Εκπροσωπος δντ: h tροϊκα δεν θα επιστρεψει στην αθηνα αν δεν...

23:30 11/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Μήνυμα ότι η Τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση ...
της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, εάν δεν λάβει θετικό «σήμα» από τα τεχνικά κλιμάκια, έστειλε σήμερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην Αθήνα
των επικεφαλής των Θεσμών, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.

Παράλληλα, ο κ. Ράις έβαλε στο τραπέζι και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», υπογραμμίζοντας ότι τα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν μετά την πρόσφατη ανακεφαλοποίηση.

Όπως ανέφερε, υπάρχει διεθνώς μια αναταραχή στις αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο μήνυμα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αφενός γενναίες μεταρρυθμίσεις και, αφετέρου, μία σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντιθέτως, όπως τόνισε, είναι απαραίτητο να προχωρήσει με μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου οι Έλληνες να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και το βάρος να μην μετακυλίεται μόνο στις ασθενέστερες ομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι για αντίστοιχους λόγους θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας ότι «μία περιορισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους». Επέμεινε, δε, όπως και την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν».
Keywords
Τυχαία Θέματα