Ελιγμος τσιπρα την τελευταια στιγμη για το ασφαλιστικο...

Η Αυγή πρόλαβε τον... πρωθυπουργό. Η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορεί σήμερα...
με πρωτοσέλιδο θέμα την πρόθεση του πρωθυπουργού να προτείνει στους αρχηγούς στη συγκρότηση επιτροπής για το ασφαλιστικό με επικεφαλής τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη. Μία επιτροπή η οποία μέχρι τις... 18 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει και μελετήσει όλες τις προτάσεις για το ασφαλιστικό και να έχει καταλήξει στις δικές της προς την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά το συμβούλιο των αρχηγών ξεκίνησε πριν την ώρα του, καθώς το Μέγαρο
Μαξίμου επέλεξε μέσω Αυγής να ενημερώσει τους αρχηγούς και να μετρήσει τις αντιδράσεις τους. «Εθνικός διάλογος δύο εβδομάδων δεν υπάρχει, αν η κυβέρνηση θέλει να επικυρώσουμε τον δικό της μονόδρομο δε θα της κάνουμε τη χάρη» επισήμανε στο protothema.gr συνεργάτης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η πρώτη που προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι θα αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο αν ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει να θέσει θέμα αποφάσεων για το ασφαλιστικό. Θέση στην οποία από χθες το βράδυ προσχώρησε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, που θα εκπροσωπήσει στη σύσκεψη τη ΝΔ. Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει στον Σάββα Ρομπόλη το ασφαλιστικό βλέπουν με επιφύλαξη και οι επιτελείς του Σταύρου Θεοδωράκη. «Δε θα συμμετάσχουμε στην επικύρωση αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί» αναφέρουν συνεργάτες του σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο θέμα της Αυγής.

Αίφνης ανακάλυψε και σχέδιο για να σωθούν οι κύριες συντάξειςΆλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλεξη Τσίπρας θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς σχέδιο για την «ανακεφαλαιοποίηση» των αποθεματικών των Ταμείων, καλώντας τους να έρθουν σε συνεννόηση, με στόχο να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.

Αντί των μειώσεων, θα προτείνει, ως ισοδύναμο, να εφαρμοστεί δομική αλλαγή του ασφαλιστικού με δικαιοσύνη και προοπτική βιωσιμότητας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θα επιχειρήσει, με τον τρόπο, αυτό, να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση της σύσκεψης των αρχηγών, καθώς και για την ατζέντα της, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ασφαλιστικό.

Η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος, όρος που ακούστηκε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, την Τετάρτη, στοχεύει στην κάλυψη μέρους των απωλειών των Ταμείων που προκλήθηκαν από το PSI, τα δομημένα ομόλογα, την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, την ύφεση, την ανεργία, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι απώλειες των τελευταίων ετών αθροιστικά φθάνουν στα 40 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει:

- αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για δύο έτη

- υιοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων

- αξιοποίηση μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών

- θέσπιση ειδικών φορολογικών ζωνών με απαλλαγές και στόχο την πρόσληψη ανέργων και την αύξηση των εσόδων των ταμείων από εισφορές.

- έσοδα από νέες πηγές, όπως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Keywords
Τυχαία Θέματα