Αρχιζει ο διαλογος για τα εργασιακα - εργοδοτικοι φορεις ζητουν ομαδικες απολυσεις...

Περίπου ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα είναι άνεργοι, ενώ υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα...
των ανέργων είναι χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο, σημείωσε χθες το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) αναφερόμενο στην κατάσταση της Ελλάδας.

Παρά το «μαύρο» σκηνικό που περιγράφει ο οργανισμός, κατά τη σύσκεψη που είχε χθες ο επικεφαλής του ILO Guy
Ryder με τους κοινωνικούς φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ) επανήλθε, από πλευράς εργοδοτών, και το πάγιο αίτημα της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο, αντί για την έγκριση τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Το δεύτερο συμβάν που ξεχώρισε ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για την κυβέρνηση «που άγεται και φέρεται» και το «ασφαλιστικό-οδοστρωτήρα που προωθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν τέθηκε βεβαίως επίσημα, καθώς όλες πτυχές του θα συζητηθούν στο διάλογο που θα ανοίξει για τα εργασιακά. Η ατζέντα του διαλόγου θα περιλαμβάνει εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, τον απεργιακό νόμο, την κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών και των άλλων προνομίων καθώς και την αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης των συνδικάτων. Προτάσεις με άξονα τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα υποβάλλει εννιαμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων. Τριβές με τους δανειστές υπάρχουν για τα θέματα επιλογής των μελών της επιτροπής ενώ η κυβέρνηση αντιδρά στην πρόταση των δανειστών να οριστεί στη θέση του προέδρου ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορου Πισσαρίδη.

Στις χθεσινές συναντήσεις με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο και ο οργανισμός να παίξει το ρόλο «διαιτητή» στη συζήτηση που ανοίγει για τα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις και να στηρίξει στο θέμα του ασφαλιστικού, σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης, καθώς ήδη υπάρχει συνεργασία με τον οργανισμό για την επιλογή του συντελεστή για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «αυτό που θα καθορίσουμε ως καλή πρακτική για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, αύριο μπορεί να ισχύει στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, στο Παρίσι». Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζήτησαν να «αναγεννηθεί» ο τριμερής κοινωνικός διάλογος που έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή προαποφασισμένων μέτρων. Επαναβεβαίωσαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της εφιαλτικής ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και να αποκατασταθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ συμφώνησαν στην εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις που έχουν τα μνημόνια στην ελληνική οικονομία.
Keywords
Τυχαία Θέματα