή τη νέα συνθήκη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως κυβέρνηση εν αναμονή».
Keywords
συριζα, παρισι, παρισι, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, τροικα, σαμαρας, ψηφοφορία, εκλογες, city, σημαίνει, email, λύση, χρεος, νέα, Αντωνης Σαμαρας, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, ολγα λαφαζανη, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ηγεσια, θεμα, λονδινο, οικονομια, σημερινη, email, ανθρωπος, γινει, ενημερωση, κυβερνηση, κλιμα, λύση, νοημα, υπογραφη, πρισμα, συγκεντρωση, τριτη, φυσικα, φορα, χρονος, ψηφοφορία, αγορες, city, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, λαφαζανη, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα