Δημοσια εγγραφα ριχνουν φως στη δολοφονια του λορκα απο τον φρανκο...

17:16 24/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Ο τάφος του Φεντερίκο Γκάρθια Λόρκα και οι συνθήκες υπό τις οποίες ο σπουδαίος Ισπανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής δολοφονήθηκε...
με εντολή του δικτάτορα Φράνκο, παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο. Οι συντονισμένες προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης για τον εντοπισμό του τάφου του Λόρκα, δεν απέδωσε καρπούς.

Μέχρι σήμερα είχε επικρατήσει η άποψη ότι ο δημιουργός του «Ματωμένου Γάμου», είχε δολοφονηθεί μαζί με άλλους τρεις σε εκτελεστικό απόσπασμα το 1936 και ότι τα οστά του βρίσκονται σε έναν μαζικό
τάφο χιλιάδων αμάχων κοντά στην πόλη Γρανάδα.

Όλα ανατρέπονται όμως, μετά τη δημοσίευση επίσημων εγγράφων που συντάχθηκαν το 1965, στα κεντρικά της αστυνομικής διεύθυνσης της Γρανάδας, επί δικτατορίας Φράνκο, και αφορούν την δολοφονία του Λόρκα.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, ο Λόρκα δολοφονήθηκε με επίσημη εντολή από το καθεστώς της ισπανικής χούντας, έναν μόλις μήνα μετά το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου το καλοκαίρι του 1936. Μέσα από τα επίσημα έγγραφα, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Φεντερίκο Γκάρθια Λόρκα, διώχθηκε για τιςπολιτικές πεποιθήσεις του και χαρακτηρίζεται σε αυτά ως «σοσιαλιστής» και «μασόνος της στοάς στην Αλάμπρα». Επίσης σε αυτά τα έγγραφα, «κατηγορείται» για «ομοφυλοφιλία και της αποκλίνουσα συμπεριφορά».

Σύμφωνα με τα ιστορικά ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως, με εντολή του Φράνκο, οι αρχές είχαν πραγματοποιήσει δύο έρευνες στο σπίτι του Λόρκα στη Γρανάδα. Έτσι, ο σπουδαίος Ισπανός δημιουργός αναγκάστηκε να καταφύγει στο σπίτι ενός φίλου του.

Τον Αύγουστο του 1936, μόλις ένα μήνα μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε, αστυνομικοί περικύκλωσαν το σπίτι όπου Γκαρθία Λόρκα κρυβόταν. Παρά τις προσπάθειες των φίλων του να τον προστατέψουν, ο Λόρκα συνελήφθη και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο σε μια περιοχή κοντά στο μέρος που είναι γνωστό ως Fuente Grande, μαζί με έναν άλλο κρατούμενο. «Εκτελέστηκε αφού ομόλογησε και θάφτηκε εκεί, σε έναν ρηχό τάφο», αναφέρει ένα από τα έγγραφα. Το περιεχόμενο της ομολογίας του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή δεν έχει γίνει γνωστό.

Ο δικτάτορας Φράνκο είχε κάποτε ισχυριστεί, ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τον θάνατό του Λόρκα και ότι οι φήμες αυτές ήταν μία προπαγάνδα εναντίον του. «Ο συγγραφέας πέθανε επειδή είχε ανάμειξη με τους αντάρτες. Αυτά είναι φυσικά ατυχήματα του πολέμου», είχε πει ο Φράνκο.
Keywords
Τυχαία Θέματα