Διχασμενη η κυβερνηση μερκελ για τη διπλη υπηκοοτητα...

18:46 7/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Η Άγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε να δώσει διπλή υπηκοότητα στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Γερμανία από γονείς μετανάστες όμως δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel ...
κάνει λόγο για "θολό και αδιευκρίνιστο τοπίο" στο θέμα της διπλής υπηκοότητας των παιδιών των μεταναστών στην χώρα.

Το περιοδικό έχει στην κατοχή του το προσχέδιο του νομοσχεδίου που έχει εκπονήσει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σύμφωνα με το οποίο για να πάρει ένα παιδί την Γερμανική
υπηκοότητα θα πρέπει να έχει ζήσει στην χώρα τουλάχιστον δώδεκα χρόνια και να έχει περάσει εκεί μεγάλο μέρος της εφηβικής του ηλικίας ενώ στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι διπλή υπηκοότητα δικαιούνται και τα παιδιά που είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γερμανικού λυκείου.

Όμως η προγραμματική συμφωνία την οποία υπέγραψαν οι συμμετέχοντες στον κυβερνητικό συνασπισμό αναφέρει ότι "η διπλή υπηκοότητα επεκτείνεται σε όσους έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία", μία διατύπωση θολή που Σοσιαλδημοκράτες αλλά και μερίδα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ δηλώνουν ότι δεν την κατανοούν.

Μέλη των Σοσιαλδημοκρατών θεωρούν ότι το κόμμα της καγκελαρίου με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να περιορίσει την διπλή υπηκοότητα σε λιγότερα παιδιά μεταναστών. Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός Αλί Ντογκάν που είναι στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε ότι "δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε και άλλους περιορισμούς για την διπλή υπηκοότητα στην προγραμματική συμφωνία" και πρόσθεσε ότι στο επίμαχο νομοσχέδιο "η κυβέρνηση προσπαθεί να "ξεψαχνίσει" το εκπαιδευτικό παρελθόν των παιδιών τουρκικής καταγωγής προτού τους δώσει την διπλή υπηκοότητα."

Mέχρι τον περασμένο Νοέμβριο τα παιδιά των μεταναστών που είχαν γεννηθεί στην Γερμανία έπρεπε μέχρι τα 23 τους χρόνια να επιλέξουν μεταξύ της Γερμανικής υπηκοότητας και της υπηκοότητας της χώρας καταγωγής τους.

Το θέμα των μεταναστών στην Γερμανία έχει μεγάλη βαρύτητα αφού σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας 1,1 εκατ. άνθρωποι μετανάστευσαν στην Γερμανία το 2012 ενώ την ίδια χρονιά 712.000 άνθρωποι έφυγαν από την χώρα.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα