Δεν κάνει πίσω το δντ σε μέτρα – σοκ για συντάξεις και εργασιακά

09:30 7/3/2017 - Πηγή: Fimotro

Η πολύ σκληρή στάση του ΔΝΤ δεν επιτρέπει συμφωνία με την κυβέρνηση. Γι αυτό και δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συντάξεις και τις αλλαγές στα εργασιακά, αφού η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών εξακολουθούν να διαφωνούν για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν και στα δύο αυτά «μέτωπα». «Διάσταση απόψεων» καταγράφεται, συγκεκριμένα:
Στο εύρος, στον χρόνο και στα τυχόν «αντίβαρα» των περικοπών που, ούτως ή άλλως, θα γίνουν

στις συντάξεις σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά.
Αρνητικοί
Μολονότι η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου επιχείρησε, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών που ζητούν «καθαρές» περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις, να «διασώσει» όσες είναι κάτω από τα 700 ευρώ και να πάρει μεταβατική περίοδο σε βάθος πενταετίας με… αντισταθμιστικά μέτρα, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων παραμένουν επιφυλακτικοί έως αρνητικοί ζητώντας ολόκληρο, εφάπαξ και συντομότερα -από το 2020 και μετά, που θα ήθελε η κυβέρνηση- τον «λογαριασμό».
Οι περικοπές που προδιαγράφονται, ακόμη κι αν γίνει ένας συμβιβασμός με ρήτρα διόρθωσης αν δεν πιαστούν οι στόχοι, θα είναι από 5% έως 20% και θα γίνουν, όπως επιβεβαιώνεται, μέσω του «κουρέματος » της «προσωπικής διαφοράς» η οποία θα έχει αποτυπωθεί στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων έως τα τέλη του 2017 – αρχές του 2018 (μετά τον επανυπολογισμό με βάση το ν. Κατρούγκαλου). Ολα βέβαια, θα εξαρτηθούν και από την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ που, επίσης, είναι στο μικροσκόπιο των δανειστών. Πολλές επιφυλάξεις διατυπώνουν, τέλος, για τη μελλοντική χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε συνάρτηση με το ύψος της εθνικής σύνταξης, θέτοντας θέμα περικοπής κοινωνικών επιδομάτων.
Στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων «όπως ήταν πριν από τα Μνημόνια». Οι Θεσμοί (όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε.) κατέστησαν σαφές ότι θα πρέπει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις «ακυρώνοντας», έτσι, την «υποσχετική» της κυβέρνησης για επαναφορά της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικής εφαρμογής των κλαδικών αποφάσεων. Διαφορές παραμένουν και για τις αλλαγές που θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.
Παρά τη συμφωνία για κατάργηση του υπουργικού «βέτο», οι δανειστές ζητούν αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10%. Ειδικά για τα εργασιακά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να «σπάσει» και άλλες αλλαγές (όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων) να γίνουν άμεσα και άλλες (όπου απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία) αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα