Και οι εκλογές στο τραπέζι, εάν δεν ψηφιστεί η αλλαγή φύλου!

Δύσκολες οι κυβερνητικές ισορροπίες από εδώ και πέρα, καθώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζονται με αφορμή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής φοβούνται στην κυβέρνηση πως κρύβει επώδυνες εκπλήξεις και οδηγεί στην πρώτη σοβαρή κρίση των περίπου δυόμιση ετών της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,

αφού ενδεχόμενη απόρριψη των διατάξεων για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη θα συνιστά ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα που θα πρέπει να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Κυρίως διότι θα κληθεί να «απολογηθεί» στην Κουμουνδούρου και στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ακυρώνεται στην πράξη η αριστερή ατζέντα που απεγνωσμένα αναζητεί η κυβέρνηση για να ξεφύγει από τον στενό κορσέ των μνημονιακών της δεσμεύσεων. Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι εάν τελικά δεν ψηφιστεί η ταυτότητα φύλου, ο πρωθυπουργός θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της πρόωρης κάλπης σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Για αυτό χθες πήρε ο ίδιος τον λόγο, προκειμένου να πειστούν μια σειρά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν και να περάσει τελικά το νομοσχέδιο.
Δεν είναι υπερβολή πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, μοιάζει με καζάνι που βράζει. Η ένταση που επικράτησε, άλλωστε, στη χθεσινή συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας περίσσεψε και δεν ήταν δυνατό να κρατηθεί μυστική. Αρκετοί βουλευτές κατηγόρησαν ευθέως τον υπουργό Δικαιοσύνης για αιφνιδιασμό, έλλειψη διαλόγου και μονομερείς ενέργειες, εστιάζοντας στη διάταξη για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επικαλέστηκαν και τη γνωμοδότηση της Παιδιατρικής Ενωσης Ελλάδας. Είναι έτσι ενδεικτικό ότι, ενώ αρχικά επικράτησε η αίσθηση πως ο Σταύρος Κοντονής, ανάμεσα στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που υποσχέθηκε να φέρει, θα ήταν και αυτή της αλλαγής του ορίου ηλικίας στα 17 έτη, ο ίδιος επέλεξε τη σύγκρουση, με αποτέλεσμα η δυσφορία των βουλευτών να ενταθεί έτι περαιτέρω.

Γρήγορα λοιπόν οι διαφωνούντες βουλευτές άρχισαν να ξεπηδούν σαν τα κεφάλια της λερναίας ύδρας: η μία δημοσίως αντιφρονούσα βουλευτής (Γεωργία Γεννιά) πλαισιώθηκε από άλλους τέσσερις: Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Γάκης και Νίνα Κασιμάτη – η τελευταία για την τροπολογία που αφορά την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», η οποία επανακατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, αλλά με βελτιώσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εκδοχή της. Εάν σ’ αυτές τις πέντε διαφαινόμενες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία προστεθούν οι δηλωμένοι αντιρρησίες βουλευτές των ΑΝΕΛ, καθώς προσανατολίζονται στη συντεταγμένη καταψήφιση της διάταξης για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη, ο πήχης υποχωρεί κάτω από τους 145 βουλευτές, δίχως να μπορούν να αποκλειστούν και άλλες «ανταρσίες» από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια, υπάρχει ενδεχόμενο υπερψήφισης της διάταξης, ανεξαρτήτως μάλιστα της στάσης των βουλευτών της αντιπολίτευσης, καθώς η πλειοψηφία που απαιτείται δεν είναι απόλυτη (151 ψήφοι), αλλά υπολογίζεται επί των παρόντων βουλευτών. Σε σύνολο 290 π.χ. η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 146. Τούτο, όμως, δεν αναιρεί το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης εάν το κοντέρ γράψει κάτω από 151, μολονότι γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να διακηρυχθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για το νομοσχέδιο – κορωνίδα της αριστερής ατζέντας και των κοινωνικών παρεμβάσεων που θέλει να φέρει εκτός μνημονιακού πλάνου η κυβέρνηση…

Keywords
Τυχαία Θέματα