Αβραμοπουλος: το ευρωπαϊκο συστημα ασυλου πρεπει να αλλαξει...

22:01 4/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ...
ασύλου ώστε να καταστεί δικαιότερο «βάσει κοινών κανόνων και δικαιότερου επιμερισμού της ευθύνης», υπογράμμισε σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Αβραμόπουλος
εξέφρασε την άποψη ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ως έχει, δεν αποτελεί λύση. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Αν έδειξε κάτι η τρέχουσα προσφυγική κρίση, αυτό είναι ότι ότι το κοινό μας ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ως έχει, δεν αποτελεί λύση. Έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσουμε και να καταστήσουμε δικαιότερο το σύστημα βάσει κοινών κανόνων και δικαιότερου επιμερισμού της ευθύνης. Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, την ενίσχυση του Eurodac και τη μετατροπή της EASO σε ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Άσυλο, κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και τη δημιουργία δομών και μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι απαραίτητα για ένα βιώσιμο ολοκληρωμένο σύστημα. Θα καταβάλλουμε τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια για να εργαστούμε στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Θα πρέπει να κάνουμε τις προτάσεις αυτές πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό».

Όπως επισήμανε ο επίτροπος, στις προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου η βασική αρχή παραμένει η ίδια: Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει, εκτός εάν έχουν οικογένεια αλλού, να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους. Ωστόσο, εισάγεται πλέον ένας νέος μηχανισμός ισότιμης αντιμετώπισης που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα ασκείται δυσανάλογη πίεση στο σύστημα ασύλου κανενός κράτους-μέλους.

Οι σημερινές προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) σε αυτόνομο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο κατά τρόπο που να αντικατοπτρίζει τον ενισχυμένο ρόλο του στο νέο σύστημα και να ενισχύει τη βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού συστήματος δακτυλοσκόπησης, Eurodac, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση του συστήματος ασύλου και να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση.
Keywords
Τυχαία Θέματα