Ti zhthσε η τροϊκα απο τον χαρδουβελη για τις αποκρατικοποιησεις

16:38 15/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη με το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής των υπολοίπων έξι...
προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουλίου, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα φορολογικά ζητήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων και σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου «έχουμε την ίδια άποψη ότι τα επενδυτικά κεφάλαια θα βοηθήσουν την οικονομία».
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες κάνουν
λόγο για δυσαρέσκεια της τρόικας για την πορεία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν επιτάχυνση.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της μείωσης των φόρων και της αύξησης των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα οι δύο πλευρές κρατούν σιγήν ιχθύος αν και από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι θα τεθεί το ζήτημα και στις επόμενες συναντήσεις.
Η κυβέρνηση πάντως επιμένει για τις φοροελαφρύνσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξει ενός είδους συμφωνία σύνδεσης αυτών των ελαφρύνσεων με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, συνολικά και άμεσα θα αντιμετωπισθούν από την κυβέρνηση οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια, δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το επίδομα βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και για το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής που χορηγείται στους αποσπώμενους στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαστικούς λειτουργούς.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «θα αναληφθεί, προφανώς εφέτος, κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των αποφάσεων, καθώς άπτονται της εισοδηματικής πολιτικής». Οι όποιες αποφάσεις, θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα, στο πλαίσιο εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό 2015 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση (σ.σ. της περασμένης Πέμπτης)».
Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου (σ.σ. η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου) θα πάει καλά».
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό «όπλο» στις διαπραγματεύσεις είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που θα βοηθήσει στο να υπάρξει το φθινόπωρο ευήκοο ους από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν «κωδικό προς κωδικό» τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι «το πώς θα μπορέσει ο παλιός φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο, γεγονός που θα βοηθήσει σε όλους τους τομείς».
Εν τω μεταξύ, διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Ε. Βενιζέλου, του Γκ. Χαρδούβελη και του Γ. Εμίρη. Θέμα η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές απάντησε πως πάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση. «Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευσης καθ΄ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων», σημείωσε.
Σε ερώτηση για τις φοροελαφρύνσεις είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο που θα εφαρμόσει ενώ για την αποκρατικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ανέφερε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ» .
Ραντεβού
Την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει παρέλαση υπουργών από το υπουργείο οικονομικών για τα θέματα των προαπαιτούμενων.
Ειδικότερα στις 11.00 στο ΥΠΟΙΚ θα μεταβεί ο εισαγγελέως Γ. Τέντες, επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στις 12.00 θα συνεδριάσει το συμβούλιο ιδιωτικού χρέους για τα κόκκινα δάνεια με την παρουσία των κ.κ. Χαρδούβελη, Βρούτση, Δένδια και Αθανασίου και την τρόικα.
Στις 2.00 παραλαμβάνει τη σκυτάλη ο κ. Ντινόπουλος που θα συζητήσει την διαδημοτική κινητικότητα, ενώ στις 3.00 σειρά παίρνει ο Μ. Χρυσοχοίδης.
Στις 4.00 ο Γ. Βρούτσης θα συναντήσει την τρόικα, ενώ στις 6.00 δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των δανειστών να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτηξης Γ. Καρασμάνη.
Αμέσως μετά η τρόικα θα επισκεφτεί τα γραφεία της στατιστικής αρχής που θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Γ. Γεωργίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα