''δεν επανερχονται στο τραπεζι ομαδικες απολυσεις και lock out''...

17:00 26/2/2015 - Πηγή: Fimotro
«Οι ουρές από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν κοπεί» επεσήμανε ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης...
αναφερόμενος στα εκκρεμή ζητήματα του υπουργείου με τους δανειστές, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, οι αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου, το lock out κλπ.
Ο κ Σκουρλέτης αποσαφήνισε ότι αυτά τα ζητήματα δεν θα επανέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ενώ ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο θα προωθηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων. Ακόμη επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα προ του μνημονίου
επίπεδα σταδιακά έως το 2016 μέσω της διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων.

Παρουσιάζοντας το έργο απλούστευσης των λειτουργιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι οι επιθεωρήσεις έχουν δεχθεί μπαράζ καταγγελιών για εταιρίες μεγάλες και μικρότερες οι οποίες εκβιάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις προκειμένου να μην είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν οποιεσδήποτε αυξήσεις αποφασιστούν στο μέλλον.

«Η αδήλωτη εργασία είναι μαύρη τρύπα και αποτελεί σαφώς μέρος του χρηματοδοτικού κενού το οποίο απασχολεί τη χώρα» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ θα συμβάλει στην προληπτική και κατασταλτική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρήσεων εργασίας, μόνο το 20%-25% των προστίμων (με έκπτωση 30%) εισπράττονται άμεσα. Το 75% ρυθμίζεται, οδηγείται στα δικαστήρια ή στον «κουβά» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το υπουργείο σχεδιάζει εκλογίκευση των υψηλών προστίμων (10.500 ευρώ) για την ανασφάλιστη εργασία ανάλογα με το προφίλ (βαθμός συνέπειας ή παραβατικότητας) των εργοδοτών.

Τέλος, μέσω της κινητικότητας του δημοσίου σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με 120 άτομα.
Keywords
Τυχαία Θέματα