Ενα μηνα κλειστο το χρηματιστηριο - τι θα συμβει οταν επαναλειτουργησει...

13:09 28/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και ένα μήνα, αναμένεται να ανοίξει και πάλι μέσα στην εβδομάδα...
φέρνοντας την ελπίδα πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στην ταραγμένη Μεσόγειο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, το οποίο σπεύδει να δώσει απαντήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την επαναλειτουργία του.

«Η επαναλειτουργία των ελληνικών αγορών θα έστελνε αναμφίβολα ένα θετικό μήνυμα όσον αφορά την επιστροφή της Ελλάδας
σε κάτι που τουλάχιστον μοιάζει με κανονικότητα», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές συναλλάγματος της Rabobank.

Ωστόσο, αν δεν αποκατασταθούν πλήρως οι εργασίες και η κανονική λειτουργία του χρηματιστηρίου, η επαναλειτουργία του μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής, σχολιάζει το CNBC και παραθέτει μια ανάλυση για το πώς και υπό ποιες συνθήκες θα επαναλειτουργήσει η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σε αργία για τρεις ολόκληρες εβδομάδες με πολύ αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους στις αναλήψεις μετρητών καθώς η ελληνική κυβέρνηση αγωνιζόταν με τους πιστωτές για να δημιουργήσει τις βάσεις για τη σύναψη συμφωνίας με τους πιστωτές της.

Τώρα, οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο των 86 δισ. ευρώ εγείροντας προσδοκίες για μεγαλύτερη αίσθηση σταθερότητας ανάμεσα στους επενδυτές.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες ακινήτων αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς το εύθραυστο του τραπεζικού συστήματος έχει ενισχυθεί από την περιορισμένη παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ. Χάρη στη μερική χαλάρωση των capital controls οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν τώρα πια να πραγματοποιούν πληρωμές στο εξωτερικό, που σημαίνει ότι μπορούν να εισάγουν πρώτες ύλες και αγαθά. Ωστόσο, ακόμα και οι σκληραγωγημένοι επενδυτές δικαιολογημένα είναι ανήσυχοι, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το τρίτο πακέτο διάσωσης, όπως σχολιάζει το CNBC.

Μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη την κίνηση του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου Global X FTSE Greece 20 ETF που ακολουθεί τον ελληνικό δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Το ευμετάβλητο αμοιβαίο έχει υποχωρήσει κατά 17% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα