Ανοια με σωματια του λιουη : ποια ειναι τα συμπτωματα...

00:16 5/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Η χήρα του Ρόμπιν Ουίλιαμς, Σούζαν Ουίλιαμς, δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό People ότι ο σύζυγός της έπασχε ...
από άνοια με σωμάτια του Λιούη (Lewy body dementia), μια προϊούσα εγκεφαλική πάθηση. Κατά το τελευταίο έτος της ζωής του, ο αγαπημένος ηθοποιός εκδήλωνε έντονες κρίσεις άγχους, ψευδαισθήσεις, δυσκολίες στην κίνηση και μυϊκή ακαμψία.
«Πέρασα τον τελευταίο ένα χρόνο προσπαθώντας να καταλάβω τι σκότωσε τον Ρόμπιν», δήλωσε στο περιοδικό η Σούζαν Ουίλιαμς. «Ένας από τους γιατρούς είπε ότι ο Ρόμπιν γνώριζε πως χάνει το μυαλό
του και πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι' αυτό».
Τι είναι η άνοια με σωμάτια του Λιούη
Η άνοια με σωμάτια του Λιούη είναι μια εξελικτική εγκεφαλική διαταραχή στην οποία μικροσκοπικές μάζες πρωτεϊνών, τα σωμάτια Λιούη, αναπτύσσονται στον εγκέφαλο. Είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή άνοιας μετά το Αλτσχάιμερ και αναλογεί σε ποσοστό περίπου 20% όλων των περιστατικών άνοιας.
Σύμφωνα με την Αντζελα Τέιλορ, εκπρόσωπο του συλλόγου Lewy Body Dementia Association, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται δεκαετίες πίσω, σε σύγκριση με το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, όσον αφορά την κατανόηση της νόσου.
Η άνοια με σωμάτια του Λιούη πλήττει συνήθως άτομα άνω των 50 ετών, περισσότερους άντρες απ' ό,τι γυναίκες. Αντίθετα, το Αλτσχάιμερ είναι συχνότερο στο γυναικείο πληθυσμό.
Ποια είναι τα συμπτώματα της άνοιας με σωμάτια του Λιούη
Τα συμπτώματα της άνοιας με σωμάτια του Λιούη περιλαμβάνουν αλλαγές στη συλλογιστική διαδικασία, τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, καθώς και μεταβολές στη μνήμη και την κίνηση.
Δεν έχει εντοπιστεί κάποια μεμονωμένη πρώιμη ένδειξη για τη νόσο. Τα άτομα με άνοια με σωμάτια του Λιούη εκδηλώνουν διάφορους συνδυασμούς συμπτωμάτων διαφορετικής έντασης.
Τυπικά συμπτώματα της νόσου είναι η δυσκολία αφηρημένης ή αναλυτικής σκέψης και η δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων. Στην αρχή, ο πάσχων διατηρεί τις αναμνήσεις του και συνήθως δεν παρατηρεί σοβαρά προβλήματα με τη μνήμη του, αντιμετωπίζει όμως δυσκολίες σε επίπεδο συγκέντρωσης και εγρήγορσης.
Χαρακτηριστική ένδειξη της νόσου είναι οι οπτικές παραισθήσεις και μεταβολές στην κίνηση όμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη νόσο Πάρκινσον. Σταδιακά, ο πάσχων χάνει την ελευθερία των κινήσεών του και οι μύες γίνονται δύσκαμπτοι, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η βάδιση. Παράλληλα, οι εκφράσεις του προσώπου γίνονται σταδιακά λιγότερο έντονες.
Αλλαγές παρατηρούνται και στον ύπνο, καθώς οι πάσχοντες εκδηλώνουν έντονη υπνηλία και συχνά παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα στον ύπνο τους, αντιδρώντας με κινήσεις των άκρων στα όνειρα που βλέπουν. Οι παραισθήσεις σε συνδυασμό με τις διαταραχές του ύπνου βοηθούν τους ειδικούς να διακρίνουν την άνοια με σωμάτια του Λιούη από το Αλτσχάιμερ.
Υπάρχει θεραπεία για την άνοια με σωμάτια του Λιούη;
Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον, δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Προτείνονται στους ασθενείς παρεμβάσεις και φάρμακα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των συμπτωμάτων και την μέγιστη δυνατή βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/336429-anoia-me-somatia-tou-lioyi-poia-einai-ta-symptomata#ixzz3qYSB3DcC
Keywords
Τυχαία Θέματα