Αυξήθηκαν 20% οι δότες οργάνων στην ελλάδα

10:48 1/11/2016 - Πηγή: Fimotro

Κατακόρυφη αύξηση κατά 20% παρουσιάζει ο αριθμός των δοτών οργάνων στη χώρα μας, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στη Δωρεά και τη Μεταμόσχευση Οργάνων. Η μεταμόσχευση είναι μια από τις απαιτητικότερες ιατρικές πράξεις, η οποία δεν χρειάζεται μόνο επιστημονική επάρκεια, αλλά κυρίως ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα, με εξειδικευμένους επαγγελματίες, προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα

να μετατρέπεται η γενναιοδωρία του δότη σε θεραπεία για άλλους ανθρώπους που πάσχουν. Πέρα από το προφανές κοινωνικό και ανθρωπιστικό όφελος που προσφέρει θεραπεύοντας ασθενείς, αποτελεί ένα υπέρ-ανταπο­δοτικό οικονομικά σύστημα, το οποίο, αν υποστηριχθεί επαρκώς, θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως εξοικονόμηση δεκάδων εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Στόχος της ημέρας αυτής είναι να δώσει το ερέθισμα και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό, καθώς και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς Οργάνων. Η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στην απόφαση της οικογένειας, που θα κληθεί να συναινέσει στη δωρεά των οργάνων του. Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, «σχεδιάζεται άμεσα η επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων, προκειμένου πρακτικά και συμβολικά να επικυρωθεί η ανάγκη της κοινωνικής συναίνεσης ως βάση του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα