Αυτα ειναι τα 10 πιο εντυπωσιακα σταδια στον κοσμο...

13:55 26/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Ως σύγχρονα έργα τέχνης παρομοιάζει τα στάδια που παρουσιάζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC στην ιστοσελίδα του. Ξεχώρισε τα δέκα πιο εντυπωσιακά,...
με κριτήριο την αρχιτεκτονική πρωτοπορία, το μέγεθος, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιούν.

1. Arena das Dunas (Βραζιλία, Νατάλ)

Πρόκειται για ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Νατάλ της Βραζιλίας, με χωρητικότητα 42,000 άτομα. Ανακατασκευάστηκε
για να φιλοξενήσει αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014. Είναι η έδρα των Αμέρικα ΦΚ και ABC. Ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από τους κυματοειδής αμμόλοφους της περιοχής, ενώ σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εξασφαλίζεται αφθονία φυσικού φωτός και να υπάρχει καλός εξαερισμός.

2. SGL Arena (Γερμανία, Άουγκσμπουργκ)

Μπορεί το γήπεδο να ανήκει στην ομάδα Augsburg FC, η οποία βρίσκεται συνήθως στη μέση του πίνακα της βαθμολογίας της Μπουντεσλίγκα, όμως όσον αφορά τη φιλικότητα στο περιβάλλον σίγουρα θα ήταν στην πρώτη θέση. Το γήπεδο χρησιμοποιεί τα υπόγεια ύδατα, χρησιμοποιώντας έξι φρεάτια για την παραγωγή θερμότητας, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο πάνω από 700 τόνους CO2 ετησίως. Επίσης χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Estádio Municipal de Braga (Πορτογαλία, Μπράγκα)

Σχεδιασμένο από τον βραβευμένο Πορτογάλο αρχιτέκτονα, Eduardo Souto de Moura, πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά στάδια του κόσμου. Χτισμένο στη θέση του πρώην λατομείου της πόλης, το γήπεδο στηρίζεται σε έναν βράχο, παρέχοντας έτσι στους θεατές μια υπέροχη θέα της πόλης.

4. Ολυμπιακό Στάδιο (Βρετανία, Λονδίνο)

Σε αυτό το γήπεδο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2012, πραγματοποιήθηκαν αρκετά ρεκόρ. Όμως και το γήπεδο από μόνο του έχει σκάσει κάποια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση που έχει κατασκευαστεί στην Ευρώπη εδώ και 150 χρόνια. Είναι φτιαγμένο πάνω σε ένα νησί το οποίο περιβάλλεται από κανάλια και από πλωτές οδούς, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μόνο 10.000 τόνοι χάλυβα καθιστώντας το πιο ελαφρύ Ολυμπιακό Στάδιο που κατασκευάστηκε ποτέ.

5. Sun Life Stadium (ΗΠΑ, Φλόριντα)

Η έδρα των Miami Dolphins, είναι η αιχμή της τεχνολογίας.

6. Lincoln Financial Field (ΗΠΑ, Πενσιλβανία)

Η έδρα των Philadelphia Eagles διεκδικεί τον τίτλο του πιο «πράσινου» γηπέδου. Έχουν εγκατασταθεί πάνω από 11.000 ηλιακοί συλλέκτες και δεκατέσσερις ανεμογεννήτριες.

7. AT&T Stadium (Τέξας, Άρλιγκτον )

Με οροφή 61.390 τετραγωνικά μέτρα, η οροφή του σταδίου περιγράφεται ως «ένα από τα μεγαλύτερα θολωτά αθλητικά κατασκευάσματα». Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπορεί να ανοίξει και να κλείσει μέσα σε δώδεκα λεπτά!

8. Sapporo Dome (Ιαπωνία, Σαπόρο)

Άνοιξε τις πόρτες του για τους θεατές το 2001 και έχει χωρητικότητα 41.580 θεατών. Για τις ανάγκες του παγκοσμίου κυπέλλου του 2002 φιλοξένησε 3 αγώνες της πρώτης φάσης του θεσμού. Το εντυπωσιακό με το γήπεδο πέρα από το σχεδιασμό του είναι πως μπορεί να φιλοξενήσει τόσο αγώνες ποδοσφαίρου όσο και μπέιζμπολ, αλλάζοντας με μεγάλη ταχύτητα και ευκολία τον τάπητά του.

9. Arena Castelão (Βραζιλία, Φορταλέζα)

Χρησίμευσε ως τόπος συναντήσεως των ομάδων για τους αγώνες στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών FIFA 2013, καθώς και ως ένα από τα στάδια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014.

10. Estádio Maracanã (Βραζιλία, Ρίο ντε Τζανέιρο)

Είναι παγκοσμίως γνωστό απλά ως Μαρακανά από τον ποταμό που ρέει στην περιοχή. Mαζί με το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, θεωρείται γήπεδο-φετίχ για τους ποδοσφαιρόφιλους. Επίσης για πολύ καιρό ήταν το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου, τίτλος που χάθηκε όχι επειδή κτίστηκε αλλού κάποιο μεγαλύτερο, αλλά γιατί η χωρητικότητά του μειωνόταν κάθε φορά που εισάγονταν αυστηρότεροι κανονισμοί ασφαλείας. Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα