Αισιοδοξία νουί για τα «κόκκινα» δάνεια

09:27 15/3/2017 - Πηγή: Fimotro

Την αισιοδοξία της εξέφρασε η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί πως μόλις το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα κόκκινα δάνεια τεθεί σε εφαρμογή, οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μεγάλη πρόκληση των NPL’s. Η κα Νουί βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου χθες είδε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα,

ενώ στη συνέχεια είχε γεύμα εργασίας με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Οπως δήλωσε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης. Τώρα, η μείζονα πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί».
Η κα Νουί έχοντας πλήρη επίγνωση της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και πολύ καλή και σε βάθος ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος αντιμετώπισε με κατανόηση τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών. Πλην, όμως, η σιδηρά κυρία του SSM έχει πολλές φορές εκφράσει τον προβληματισμό της για τις καθυστερήσεις στη νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που ως αποτέλεσμα έχουν την αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες έχουν διανύσει μία δύσκολη και επιτυχημένη διαδρομή μέσα στο 2016, ενώ έχουν θέσει υψηλούς στόχους και για το 2017, οι οποίοι πάντως, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, μπορούν να επιτευχθούν υπό προϋποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση στη συνάντηση της Ντ. Νουί και με την ΕΕΤ δεν έγινε καμία αναφορά στην πιθανή αναθεώρηση αυτών των στόχων.
Αύξηση
Οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών παρουσίασαν στην πρόεδρο του SSM την κατάσταση στο μέτωπο των NPL’s που μέσα στο πρώτο δίμηνο σημείωσαν αύξηση, ενώ πίεση υφίσταται η ρευστότητα του συστήματος λόγω των αυξημένων εκροών από την αρχή του έτους.
Στο γεύμα συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος της Eurobank), και οι τρεις αντιπρόεδροι της Ενωσης , ο κ. Γ. Χαντζηνικολάου (πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς), ο κ. Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος της Alpha Bank) και ο κ. Τ. Θωμόπουλος (πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας). Μετείχαν οι κ.κ. Φ. Καραβίας (Ceo Eurobank), Δ. Μαντζούνης (Ceo Alpha), Λ. Φραγκιαδάκης (Ceo ΕΤΕ), και Γ. Πουλόπουλος (αναπληρωτής Ceo Τρ. Πειραιώς). Μετείχε επίσης η γ.γ. της Ενωσης κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη και οι πρόεδροι Επιτροπών της ΕΕΤ κ.κ. Θ. Καλαντώνης, Σπ. Παπασπύρου, Αρτέμης Θεοδωρίδης, Αλ. Μπένος.
Στη συζήτηση αναπτύχθηκε από την πλευρά της κα Νουί μία λογική ενοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό στον βαθμό που τελικώς θα συμβεί, θα μεταβάλει μερικώς και το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις διοικήσεις και των ελληνικών τραπεζών προς το ελαστικότερο, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση των npl’s στην Ευρώπη και η λογική του SSM όπως αυτή αναπτύχθηκε από την κα Νουί είναι πως η περίπτωση κάθε χώρας είναι διαφορετική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Τέλος, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση τα πανευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών θα γίνουν στους χρόνους που έχουν οριστεί και με τη μεθοδολογία που έχει ήδη οριστεί.
Στη συζήτηση φαίνεται πως έγινε αναφορά και στα θέματα που αφορούν την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα