Από «χαλίφης», φυγάς -γιατί δεν μπορούν να πιάσουν τον αρχηγό του isis

22:31 13/6/2017 - Πηγή: Fimotro

Αυτό εκτιμούν αξιωματούχοι αλλά και ειδικοί, σύμφωνα με το Reuters. Οι τζιχαντιστές του ISIS είναι αντιμέτωποι με την ήττα στις δύο «πρωτεύουσες» της περιοχής τους, τη Μοσούλη στο Ιράκ και τη Ράκα στη Συρία. Ομως, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Μπαγκντάντι δεν βρίσκεται σε καμία από τις δύο πόλεις, αλλά κρύβεται στα χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της ερήμου ανάμεσά τους.

«Στο τέλος, είτε θα σκοτωθεί, είτε θα συλληφθεί. Δεν θα καταφέρει να παραμείνει κρυμμένος για πάντα», δήλωσε

στο Reuters ο Λαχούρ Ταλαμπάνι, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. «Ομως, θα περάσουν μερικά χρόνια για να γίνει αυτό», συμπλήρωσε.

Ο φόβος για προδοσία

Μία από τις βασικές ανησυχίες του Μπαγκντάντι είναι να μην τον προδώσουν όσοι είναι γύρω του, για την αμοιβή των 25 εκατ. δολαρίων που δίνουν οι ΗΠΑ για να τον φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, εκτιμά ο Χισάμ αλ- Χασίμι, σύμβουλος κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής για ζητήματα που αφορούν το ISIS.

«Χωρίς γη για να διοικεί ανοιχτά, δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι είναι χαλίφης. Είναι ένας φυγάς και ο αριθμός των υποστηρικτών του μειώνεται όσο χάνουν εδάφη», συμπλήρωσε ο ίδιος. Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα της Μοσούλης, την οποία είχε καταλάβει η τρομοκρατική οργάνωση το 2014 και από όπου ο Μπαγκντάντι αυτοανακηρύχθηκε «χαλίφης». Η Ράκα, η «πρωτεύουσά» του στη Συρία, είναι περικυκλωμένοι από συνασπισμό Σύρων μαχητών και Αράβων.

Ποιος είναι

Στο τελευταίο βίντεο στο οποίο εμφανίστηκε ο Μπαγκντάντι, φορούσε μαύρα ρούχα ιεροκήρυκα και ανακήρυξε το χαλιφάτο του, από τη Μοσούλη, το 2014. Γεννήθηκε ως Ιμπραχίμ αλ- Σαμαράι. Είναι 46 ετών, Ιρακινός, ο οποίος αποχώρισε από την αλ-Κάιντα το 2013, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Μεγάλωσε σε θρησκευτική οικογένεια, σπούδασε Ισλαμική Θεολογία στη Βαγδάτη και μετείχε στην εξέγερση των σαλαφιστών το 2003, τη χρονιά που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ. Συνελήφθη από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τον άφησαν ελεύθερο ένα χρόνο αργότερα, καθώς τότε τον θεώρησαν πολίτη και όχι στρατιωτικό στόχο.

Σύμφωνα με τον Χασίμι, ο Μπαγκντάντι είναι ντροπαλός και συγκρατημένος και ότι πρόσφατα έμεινε στα αραιοκατοικημένα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, όπου είναι εύκολο να εντοπιστούν τα drones και οι ξένοι.

Νευρικός, εμπιστεύεται λίγους

Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει για 25 εκατ. δολάρια τόσο τον Μπιν Λάντεν, όσο και τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η ίδια αμοιβή προσφέρεται και για τον διάδοχο του Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαγουαχίρι.

