Ανοιχτα ολα τα μετωπα αλλα σε καλο κλιμα oi διαπραγματ​ευσεις με την τροϊκα...

09:21 8/10/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με την τρόικα χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις. Κατά την τελευταία του πρώτου κύκλου, συνάντηση στο υπουργείο...
Οικονομικών, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι
του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως μάθαμε χθες το βράδυ από κορυφαίο στέλεχος τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις παραμένουν ανοιχτά αλλά υπάρχει καλό κλίμα όπως μας τόνισε σχετικά στις διαπραγματεύσεις.
Προχωρήσαμε σήμερα περισσότερο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά δεν είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία, σχολίασε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της βραδινής σύσκεψης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι η συζήτηση ήταν καλή για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά πιθανόν να αλλάξουν κάποια στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η τρόικα ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες για το σκέλος της ρύθμισης που θα αφορά στους μεγαλοοφειλέτες. Η κουβέντα που έγινε ήταν για να βγουν οι 1.000 μεγαλύτερες, δηλαδή οι επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα χρέη, από τη ρύθμιση, ώστε να μην καθυστερήσει ο νόμος. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολες διότι πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ενώ για τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εύκολο να υπάρχουν "λύσεις πακέτο". Έτσι είναι πιθανόν τελικά να διευρυνθούν τα κριτήρια και τελικά να αυξηθεί ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζεται.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν ότι τα νομοθετήματα για τα κόκκινα δάνεια, τα επιχειρηματικά και αυτά των φυσικών προσώπων θα είναι δύο, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν ότι η συζήτηση που έγινε σήμερα με τη τρόικα αφορά στα σύνολο των επιχειρούμενων ρυθμίσεων, τόσο για τα ληξιπρόθεσμα όσο και για τα κόκκινα δάνεια καθώς οι ρυθμίσεις "πρέπει να κουμπώνουν η μια με την άλλη" όπως είπε. Σημειώνεται, ότι μετά το τέλος της συγκεκριμένης συνάντησης με την τρόικα, αξιωματούχος που μετέσχε στη διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί τώρα να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, με ρύθμιση - πακέτο, τόσο για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, όσο και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.
Η κυβερνητική θέση στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις- ανάσα, και, τελικά, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτική στάση. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις («two step process»). Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», χωρίς να αποσαφηνίζονται οι ακριβείς χρόνοι.

Αυτά προς το παρόν.
Keywords
Τυχαία Θέματα