Αν ημουν θετικος...

Μπορώ να σε φιλήσω; Μπορώ να φέρω στον κόσμο ένα υγιές παιδί; Μπορώ να έχω φίλους δίπλα μου που δεν...
με φοβούνται; Με τις ερωτήσεις αυτές η μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Ζωής στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι στο HIV/AIDS και ειδικότερα στο κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με αυτό. Γι’ αυτό και από σήμερα, Κυριακή 29 Νοέμβριου, υλοποιεί την καμπάνια με τίτλο «Αν ήμουν θετικός/ή» και την προβάλλει στα
μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

Ο φωτογράφος της, Στέφανος Καστρινάκης, μας είπε μερικά λόγια για τα κίνητρά του: «Γιατί το έκανα; Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ο πιο βασικός όμως είναι επειδή στην κοινωνία μας υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν ιστορίες πολύ διαφορετικές να μας πουν, άλλα κυρίως να μας μάθουν. Οι λέξεις HIV/ΑIDS είναι από μόνες τους ένα μεγάλο σχολείο. Όταν με κάλεσαν στο Κέντρο Ζωής για να μου αναθέσουν την καμπάνια, ο διευθυντής του Κέντρου, Κωστής Χατζημώρακης, μου διηγήθηκε μια συγκλονιστική ιστορία ενός μικρού παιδιού, οροθετικού. Ήρθε στη ζωή θετικό από τη μητέρα του, μια και ούτε αυτή ούτε οι γιατροί γνώριζαν ότι ήταν θετική στον ιό. Σκεφτείτε λοιπόν τη ζωή τους: και οι δύο τους πρέπει να συνεχίσουν.

»Η επιστήμη σήμερα σε αυτό το θέμα έχει κάνει απίστευτα άλματα: ο μικρός και η μητέρα του θα ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Πλέον το προσδόκιμο ζωής ενός οροθετικού είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό ενός μέσου ανθρώπου. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει άγνοια και μεγάλο κενό στην ενημέρωση. Με την καμπάνια λοιπόν κάναμε κάτι πολύ απλό: ενώσαμε τις δυνάμεις μας και ζητάμε από όλους να σκεφτούν τη δική τους θέση απέναντι στους ανθρώπους με HIV».

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, η Μαρία Μπακοδήμου, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών, η Βίκυ Αρβανίτη, η Άννα Κουρουπού, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η Βίκυ Καγιά, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Μιχάλης Μουρούτσος, η Καίτη Γαρμπή και ο Παύλος Μάμαλος είναι τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν. Με τη συμμετοχή τους, το Κέντρο Ζωής προσκαλεί τον αποδέκτη του μηνύματος να σκεφτεί και να προβληματιστεί για το αν μπορεί ένα οροθετικό άτομο να είναι ενεργό και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ετικέτες, χωρίς φόβο.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης (η οποία αποτελεί προσαρμογή της αντίστοιχης καμπάνιας της γαλλικής οργάνωσης AIDES, που από το 1984 στηρίζει οροθετικά άτομα) επιδιώκει την ενημέρωση μέσα από ένα διαφορετικό, περισσότερο βιωματικό τρόπο προσέγγισης. Η λογική και τα μηνύματά της παραπέμπουν στην καθημερινότητα και τις απλές συνήθειες που διαμορφώνουν την κοινωνικότητα, αλλά και το πλέγμα των ανθρωπίνων σχέσεων. Δεν επιδιώκει να σταθεί «απέναντι», αλλά «δίπλα», τόσο στο αρνητικό στερεότυπο όσο και στη θετική-αντικειμενική αλήθεια του μηνύματος. Προσπαθεί να απαντήσει σε μια σειρά απλών ερωτημάτων, στην αμφιβολία και την επιφύλαξη που μπορεί η καθεμία και ο καθένας μας να διαμορφώσει απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή και AIDS.

Το Κέντρο Ζωής είναι η μη κυβερνητική οργάνωση που από το 1991 παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, στις οικογένειες και στους συντρόφους τους. Το Κέντρο ανταποκρίνεται και στις ανάγκες ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού σχετικά με το HIV/AIDS ενώ λειτουργεί χάρη στην προσφορά των εθελοντών και επαγγελματιών του, μέσα σε πλαίσια σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και απόλυτης εχεμύθειας. Οι εθελοντές του εκπαιδεύονται σε ειδικά σεμινάρια, τα οποία διοργανώνονται κάθε χρόνο. Όλες οι δράσεις της οργάνωσης βασίζονται στη πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος έχει τις -σωματικές, ψυχολογικές, πνευματικές- δυνατότητες να έχει μια ολοκληρωμένη και δημιουργική ζωή.

Info
Φωτογράφος της καμπάνιας: Στέφανος Καστρινάκης
Make up Artist: Γιάννης Μπίρης
Hair Styling: Ειρήνη Λιμογιάννη
Η φωτογράφιση έγινε στο Athens Art Studio
Keywords
Τυχαία Θέματα