Κανένας δεν πρόδωσε τους δύο πρώτους, αλλά το γεγονός ότι επικηρύχτηκαν περιέπλεξε τις κινήσεις και τις επικοινωνίες τους. «Μία επικήρυξη δημιουργεί ανησυχία και ένταση, περιορίζει τις κινήσεις και τον αριθμό των φρουρών», εξήγησε στο Reuters ο Φαντέλ Αμπού Ραγκίφ, ειδικός σε εξτρεμιστικές ομάδες, με έδρα τη Βαγδάτη. «Δεν μπορεί να μείνει για πάνω από 72 ώρες σε ένα μέρος».

Ο Ταλαμπάνι εκτιμά ότι ο Μπαγκντάντι έχει γίνει νευρικός και πολύ προσεκτικός με τις κινήσεις που κάνει. «Ο κύκλος εμπιστοσύνης του έχει γίνει ακόμη μικρότερος», συμπληρώνει.

Η τελευταία ηχογραφημένη ομιλία του κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της μάχης της Μοσούλης. Τότε, καλούσε τους πιστούς του να πολεμήσουν ενάντια στους άπιστους και να κάνουν το αίμα τους να ρέει σαν ποτάμι. Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι άφησε πίσω του διοικητές και σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές, για να δώσουν τις μάχες σε Μοσούλη και Ράκα, προκειμένου εκείνος να επικεντρωθεί στη δική του επιβίωση.

Πώς κινείται

Ο Μπαγκντάντι δεν χρησιμοποιεί τηλέφωνα και έχει ένα μικρό αριθμό αγγελιοφόρων προκειμένου να επικοινωνεί με τους δύο βασικούς βοηθούς του, τον υπουργό Αμυνάς του Ιγιάντ αλ-Ομπάιντι, και τον Αγιάντ αλ-Τζουμάιλι, που είναι επικεφαλής της ασφάλειας. Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε την 1η Απριλίου ότι ο δεύτερος σκοτώθηκε, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο ηγέτης του ISIS μετακινείται με συνηθισμένα αυτοκίνητα, ή φορτηγάκια που έχουν συνήθως οι αγρότες, από το ένα κρησφύγετο στο άλλο, στις δύο πλευρές των συνόρων Ιράκ- Συρίας, με έναν οδηγό και δύο σωματοφύλακες, σύμφωνα με τον Χασίμι.

Στο αποκορύφωμα της δύναμής του, το Ισλαμικό Κράτος εξουσίαζε εκατομμύρια ανθρώπους σε μία περιοχή από τη βόρεια Συρία, έως τα προάστια της Βαγδάτης. Κυνηγούσε όσους δεν συμφωνούσαν με την ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου, κάνοντας δημόσιες εκτελέσεις ή μαστιγώνοντας όσους παραβίαζαν τους αυστηρούς κανόνες για την εμφάνιση και τη συμπεριφορά. Ομως, η τρομοκρατική οργάνωση είναι σε υποχώρηση, αντιμετωπίζοντας τοπικές αλλά και διεθνείς δυνάμεις. Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ζουν πλέον στις περιοχές που ελέγχει το ISIS, στη Ράκα και τις γύρω περιοχές, και τη Μοσούλη.

Η τελευταία επίσημη αναφορά για τον Μπαγκντάντι έγινε από τον ιρακινό στρατό στις 13 Φεβρουαρίου. Ιρακινά F-16 έπληξαν ένα σπίτι στο οποίο θεωρούνταν ότι θα συναντηθεί ο ηγέτης του ISIS με υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ομως, θα πρέπει να γίνουν πολλά για να εξαφανιστεί η επιρροή που έχει ο Μπαγκντάντι. «Θεωρείται ακόμη ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους και πολλοί συνεχίζουν να πολεμούν για εκείνον. Αυτό δεν έχει αλλάξει δραστικά», επισημαίνει ο Ταλαμπάνι. «Ακόμη κι αν τον σκοτώσουν ή τον συλλάβουν, η κληρονομιά του ίδιου και του ISIS θα αντέξει, εκτός αν αντιμετωπιστεί ο ακραίος εξτρεμισμός», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα