Δυο ημερες προθεσμια για ενφια, τελη και φορο εισοδηματος

Το ποσό των 2 δισ. ευρώ ελπίζει να εισπράξει η Εφορία στις επόμενες δυο μέρες. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Οι επιχειρήσεις...
πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση των αυξημένων προκαταβολών φόρου.
Αναλυτικά, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας
του 2016.

Η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 150 εκατ. ευρώ απαιτεί η τελευταία δόση της αυξημένης προκαταβολής φόρου (από το 80% στο 100%) για περίπου 30.000 νομικά πρόσωπα.

Οι προθεσμίες για τον ΕΝΦΙΑ και τις προκαταβολές φόρου είναι δεδομένες, αντίθετα για τα τέλη κυκλοφορίας, δεν αποκλείεται το «παραδοσιακό» πλέον σενάριο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με την αξία του τέλους. Με λίγα λόγια, πρόστιμο 100%.

Οι υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση της τάξεως του 1%.

Πέραν των προσαυξήσεων, η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών μετά τις πρόσφατες αλλαγές ενέχει τον κίνδυνο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων με μεγαλύτερη ευκολία.

Με τις αλλαγές που ενεργοποιήθηκαν από τις 15 Δεκεμβρίου όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο θα χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα αναβιώνουν και πρόστιμα και προσαυξήσεις οι οποίες έχουν διαγραφεί.

Πρακτικά, εάν ένας οφειλέτης με ρυθμισμένα χρέη αφήσει απλήρωτη τη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, τότε ή θα πρέπει να ρυθμίσει το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος του έως τις 30 Ιανουαρίου ή να πληρώσει με τις προσαυξήσεις την οφειλή του έως το ίδιο διάστημα για να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα